2015-05-10

Ja Åsa Romson, verkligheten har hunnit ikapp Sverige

"Verkligheten kommer ikapp Sverige", sade Åsa Romsons i kvällens partiledardebatt. Det var förmodligen den mest kärnfulla observation kring sakernas tillstånd i Sverige en ledande miljöpartist någonsin yttrat.

Verkligheten har till exempel hunnit ikapp den svenska arbetsmarknaden. LAS, kollektivavtal, brist på låglönejobb, höga lägstalöner samt extremt generösa bidragssystem har fått arbetslösheten att bita sig fast på en hög nivå. Detta kostar inte bara de svenska skattebetalarna väldigt mycket pengar, det underminerar också både finansieringen av och legitimiteten för den svenska modell som alla riksdagspartier trots detta säger sig stå bakom.

Verkligheten har också hunnit ikapp den svenska så kallade bostadsmarknaden. Hyresregleringar, regelkrångel och hårda krav på handikappanpassningar har strypt tillgången på bostäder, samtidigt som efterfrågan på samma bostäder ökar lavinartat till följd av den väldigt stora invandringen. Som om inte detta vore nog har den låga räntan och de höga ränteavdragen kraftigt förvärrat den bostadsbubbla denna kamikazepolitik har lett till. Regeringens enda motåtgärder är emellertid av kosmetisk och symbolisk natur.

Verkligheten har givetvis också hunnit ikapp den svenska skolan. Dåliga lärarlöner, flumpedagogik och en närmast total kapitulation inför de stökiga eleverna har lett till att skolresultaten rasar. Regeringen hoppas fåfängt kunna vända denna utveckling med politiserad undervisning och mer av samma flumpedagogik som har bidragit till att orsaka problemen.

Sist men inte minst har verkligheten kommit ikapp den svenska invandringspolitiken. Samtidigt som asyltrycket på Sverige är det i särklass högstanågot land i EU eller EFTA är den svenska förmågan till integration av utlandsfödda sämst i hela västvärlden. Resultatet syns i form av no go-zoner, nya former av synnerligen rå kriminalitet, medborgargarden, en framväxande etnisk underklass och att statsfinanserna försämras trots att både skatterna höjs och att den välfärd dessa skatter är tänkta att finansiera blir sämre.

Åsa Romson hade således helt rätt när hon påstod att "verkligheten kommer ikapp Sverige". Problemet är bara att vad Åsa Romson menade med "verkligheten" inte hade något med de akuta så kallade "utmaningar" Sverige står inför att göra. Ej heller är problemet att Åsa Romson och hennes parti fått för litet genomslag för sina idéer. Tvärtom, genom sitt inflytande över regeringspolitiken och genom sin migrationsuppgörelse med regeringen Reinfeldt är Miljöpartiet en central del av problemet. Vad mer är, deras utopism och kompromisslösa hållning är idag ett av de största hindren för att få till en förändring.

Att Åsa Romson ikväll valde att likna det faktum att många migranter (varav en påfallande stor del saknar varje tillstymmelse till asylskäl) dör på Medelhavet med förintelsen(!) visar på vidden av problemet. Vad Romson ville antyda var inte bara att invandringen borde släppas fri, utan att detta dessutom borde kombineras med mer av samma socialistiska politik som lett till att så många invandrare fastnat i arbetslöshet och utanförskap.

Verkligheten har hunnit ikapp Sverige. Verkligheten har emellertid inte hunnit ikapp den svenska politiken. Vad kvällens debatt visade var att de svenska politikerna i allmänhet och de svenska vänsterpolitikerna i synnerhet står totalt handfallna inför den verklighet som har hunnit ikapp Sverige. Det finns en stor risk att detta kommer att sluta väldigt, väldigt illa.

Läs även:
Den sjätte mannen, Motpol, Anybody's Place, Den hälsosamme ekonomisten
SvD1, SvD2, DN1, DN2, DN3, DN4, DN5

9 kommentarer:

 1. utlandssvensk10 maj 2015 23:43

  "Det finns en stor risk att detta kommer sluta väldigt, väldigt illa."

  Ja, utan tvekan! Allting annat framstår som fria fantasier och önskedrömmar. Den enda relevanta frågan är hur lång tid det är kvar innan landet börjar falla sönder på allvar. Några få år, max 5, är min gissning.

  SvaraRadera
 2. Det finns miljoner människor som skulle flytta till Sverige om de kunde. Ingen vettig människa skulle välja att stanna i Kongo-Kinshasa om de hade ett alternativ.

  Sverige har valt att ta emot få kvotflyktingar och många flyktingar utan flyktingskäl. Åsa lockar Afrikas fattiga till Sverige och låtsas bli upprörd när de dör på vägen. Skulle vi vilja ta emot fler flyktingar så skulle vi bara behöva meddela UNHCR att vi kan ta emot fler. Om vi vill ta emot fler invandrare så skulle vi kunna sälja medborgarskap mot kontant betalning. Jag tror det kostar 8 000 000 kr att köpa ett medborgarskap i Australien.

  Alltså: vi har den invandringspolitik som Åsa vill ha. Denna politik leder till att människor dör i Medelhavet, i Sahara och på flera andra ställen.
  ERGO: Åsa bär ansvaret för att Medelhavet har förvandlats till ett Auschwitz.

  SvaraRadera
 3. Hon gjorde det igen!
  När man inte tror att det går att uttrycka sig mer politiskt dumt, att det verkliga bottenläget är nått, då har Åsa Romson resurser kvar. Hon är värre än en dålig nyårsrevy, en sån där som publiken finner pinsam men aktörerna själva varken ser eller förstår hur spelet uppfattas.
  Politiken i Sverige har blivit en dålig revy och aktörerna är numera mest pinsamma. Är det någon som orkar följa eländet längre mer än de journalister som har betalt och därför måste låtsas ett visst intresse...

  SvaraRadera
 4. Verkligheten verkar ha kommit ikapp regeringen.
  Löfven påstår att svenska ungdomar bor hemma tills de fyllt 30, eurostat (http://www.europaportalen.se/2015/04/svenskar-forst-att-flytta-hemifran) säger att svenska ungdomar är de ungdomar inom EU som flyttar hemifrån tidigast, vid 19.6 års ålder. Anlitar Löfven samma lobbyorganisationer som Juholt?
  Romsom jämförde flyktingbåtarna över Medelhavet som flyktingar betalar för att få åka med med ett förintelseläger dit folk transporterades med våld för att dödas. Jämförelsen är grotesk. Senare bad hon om ursäkt för jämförelsen och kallade då romer för det pk-förbjudna ordet zigenare. Kan Romson bara tala på möten med redan frälsta partianhängare?

  SvaraRadera
 5. Hon visade verkligen att tomma tunnor skramlar högst!

  Man kan inte påstå att hennes tankeförmåga imponerar...

  Livserfarenhet saknas.

  En sådan är vice Statsminister(((

  Patetiskt!

  SvaraRadera
 6. Åsa romson har självfallet satt sig i klistret. Åsa får en liten intern förklaring om att Auschwitz uttalas inte Auswitz och romer kallas inte för det numera nedsättande "zigenare". Därefter rycker Gustav Fridolin in och förklarar: "Miljöpartiet är det godaste av alla partier, att vi har inte en susning om ekonomi eller samhällsanalys är ingenting att bry sig om, vi är ju godhetspartiet."

  Värst av allt är väl ändå att Åsa Romson anser att Europa behöver en humanitet likt den som fanns under WWII, dvs. de som dör på Medelhavet har Europa skuld för likt Europa har skuld för att Tyskland begick ett massmord på judar under WWII. Så synden går igen. Nu i ny tappning, det vita kristna Europa har här fått en ny skuld - döden på Medelhavet.

  Man kan i konsekvensens namn fråga Åsa Romson och övriga godhetsapostlar, vad i h-lvete Europa har att göra med de som dör på Medelhavet. Safe havens ska finnas vid Medelhavet, dit ska migranterna slussas, för att sedan ta sig till sitt hemland eller vart de tar sig och börja bygga på Afrika eller Sydvästasien.

  / Magne

  SvaraRadera
 7. en väldigt sur tant11 maj 2015 11:41

  Jag har inga sympatier med Lövet men mellan Romson och honom måste man föredra harmlösa "vi startar en utredning" Lövet. Han är inte purung vilket innebär viss risk att Romson kan bli Statsminister ett tag eller längre. Vi får då skämmas inte bara för utrikesministern som vill korrigera andras valresultat utan för högsta hönset som inte har något förstånd alls.

  Nu åker jag utomlands på semester. Om någon frågar varifrån jag kommer är jag finsk. Då brukar man få glada kommentarer.Jag vill inte skämmas, jag röstade inte på Regeringen.

  SvaraRadera
 8. Jag börjar svänga.
  Börjar vilja ha mer mer mer av Åsa Romson. Så mycket att ingen längre kan inse hennes (bristande) kompetens och mp-partiets flumpolitik. Ingen kan heller som hon avslöja denna regering alla brister.
  De andra tiger eller spottar ur sig floskler som tyvärr kan vara svårare att genomskåda. Men när Åsa Romson är på scen då kan man hoppas på att något händer för då är det så galet att även den mest godtrogne börjar tvivla.
  Kanske är Åsa Romson en gåva till landet för att få till en vändning.

  SvaraRadera
 9. Att Sverige klarade sig så lindrigt undan finanskrisen kan ha varit en "förbannelse in disguise". Vi tror oss vara immuna mot de nationalekonomiska naturlagarna. När bostadsbubblan väl spricker blir det en välbehövlig iskall hink vatten över huvudet på våra politiker. Sen kan vi hoppas på en nyktrare politik därtill tvingade av IMF och Världsbanken. Tyvärr är det vi vanliga svenskar som får betala priset.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.

Gå ur PKU-registret innan det är för sent!

Regeringen vill göra PKU-registret – i vilket de flesta svenskar födda 1975 eller senares DNA finns lagrat – tillgängligt för polisen. Du har fortfarande möjligheten att gå ur detta register, vilket du också bör göra:

 • För att du under en vanlig dag lämnar spår av ditt DNA över stora områden, inklusive på platser där brott senare kan begås.
 • För att din kropp och ditt DNA tillhör dig, inte staten.
 • För att din uppfattning om vad som bör vara lagligt respektive olagligt förmodligen emellanåt skiljer sig markant från statens.
 • För att du är oskyldig tills motsatsen bevisats, inte det omvända.
 • För att register alltid kommer att missbrukas.
Använd denna blankett för att skydda ditt eget DNA och denna blankett för att skydda dina barns.