2015-07-07

Om Anders Lindberg, dolda sjukdomar och skeva självbilder

"Högeråsikter kan vara dold sjukdom", skrev nyligen Anders Lindberg på ledarplats i Aftonbladet. Genom att peka på några amerikanska (Berkeley) experiment drog Lindberg (gissningsvis med avsikten att på en och samma gång försöka vara både lite rolig och ytterst allvarlig) slutsatsen att den som förespråkar skattesänkningar i Sverige lider av narcissistisk personlighetsstörning.

Vad som gör detta intressant är att det svenska skattetrycket är ett av de absolut högsta i hela världen. Vad Lindberg säger är med andra ord att så gott som alla i hela världen (gissningsvis inklusive de Berkeleyforskare han refererar till) utom svenska socialdemokrater, vänsterpartister och miljöpartister är en sorts psykopater.

Exakt samma inskränkthet gjorde sig Lindberg skyldig till då han i Almedalen hävdade att det var "redovisning av fakta, ingenting annat" att Sverigedemokraternas politik som sådan är rasistisk. Alldeles oavsett vad man tycker om Sverigedemokraterna så är det, för att använda Lindbergs egna ord, en "redovisning av fakta, ingenting annat" att det är den nuvarande svenska invandringspolitiken som är extrem, inte den som Sverigedemokraterna förespråkar.

Den nuvarande svenska asylpolitiken visar sig nämligen i en internationell jämförelse vara i en klass helt för sig. Om däremot den invandringspolitik Sverigedemokraterna förespråkar skulle bli verklighet skulle det svenska asylmottagandet fortfarande utmärka sig som ett de mer "generösa" i EU och bara vara marginellt mindre "generöst" än det tyska.

Om Anders Lindberg verkligen står för "alla människors lika värde" (vilket han själv påstår) består med andra ord världen enligt honom av å enda sidan av personer som antingen är psykopater eller rasister (i normalfallet både och) och å den andra svenska socialister. Det är en slutsats som är svår att komma till om man inte på en och samma gång är både väldigt chauvinstisk och påfallande provinsiell.

I själva verket anser naturligtvis inte Anders Lindberg att det förhåller sig på det sättet. De Berkeleyforskare han refererar till ser han som själsfränder, trots att det skattetryck den svenska högern förespråkar vore fullständigt oacceptabelt för dem, deras förmodade smakfulla västkustliberalism till trots. När journalister i Lindbergs egen tidning utmålar det tyska asylmottagandet som genenröst protesterar inte Lindberg, utan hyllar istället de tyska politiker som bedriver en invandringspolitik som är praktiskt taget identisk med den som Sverigedemokraterna förespråkar.

Att det förhåller sig på det där sättet säger rätt mycket om den svenska samhällsdebatten. Den är närsynt, den förs till stora delar helt fristående från fakta och den genomsyras av den chauvinistiska uppfattningen att det är det svenska folkets roll att vara en förebild för barbarerna i utlandet. Det är en påfallande både inskränkt och högmodig attityd.
DN1, DN2, DN3, SvD1, SvD2, SvD3, NSk1, NSk2, Ex1, Ex2, Ab1, Ab2

5 kommentarer:

 1. Var man inte förtjust i att förklara sina motståndare som mentalsjuka även i Soviet?

  SvaraRadera
 2. Visst har han rätt i sin slutkläm:
  "... totalitära grupper står fortfarande redo i kulisserna. De bara bidar sin tid. Tills någon är tillräckligt naiv."

  Fast inte på de sätt han tror.

  SvaraRadera
 3. Jag vet snart inte längre om jag orkar leva vidare i detta land.
  Jag är uppfostrad till att tro gott om Sverige och svenskar inklusive dess politiker och dess massmedia även om åsikterna emellanåt går riktigt isär. Att Sverige oavsett i slutändan ändå är ett rationellt och gott land. Att sunt förnuft gäller!
  Men fan vad jag bedrog mig!!!
  Har förstått sedan ett par år hur sjukt landet är, men har ändå svårt att fatta.
  Försöker hålla käften tillräckligt stängd för att inte förlora jobb, käresta och de få vänner jag har kvar.
  Men Sverige har blivit mycket galnare än den värsta mardrömmen författaren Stephen King hade kunnat haspla ur sig i någon roman från 80-/ eller 90-talen.
  Kristendomen hatas och förnedras samtidigt som islam hyllas och försvaras. Dem emot anklagas för att vara sjuka fobiker och rasister.
  Väck mig någon från denna mardröm.
  /Mikael Svensson

  SvaraRadera
 4. Tyskland påstås ofta jämsides med Sverige "ta ansvar". Att inse det orimliga i att jämföra Europas största land i med övriga länder som i exempelvis Sveriges fall med drygt en tiondel av Tysklands befolkning och räkna i absoluta tal är uppenbart långt över personer som Lindbergs intellektuella förmåga.

  Att det finns många med bristfällig intellektuell förmåga är inget att orda mycket om. Problemet uppstår då dessa personer får stort utrymme i landets största tidningar.

  /Eskil

  SvaraRadera
 5. Eskil

  Det är ju tyvärr så att det är de som bestämmer över utrymmet.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.