2015-07-01

Sverigedemokraterna står inför ett vägskäl

Att Jimmie Åkesson i sitt (rätt spretande) almedalstal lade fokus på annat än invandringsfrågan var förmodligen ett smart val. Var partiet står i invandringsfrågan är välkänt och kunskapen om hur både invandringen till Sverige och integrationsproblemen ser ut är idag betydligt mer spridd än tidigare. Partiets analys att det behöver bredda sig för att växa är med stor sannolikhet därför riktig.

Om partiet vill få reellt genomslag för sin politik räcker det emellertid inte att bli större. För att Sverigedemokraterna skall få genomslag för sina hjärtefrågor måste de få ett samarbete med andra partier till stånd. I ljuset av detta är Sverigedemokraternas agerande bitvis svårbegripligt.

Sverigedemokraternas dag i Almedalen präglades inte bara av att Jimmie Åkesson i sitt tal var påfallande konfrontativ mot övriga partier. Tidigare under dagen valde därtill partiets gruppledare Mattias Karlsson att kommentera Ebba Busch Thors almedalstal med att Kristdemokraterna "verkar på väg mot att bli SD light inom borgerligheten". Det är ett uttalande som såväl kan komma att användas mot Busch Thor som potentiellt kan försvaga henne internt i sitt parti.

Mattias Karlssons ord riskerar därmed att upprätthålla polariseringen, snarare än att överbrygga den. En sådan utveckling kan säkerligen vara bra för Sverigedemokraternas opinionssiffror. Detta sker emellertid till priset av att den djupa klyftan mellan Sverigedemokraterna och övriga partier består, någonting som i sin tur minskar sannolikheten för att partiet uppnår politiskt inflytande.

Inom partiet har man därför nu all anledning att ägna sig åt självreflektion. Är det för valframgångar och platser vid köttgrytorna man kämpar, eller är det för att få genomslag för den egna politiska linjen?
DN1, DN2, DN3 SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, Ex1, Ex2, Ex3, Ex4, Ex5, Ab1, Ab2, Ab3, Ab4, Ab5, Ab6, Ab7, SR1

10 kommentarer:

 1. Ja det hade nog varit klokt att föra en mer ödmjuk och resonlig linje om man på sikt vill ha inflytande. Å andra sidan så är inte övriga partier direkt tillmötesgående.

  SvaraRadera
 2. Problemet med breddning är att partier så gott som alltid breddar sig åt vänster. SD är redan socialister och är redan relativt mesiga i invandringsfrågan. De kommer bara att fördröja, inte att hejda landets förfall med sin nuvarande politik.

  SvaraRadera
 3. Angående SDs agerande mot KD kan det vara så att man anser sig tjäna mer på att KD faller under spärren och utplånas. Högerblocket försvagas ytterligare men om SD hellre ser en S-SD regering så behöver inte det vara negativt. Om det är ett taktiskt drag eller inte återstår att se.

  Men jag tror att hade inte Karlsson kallat KD för SD light så är vår journalistkår själv fortfarande fullt kapabel att smeta liknande öknamn på dem helt utan hjälp.

  SvaraRadera
 4. Fnordspotting och andra gör tankefelet att det är SD som måste förhålla sig till Alliansen och "borgerligheten" och inte tvärt om. Vid valet 2018 kommer SD vara större än M och kanske t o m större än S. S+MP+V kommer fortfarande vara största block vilket tack vare DÖ innebär att det blir en ny, ännu svagare vänsterregering. Detta är vad Alliansen har att förhålla sig till. Blir detta linjen i valrörelsen, att Alliansen släpper fram ytterligare en vänsterregering om de blir mindre än vänsterblocket (vilket de utan tvekan kommer bli) och i praktiken avsäger sig rollen som opposition, ja då blir SDs valkampanj ett självspelande piano och SD gör ett valresultat jag tror få idag kan föreställa sig. Detta medan Alliansen ligger i spillror med ett eller två partier under riksdagsspärren och M kring 15%.

  Nej, det ligger i Alliansens intresse att närma sig SD. Det kommer inte ske öppet och det kommer inte ske uttryckligen men när valet närmar sig är det bara för SD att kallt lägga fram villkoren för att stödja en Allians-regering. Det, det och det ska uppfyllas, annars blir det 4 år till av samma politik som kört landet i botten. Alliansen närmar sig SDs politik men proklamerar utåt att de bara lyssnat till deras egna väljares oro, att de tar ansvar för landet etc.

  I utbyte (och som att inte en kraftigt minskad invandring är vad de flesta borgerliga väljare redan önskar...) får de borgerliga partierna tack vare SD en riksdagsmajoritet och därmed möjlighet att köra över varje socialistiskt inspirerad motion som läggs fram. SD kommer inte ha några som helst problem att kompromissa bort sina Erlanderska tendenser om de får igenom sina profilfrågor; invandringen samt kriminalpolitiken, det är fritt fram för borgerligheten att på riktigt reformera Sverige!

  Vänstern får sitta och tjafsa på sina kultursidor och i sina "säkra rum" om identitetspolitik, den hemska kapitalismen och västvärldens inneboende ondska tills den imploderar.
  I den verkliga världen är det slutflummat, islamister lagförs och utvisas på löpande band, de kriminella gängen runt omkring storstäderna är på tillbakagång efter hårda Giuliani-inspirerade insatser av polis- och rättsväsende, invandrarna börjar komma in på arbets- och bostadsmarknaden till följd av bla sänkta löner och skrotad hyresreglering (samt tack vare ett kraftigt minskat inflöde, givetvis), i skolan är det slutexperimenterat, skatterna är låga, det är billigare att leva, företagen går bra, människor mår bra (Aftonbladets kultur- och ledarredaktion undantagna).

  Borgerligheten har här en chans att för evigt förpassa socialdemokratin till historiens soptipp. Det finns varken behov eller utrymme för socialdemokrati i ett modernt samhälle, det är dags för borgerligheten att göra allvar om pratet att ta ansvar för Sverige. Sverige BEHÖVER inte vara genomsyrat av socialism, det finns något annat där ute!

  SvaraRadera
 5. Menar du att sd inte skall kritisera 7partiets politik? Eller vad menar du? Det om något vore väl att fika efter köttgrytorna. Det är väl självklart att sd skall stå för sin politik. Den här bloggen liknar inte din vanliga stil. Vad menar du?

  SvaraRadera
 6. Personligen ser jag hellre att Fp ramlar ur riksdagen. Nå, angående Mattias Karlssons uttalande så är det sorgligt att SD består av så många "glappkäftade" individer. Jag undrar om de har partiledningens medgivande när dom, likt Mattias Karlsson yttrar sig på det viset?

  SvaraRadera
 7. Konstig analys efter att Du i massor av inlägg redovisat kartellen DÖ.
  Varför ta hänsyn till lilla kd, ca 1/10 av sd? Särskilt med vetskap om att Göran Hägglund var en av arkitekterna bakom DÖ. Vid det nyval som då stundade hade kd åkt ur riksdagen!
  Nu kommer en ny grön partiledare efter att Hägglund tog lika stort ansvar som Reinfeldt och Borg, dvs inget alls utan dröp iväg med en fet pension. Genast hyllas Busch för att hon lyckas hålla ett tal. Då skall vi hoppas på de gamla partierna igen. Efter ett tal, snickesnack. Vad Sverige nu behöver är handling.
  Liksom Johan Westerholm tror jag att Du har för stor aversion mot sd för att göra en nykter analys.
  Svenska folket håller på att resa sig mot media, "kulturen" och politikerskrået. Något som sker i hela Europa.
  Civilingenjör Bo Adolfsson

  SvaraRadera
 8. KDs lokalpolitiker tycker Busch Thors tal var för bra, ser till att sabotera.
  "David Lega: ”Milsvid skillnad mellan KD och SD”"
  http://www.dagenssamhalle.se/debatt/david-lega-milsvid-skillnad-mellan-kd-och-sd-17084

  Lega passar på att kalla SD fascister. Var har han varit de senaste 10 åren? När fungerade den strategin senast?

  SvaraRadera
 9. Så länge DÖ håller så finns det inga andra partier som ens överväger att prata med SD. I det läget finns det få fördelar för Åkesson att vara tillmötesgående. Bättre då att distansera sig från de övriga och växa ytterligare för att närmare valet inta en mer försonlig hållning.

  SvaraRadera
 10. Den här Intervjun tyckte jag var riktigt bra i format och innehåll. Jag uppfattar det som att Karlsson faktiskt svarar på frågorna. Hade det varit AKB så hade det nog inte varit i närheten så många riktiga svar. Hade gärna sett mer av detta i allmänhet, att politikerna får svara och utveckla sina svar. De som vill och kan vill säga.
  Dagens Industri intervjuar Mattias Karlsson

  /Ano

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.