2015-08-16

Stefan Löfven och ansvarsfrågan


I sitt sommartal idag upprepade Löfven de rituella ord som både han själv och andra politiker har uttalat många gånger tidigare, nämligen att andra länder måste ta sitt ansvar för de asylsökande som söker sig till Europa. Det är icke-förpliktigande ord, det är sönderupprepade ord och det är ord som blivit en verbal motsvarighet till att två sina händer. Det finns emellertid anledning att analysera dem lite närmare.

Vad Löfven i praktiken sade idag var att han vill att färre asylsökande skall söka sig till Sverige och att fler skall söka sig till andra länder. Hans ord går inte att tolka på något annat sätt. Vad han gav uttryck för var med andra ord något som i normalfallet brukar väcka ramaskri, men som av någon anledning inte gör det när det formuleras på det här sättet.

Vad Löfven i praktiken också sade var att detta bör uppnås genom att asylmottagandet i Sverige och Europas övriga länder blir mer likvärdigt. Av hans uttalande framgår emellertid att han inte har för avsikt att få en sådan harmonisering till stånd genom att förändra den svenska asylpolitiken. Istället hoppas han förmå andra länder att anpassa sin politik till Sveriges. Detta trots att regeringen har kontroll över den svenska asylpolitiken men saknar kontroll över andra länders. Detta trots att övriga europeiska länder har gjort klart att de inte har för avsikt att lägga om sin asylpolitik.

Sverige skall inte fly sitt ansvar, sade Löfven idag, men det är precis vad Sverige (eller rättare sagt regeringen) gör. Regeringen säger sig vilja se en förändring av situationen, men är inte beredd att göra någonting för att få en sådan förändring till stånd. I stället hoppas regeringen att andra länder skall ta ansvar för Sverige så att regeringen slipper ta ansvar för konsekvenserna av att Löfven och hans ministrar inte tar det ansvar det är deras skyldighet att ta.

Det hela är inte bara en uppvisning i dubbelmoral. Det är dessutom direkt ansvarslöst.
DN1, SvD1, SvD2, Ex1, Ex2, Ex3, Ab1, Ab2, SR1, SR2, SR3

6 kommentarer:

 1. Ska S.L. få andra länder att göra som han säger får han väl förklara krig och ockupera de länder som han tycker ska ta ökat ansvar. Men med tanke på Sveriges militära förmåga skulle det säkert bli pisk mot Andorra. Han kanske planerar att skicka dit M.W. i stället?

  SvaraRadera
 2. Som Merit Wager brukar skriva: antagligen så är det så att de andra länderna tycker att de tar sitt ansvar för sina länder och sina befolkningar. Vad de tycker att Sverige gör kan man ju bara gissa...

  SvaraRadera
 3. Tror att andra länder snarare tycker att Sverige ska ta sitt ansvar.

  SvaraRadera
 4. Ifall fler länder Tog Sitt Ansvar på samma sätt som Sverige så skulle detta skapa ytterliga en pull-effect vilket skulle öka Europas totala belastning utan att lätta på Sveriges.
  Jag gissar att det Stefan Löfven egentligen hoppas på är att fler länder ska Ta Sitt Ansvar genom att bygga stängsel längs sina sydgränser likt Ungern.
  På så vis skulle färre asylsökanden nå Sverige, vilket nästan samtliga i Sverige (inklusive invandrare) skulle uppskatta innerligt, samtidigt som Löfven och hans gelikar fick tillfälle att fördöma dessa länder och deras förda politik.
  Både färre asylsökanden och tillfälle att fördöma andra länder torde vara en dröm för den svenska politiska och mediala eliten.

  Ifall mina misstankar är helt felaktiga så kanske Löfven och co. skulle ta och göra slag i fredrik segerfeldts uppmaning på twitter häromdagen:
  Skicka ner passagerarfärjor till Afrika och hämta upp alla som vill med till Europa för att förhindra ytterligare drunkningstillbud på medelhavet.
  Det skulle sannolikt behövas mer färjekapacitet än vad som existerat sedan tidernas begynnelse, men med riktig kapitalism så skulle säkert det lösa sig.
  Alternativt så skulle riksdagen äntligen få Tummen Ur och avsätta regeringen Löfven innan första färjan lämnat hamn på väg mot Afrika.

  SvaraRadera
 5. Varför skulle andra länder följa ett misslyckat exempel? Lövfen tror upenbarlgen att andra länders regeringar befolkas av naiva idealister. Det kömmer han förr och senare den hårda vägen upptäcka inte är fallet.

  /Eskil

  SvaraRadera
 6. Löfvén glömde visst att berätta hur det gick när han försökte få andra länder att "ta ansvar" senast. Det var i juni, inget land (inte heller Tyskland) höll med om de svenska förslagen. Så han får gärna utveckla vad han konkret skall föreslå och hur han skall övertyga övriga medlemsstater. Vad gäller att ändra Rumäniens inställning till romer... tror han att vi är dumma i huvudet?

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.

Gå ur PKU-registret innan det är för sent!

Regeringen vill göra PKU-registret – i vilket de flesta svenskar födda 1975 eller senares DNA finns lagrat – tillgängligt för polisen. Du har fortfarande möjligheten att gå ur detta register, vilket du också bör göra:

 • För att du under en vanlig dag lämnar spår av ditt DNA över stora områden, inklusive på platser där brott senare kan begås.
 • För att din kropp och ditt DNA tillhör dig, inte staten.
 • För att din uppfattning om vad som bör vara lagligt respektive olagligt förmodligen emellanåt skiljer sig markant från statens.
 • För att du är oskyldig tills motsatsen bevisats, inte det omvända.
 • För att register alltid kommer att missbrukas.
Använd denna blankett för att skydda ditt eget DNA och denna blankett för att skydda dina barns.