2015-10-15

Gästinlägg av Vladimir Oravsky: "Geniet Leonardo da Vinci"

I morgon visar Kunskapskanalen den utmärkta semidokumentära filmen “Inside the Mind of Leonardo” från 2013. På svenska fick den namnet ”Geniet Leonardo da Vinci : En skatt av briljanta tankar, idéer och upptäckter”.
Filmen är skriven och regisserad av Julian Jones, som år 2005 blev ett världsnamn med filmen ”How William Shatner Changed the World”, om hur Star Trek-industrin påverkat och inspirerat dagens teknik, inklusive mobiltelefoner, medicinsk bildbehandling, datorer, MP3-spelare, iPod et cetera. Mig veterligen var denna med lärdom fyllda och underhållande dokumentär aldrig visad i Sverige. Det är som om Sveriges Television hyste agg mot Julian Jones: Sveriges Television hävdar nämligen, att filmen “Inside the Mind of Leonardo” är regisserad av Ron Gervais (”Brittisk BBC-dokumentär från 2013 av Ron Gervais”), något som orubbligt motsägs av filmens eftertexter, i vilka samtliga medarbetare krediteras för sina sanna insatser.
Filmen “Inside the Mind of Leonardo” är 85 minuter kort. I dag visar Kunskapskanalen bara 45 minuter utav den. Det betyder antagligen att resten kommer att visas först efter att de första 45 minuterna är helt bortglömda.

Hur kommer det sig att jag vet allt detta?
Enkelt: Jag har precis avslutat manuset till boken ”Mona Lisas Leende” och jag har kommit fram till att det inte är helt uteslutet att ”geniet Leonardo da Vinci” skulle kunna förknippas med fru Mona Lisa på något vis.
© vladimir oravsky