2016-01-11

Det som göms i snö...

Efter att sextrakasserierna under We Are Sthlm sent omsider nått nyhetsflödet har det tagit tagit hus i helvete. Tidningarna fylls av krigsrubriker, polisen hudflängs, ministrar stå på kö för att uttala sig och extrainsatta presskonferenser hålls.

Denna oväntade utveckling är ett sundhetstecken. Vad som nu sker är ett tecken på att en samhällsdebatt som i många år har mått väldigt dåligt nu så sakteliga börjar tillfriskna. Samtidigt är det dock någonting som skaver.

Den skandal som nu utspelar sig började då en journalist på Dagens Nyheter i en analys av vad som hänt i Köln, närmast i förbigående, valde att exemplifiera sin tes med att peka på hur ett utbrott av omfattande sextrakasserier i centrala Stockholm för ett halvår sedan hade tystats ned. Detta väckte i sin tur högst berättigade frågor om varför ingen hade rapporterat om saken tidigare.

I samband med detta publicerade den (på bitvis påfallande lösa grunder) demoniserade nätpublikationen Nyheter Idag ett reportage i vilket DN anklagades för att avsiktligen ha mörkat det inträffade. Huruvida den bild som Nyheter Idag målade upp var helt igenom korrekt är svårt för en utomstående bedömare att avgöra. Klart är dock att man kunde peka på för DN högst besvärande omständigheter.

Det var först i samband med detta som DN valde att gå till botten med historien. Om det inte hade varit för Nyheter Idags reportage hade vidden av den skandal som nu spelas upp inför våra ögon med allra största sannolikhet aldrig kommit till allmänhetens kännedom.

Detta är anmärkningsvärt att två skäl. För det första förefaller man på DN ha varit tämligen ointresserade av händelserna i Kungsträdgården så länge inte dessa utgjorde ett problem för tidningen som sådan. För det andra osar DN:s plötsliga intresse för den mörkläggning som har skett utstuderad damage control. Tidningen hyllas nu för sitt reportage, men vad man i själva verket har gjort är att försvara sig mot de anklagelser som har riktats mot tidningen genom att i stället skylla ifrån sig på polismyndigheten.

På en särskild sida bedyrar tidningen samtidigt sin egen oskuld. Utöver att man upprepar (de till synes förvisso både sanna och högst graverande) uppgifterna att polisen valt att mörka det inträffade, hävdar man att man tidigare inte kunnat bekräfta uppgifterna. Därtill, påpekar man, drunkar tidningen i tips och saknar möjlighet att följa upp alla. Det hela klingar synnerligen ihåligt.

Vad som skedde i augusti var stort och hade i allra högsta grad nyhetsvärde. Vad mer är, det fanns med allra största sannolikhet gott om förbannade poliser som var mer än villiga att bekräfta de uppgifter DN hade tagit del av. Likväl underlät man att rapportera om det inträffade. Först efter händelserna i Köln valde man (och då endast i förbigående) att skriva några ord om saken.

DN har med allra största sannolikhet agerat såväl opportunt och fegt som oärligt och propagandistiskt. Den riktiga ironin består emellertid i det nu är just DN som nu går i bräschen för att fördöma polisen. Om det inte hade varit för de anklagelser om rasism som media i allmänhet och DN i synnerhet under flera års tid har riktat mot just denna myndighet, hade nämligen polisen heller knappast över huvud taget kommit på tanken att tysta ned det inträffade.

För övrigt #1:
De synnerligen grova påhopp som nu riktas mot Hanne Kjöller är inte bara högst osmakliga, utan dessutom extremt orättvisa. Om vad Nyheter Idag skriver är korrekt har Kjöller gjort vad hon kunnat för att offentliggöra det inträffade. Av alla Dagens Nyheters medarbetare är hon den som är i särklass minst skyldig till tidningens agerande i frågan.

För övrigt #2:
"Män borde uppröras över detta i mycket större utsträckning", kommenterar DN:s Anders Bolling idag företeelsen sexuella trakasserier. Min personliga erfarenhet är att de allra flesta män upprörs i allra högsta grad av sådana. En upprördhet som bland annat just DN inte sällan väljer att misstänkliggöra.

För övrigt #3:
Etnicitet är inte irrelevant i sammanhang som detta. Enligt en undersökning utförd av Pew Research Center är en majoritet av alla afghaner villiga att överse med mord på kvinnor som haft sex före eller utanför äktenskapet. Enligt samma undersökning motsätter sig endast 24 procent av afghanerna kategoriskt hedersmord.

Därtill visar undersökningen att endast sex procent av afghanerna motsätter sig uppfattningen att en kvinna alltid måste lyda sin man, att endast 15 procent motsätter sig stening som straff för äktenskapsbrott och att endast 30 procent anser det vara upp till kvinnan själv huruvida hon skall bära slöja eller inte.

Det är, utifrån Pews undersökning, tämligen uppenbart att afghanska värderingar avviker kraftigt från svenska. Den som väljer att blunda för detta gör sig också skyldig till ett ofantligt svek gentemot alla kvinnor som lever i Sverige.

Läs även:
Motpol, Den sjätte mannen, Tove Lifvendahl
DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5

10 kommentarer:

 1. Ja, och då har Pew dessutom enbart listat de mest extrema exemplen av behandling av kvinnor. Man kan undra vad man fått för utslag om man frågat om kvinnor i, som vi ser som alldeles vanliga, svenska vardags- och festsituationer.

  Intressant hur media, inkl du Fnord, ännu inte törs ta orden "konservativ sunniislam" i din mun. Istället är det som om det är lite skönt för skribenter att få skriva en nationalitet, att det blir religionsfritt. Afganer är förvisso bland de mest konservativa sunnimuslimerna i världen, men i Köln var faktiskt de flesta arresterade från Syrien. Det är extremt konservativ, muslimsk kvinnosyn det handlar om. Det är den vi måste prata om, oavsett vilken nationalitet förövarna har.

  Jag skriver konservativ sunniislam, eftersom det finns varianter av islam, särskilt Shia, t ex bland exiliranier, som är långt mer moderna, också i sin kvonnosyn.

  (gissar att du - som tidigare - inte publicerar denna kommentar, men då har jag i alla fall fått det sagt "internt")

  Roffe

  SvaraRadera
 2. Jag skriver "afghaner" eftersom det tycks ha rört sig om sådana och för att de utmärker sig i Pewrapporten.

  SvaraRadera
 3. Absolut, mobben som ger sig på Köller är inte värda vatten, helt fel fokus.
  man lider ju lite med journalisterna på malliga morgontidningen, lika mycket som
  man lider med alla pliser som ska leva upp till rikspolischefens nymornade värdegrund. Det är så att man kan spy på riktigt av skenhelighet och kappvändare.

  Hela debattklimatet har varit kusligt dikterat, med ett cyklop, och vände först när nya regeringen kört rakt in i bergväggen och sedan ut för stupet, först då, blev det tyst på alla vapendragare, och man kan se paralleller till Tyskland från 30-talet, man var tvungen att köra allt i ruiner, innan det gick att se klart, trots att det fanns ca 30 försök att ta diktatorn av daga.

  Antonssons/6e mannens undergångssatir är är verklige träffande, och det är nog fler än Köller som gråter på DN, man undrar lite vad chefen/ledaren har för agenda-sättande arbetsinstruktion, det har gått (för) långt när det kommer referenser till undergången, som man inte kan låta bli att skratta åt, och ser som satiriskt rättvisa, avseende att beskylla andra och förtiga egna övergrepp, kanske är det fartblindhet, eller oförmåga att se sig själv från ett vanligt grodperspektiv. Hoppas på tillnyktring, och att det inte bara är en tillfällig omvändning under galgen. Vi behövde visst Tyskland som förebild för att se oss själva, så typiskt Svenskt, flatheten och krypandet, under högstämda megafonerande frasradikala utrop om global gemeinshaft(socialism) trallandes på Orwellsk liberalism. S.W

  SvaraRadera
 4. En video på en liknande episod från tahirtorget:
  http://www.liveleak.com/view?i=457_1452466677

  Chockerande om polisen ser genom fingrarna på något sådant.

  SvaraRadera
 5. Vi är många pappor/mor- och farföräldrar som ser med bestörtning på den utveckling som sker. Ska vi behöva utrusta våra döttrar och barnbarn med el-pistol och pepparspray, eller låta flickorna få utbildning i kampsporter? Nattväktarstaten har rasat, nu är det upp till var och en att skydda sig, sitt och de sina. Samhällskontraktet är brutet........

  SvaraRadera
 6. Hej.

  Angående DN och övriga statsfinansierade media: vill man inte se verkligheten för att den inte uppför sig enligt ideologisk mall finns det psykiatrisk klinik att uppsöka.

  Du har visserligen rätt även som journalist att hävda att exempelvis samma patriarkala objektifierande strukturella underliggande mönster råder i såväl Afghanistan som Sverige, men du är också skyldig att dels bevisa detta, dels visa att det rör sig om samma grad av statlig, religiös, juridisk kulturellt/etnisk, och samhällelig acceptans där som här. Vill journalisten bygga vidare på sin tes bör denne bifoga allmänt erkända och tillgängliga data.

  Om det då visar sig att olika folkgrupper med olika religioner har olika frekvens och acceptans vad gäller vissa beteenden kan du antingen moderera din verklighetsuppfattning utifrån data, eller tvärtom. Då sällar sig den personen till förintelseförnekare och andra konspirationsteoretiker, därav hänvisningen till behovet av psykiatrisk hjälp för att komma till rätta med vanföreställningar.

  Det här med kultursociologi och relaterade verksamheter är ingen gissningslek eller myspysig vulgärliberal sandlåda - det är vetenskap och forskning det också men i Sverige domineras tyvärr det offentliga fältet inom samhällsvetenskaperna och humaniora av just öppna-gränser hycklare och så kallade feminister.

  Den stora fördelen med Sverige och Europas genomklappning är att andra stater och folk kan lära sig hur man skyddar sig mot låtsasliberalism, postmodernistisk socialism och mångkulturrasism, så vårt moderna lajvande av roms fall har i alla fall något gott med sig.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  SvaraRadera
 7. Eliasson är vidrig.

  När svensk polis inte rapporterar om verkliga förhållanden när det gäller brott där invandrare är inblandade, så är det en uppvisning i löpande anpassning till politiker och media och ett agerande som både DN och politiker uppskattar. Eller i vart fall gjorde.

  Saken blir dock lite för komplicerad när den vittnas om från olika oberoende håll och bilden är samstämmig. Polisens värdegrundsbaserade rapportering blir då alltför för uppenbar och till och med media och politiker tvingas ta sin hand från hanteringen och deras pålitlige politruk Eliasson vänder sig då mot sina egna poliser och försöker klandra dem i ett försök att komma undan stormen.

  Det är ett motbjudande skådespel när enskilda poliser - som bara gjort exakt vad som förväntades av dem - lämnas åt vargarna när Wolodarski skall rädda sin agendasättande journalism med hjälp av lydiga journalister och politiker samtidigt snabbt söker sig bort från det humanitära poserandet och låtsas som att de inte stött den värdegrundsbaserade rapporteringen.

  Sorgligt att skåda hur fotfolket som "lydde" blir uthängt av sin egen chef.

  SvaraRadera
 8. Jag skulle vilja skriva något, men kan bara skriva att jag känner äckel inför såväl DN som poliserna som försökte mörka övergreppen.

  SvaraRadera
 9. Skulle uppskata en direkt länk till själva undersökningen och inte endats till en wiki-förklaring om vad Pew Research Center ät för något.

  Försökte googla själv, men blev dränkt och hittade inte just den undersökningen som du refererar till.

  Tack på förhand!

  SvaraRadera
 10. @Hmm:

  Hade visst klistrat in fel länk. Fixat nu.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.

Gå ur PKU-registret innan det är för sent!

Regeringen vill göra PKU-registret – i vilket de flesta svenskar födda 1975 eller senares DNA finns lagrat – tillgängligt för polisen. Du har fortfarande möjligheten att gå ur detta register, vilket du också bör göra:

 • För att du under en vanlig dag lämnar spår av ditt DNA över stora områden, inklusive på platser där brott senare kan begås.
 • För att din kropp och ditt DNA tillhör dig, inte staten.
 • För att din uppfattning om vad som bör vara lagligt respektive olagligt förmodligen emellanåt skiljer sig markant från statens.
 • För att du är oskyldig tills motsatsen bevisats, inte det omvända.
 • För att register alltid kommer att missbrukas.
Använd denna blankett för att skydda ditt eget DNA och denna blankett för att skydda dina barns.