2016-01-13

Magdalena Andersson bryter ett tabu

I en intervju med Dagens Industri konstaterade finansminister Magdalena Andersson idag följande (00:27):
"Vi har också lämnat Fredrik Reinfeldts politik vad gäller migration och flyktingpolitik, utan har nu gjort det som krävs för att minska antalet människor som söker asyl i Sverige."
Andersson gör sitt utspel närmast i förbigående, intervjun handlar i första hand om statens finanser och Dagens Industri kommenterar varken uttalandet närmare eller ställer några följdfrågor. Likväl är Anderssons uttalande direkt revolutionärt.

Vad Andersson i praktiken gjorde var att börja använda restriktiv invandringspolitik som politiskt slagträ i den eviga kampen mot Moderaterna. Att använda sig av detta politiska vapen har länge varit fullständigt tabu i Sverige. Detta tabu är emellertid i och med Anderssons dagsfärska utspel definitivt brutet.

Hur Moderaterna väljer att svara på den socialdemokratiska upptrappningen återstår att se. Klart är dock att det ännu en gång är läge att konstatera att det går fort nu. Väldigt fort.
SvD1, DN1, Ab1

13 kommentarer:

 1. Tror du? (Att det går fort). Vi får se till sommaren och hösten.

  Själv tror jag att det kommer att komma dubbelt så många under 2015 som i år. Men till nästa sommar (2017) KANSKE EU kammar till sig och inför en australiensisk policy: det enda som skulle kunna förhindra drunkningsdöd och systemkollapser.

  SvaraRadera
 2. Centern hade visst 24 % i valet 1976, och Folkpartiet ca 16 % 1970, innan Ullsten och Ahlmark tog över, sossarna har ofta legat runt 45 % och det var Bohman som fick upp moderaterna mot 20 % nivån på 70-talet och möjligt att samarbeta med.

  Så vad som hänt är väl att vi fått ett nytt grönt parti, centern klarade inte av den rollen, så har vi fått Fi, som äter 2 - 3 % med identitetspolitik, och så har vi SD som snart är Riksdagens största parti, eftersom övriga partier verkar ha glömt bort att jorden och skattebetalare är ändliga resurser, KD lyckades komma in i Riksdagen 1985 och toppade lite runt millennieskiftet, men den stora insikten tycks ha nått socialdemokraterna, att inflödet av nya röster, inte täcks av flykten av gamla.

  Detta är inte ideologi, utan närmast naturlagar, att resurser, precis som tålamod och lojalitet, är begränsade som resurs. S.W

  SvaraRadera
 3. Vem behöver vindkraftverk när man kan använda sig av energin från vindflöjlarna inom journalistiken och politiken ? Dom skulle säkert kunna ersätta fem kärnkraftverk med hjälp av kraften från deras kappvändande ;-)
  Undrar vem som blir första att brunmåla Andersson ?

  Fast hon tillhör ju godhetsvänstern så hon kommer säkert applåderas av hennes lärjungar.
  Pelle2

  SvaraRadera
 4. Vinden vänder fort men kan åter blåsa åt annat håll om väljarna inte återkommer.

  SvaraRadera
 5. Nej,ingenting går fortare nu än det gjort förut. Sverige som det fina land jag växt upp i är skjutet i sank.

  SvaraRadera
 6. Då väntar vi bara på att krona-för-krona principen återanvänds istället för att låna till invandringskostnaderna. Att låna är att dölja.

  Om Nisse i Hökarängen finge uppleva några kronors kommunalskattehöjning för att bekosta den humanitära stormaktens poserande så skulle till och med Nisse reagera.

  Kommer inte att hända. Sverige kommer att låna. Garanterat.

  SvaraRadera
 7. Det är ganska skrämmande hur man kan vända kappan efter vinden. Det som var i princip nazism i september är main stream idag.

  SvaraRadera
 8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 9. Redigerad borttagen kommentar:

  Vad blir nästa tabu att brytas? Arbetsmarknadspolitiken, LAS, etc? Strandskyddet och annan skyddad natur, till förmån för bostäder? Feminismen? Hur långt kommer bollen att rulla?

  Petra Östergren om kvinnligt politiskt "ledarskap", i den migrationspolitiska krisens spår (publicerad i november 2015):

  http://www.expressen.se/debatt/det-har-var-inte-tanken-med-kvinnokampen/

  SvaraRadera
 10. Måste vara svårt att med någon trovärdighet ena månaden hylla den lönsamma invandringen som något nödvändigt för att nästa göra allt för att bromsa densamma för den tar för mycket resurser?

  /Eskil

  SvaraRadera
 11. Det är alltid slående hur svenska journalister aldrig ställer besvärliga följdfrågor. Jag kan komma på tio på raken som DI borde ställt till Magda, men nähä. Tack för att du åtminstone påpekar bristen.
  pellafant
  PS. Appråpå att bryta tabun....Ivar arpi luftar Sveriges smutsiga lakan i the spectator idag....
  It’s not only Germany that covers up mass sex attacks by migrant men... Sweden’s record is shameful http://specc.ie/1J3a5WK

  SvaraRadera
 12. Ojdå, Sverige är visst aktuellt idag i internationell press....

  When ‘Underage’ Refugees Look Anything But http://foreignpolicy.com/2016/01/13/when-underage-refugees-look-anything-but-age-tests-sweden/

  SvaraRadera
 13. Stefan Löfven tog faktiskt upp detta redan i gårdagens partiledardebatt, nämligen att regeringen nu lagt om migrationspolitiken från Moderaternas till en mer restriktiv sådan. Det känns en aning ovant, får jag tillstå.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.