2016-02-14

Den reinfeldtska metamorfosen

Det är nästan lätt att glömma idag, nu när Fredrik Reinfeldt blivit en sorglig, quijotisk och alltmer Barbara Santana-liknande figur i nyhetsflödet, men faktum är att atmosfären var direkt kvävande under hans sista år vid makten.

Det var inte bara hans fel. Det rådde en medial och kulturell nyvänstervåg. 70-talets muterade gengångare hemsökte Sverige, tidningarna ballade ur och vänsterdemagoger hällde bensin på lågorna för glatta livet. Reinfeldt valde emellertid att inte bjuda motstånd.

Tvärtom, Reinfeldt gjorde den rabiata och hyperradikaliserade vänsterns urspårade ståndpunkter till sina egna. Därmed blev han för många den främsta symbolen för vad som pågick, vilket också var helt och hållet rättvist. Det var han och ingen annan som hade det yttersta ansvaret för att det gick som det faktiskt gick.

Idag, med en inkompetent socialistisk regering – över vilken de postmoderna och identitetspolitiska sekterna utövar stort inflytande – vid makten, är luften paradoxalt nog betydligt lättare att andas. Detta beror till stor del på att medie- och kulturvänstern inte längre har något intresse av att hälla bensin på lågorna, utan i stället så sakteliga har börjat ansluta sig till släckningsarbetet. De har inget intresse av att förstöra för sin regering, dessutom har nu lågorna börjat komma oroväckande nära deras egna bostadsrätter på Söder.

Verkligheten blev till slut så ohållbar att till och med en regering i vilken Miljöpartiet ingick blev tvungen att agera. Den redan krackelerande åsiktskorridoren föll då samman med buller och brak, och den 70-talsstinkande smog som hade lagt sig över Sverige började till slut blåsa bort. I dess ställe väntar denna gång emellertid ett gigantiskt uppröjningsarbete, snarare än någon touche av det flärdfulla 80-talet.

Hur som helst, sedan Reinfeldt avgick har någonting hänt med bilden av honom. Så länge han satt kvar vid makten var det lätt att hålla sig för skratt när han gjorde sina alltmer förvirrade utspel, men sedan dess har fenomenet Fredrik Reinfeldt förvandlats till lyteskomik.

Det började strax efter valet med hans famösa uttalande om "oändliga fält och skogar". Det visade sig att Reinfeldt under en av sina resor med regeringsplanet hade upplevt ett heurekaögonblick. Högt uppe i det blå hade Reinfeldt slagits av insikten att Sverige var glesbefolkat. Det fanns, resonerade Reinfeldt, gott om obygd i vilken invandrare kunde bo, varför en extrem asylpolitik var fullständigt oproblematisk. Mysteriet med Fredrik Reinfeldts kamikazepolitik hade plötsligt fått en förklaring.

Den gången gjorde han ett redan dårhusstämplat Sverige till ännu mer åtlöje i omvärlden genom att uttala sig i en dansk tidning. En lökig memoarbok, ett banalt sommarprat och ett antal förvirrade Facebookuppdateringar senare var det så dags igen.

I en intervju med finska Hufudstadsbladet gratulerade i veckan Fredrik Reinfeldt Finland till den anstormning av asylsökande som landets regering anser vara ohållbar. Sverige är inte, antyder Fredrik Reinfeldt, landet med i-världens största sysselsättningsgap mellan inrikes och utrikes födda. Tvärtom, hävdar Reinfeldt genom att hänvisa till anekdotiska bevis, är invandrare den grupp som arbetar mest i Sverige.

Som grädde på moset förklarar Fredrik Reinfeldt hur han njuter av mångkulturen i Vasastan, där han bor granne med Henrik Schyffert och Fredrik Lindström. För att ytterligare säkra sitt eftermäle som landsfader och statsman förklarar samme Fredrik Reinfeldt som under ett år förverkligade sig själv och levde på ett avgångsvederlag om 156 000 kr i månaden att äldre skall jobba, "inte spela golf eller mata duvor i parken".

Någon gång efter valet 2014 upphörde Fredrik Reinfeldt att vara statsministern som spottade sina väljare i ansiktet. Någon gång efter valet 2014 blev Fredrik Reinfeldt i stället en rikspajas. Det är ingen långsökt gissning att hans offentliga uttalanden allt oftare leder till att allt fler höga moderater skruvar väldigt besvärat på sig.

Läs även:
Den sjätte mannen

13 kommentarer:

 1. Underbar sågning! Reinfeldt verkar ha tappat markkontakten helt efter sin avgång från politiken

  SvaraRadera
 2. Med tanke på att
  - M fortfarande ej idemässigt rensat ut ur partitoppen (gamla gardet, de som hade nära samarbete med FR, sitter kvar)
  -FR var i allra högsta grad närvarande vid M stämmodagar i karlstad, okt 2015
  - gammelmoderaterna odenberg, bildt etc verkar vara utmanövrerade alt. väntar håglöst på pension, nya finn bengtsson e.a är ej tillröckligt starka(?)
  så skulle man inte räkna ut FR ännu, han trivs i syltryggars sällskap dör han ostört kan verka...

  SvaraRadera
 3. Ett av dina bättre.

  V

  SvaraRadera
 4. Välformulerat som vanligt. Jag håller med om allt i blogginlägget. Men det betyder att Moderaterna offentligt måste ta avstånd från Fredrik Reinfeldt för att de ska bli tagna på allvar. Man kan inte ha en narr om spökar bakom kulisserna i ett parti om man vill framstå som seriösa.

  SvaraRadera
 5. Uppfriskande och fullständigt berättigad nedsabling av mysteriet Reinfeldt. Mannen som personligen skapat mycket av landets oreda.

  Många av hans uttalande är ju så banala, infantila och korkade att man undrar om han bedriver någon sorts avantgardistisk/surrealistisk installation? Att han sitter och fnissar hejdlöst för sig själv mellan varven åt de dumma satar som betalar för såväl föredrag som böcker... Ännu tycks han lyckas med konststycket att sälja sina föredrag till höga belopp. ( Hur länge återstår att se - en substanslös sufflé tenderar ju att pysa ihop ). Dels får han som nämnts furstlig pension av oss skattebetalare.

  Jag förundras över om han aldrig läser något om sig själv av de rätt många politiska analytiker som får mängder av inspiration av hans plattityder? Läser han inga inflytelserika bloggare? Läser han alls denne man som sade sig älska Camilla Läckbergs böcker och Da Buzz dance/pop? Eller omger han sig fortfarande av lojala ja-sägare? Det skulle förklara hans fortsatta grandiosa approach till omvärlden.

  Här skall ni få en saftig litterär referens som avslutning dock. Reinfeldt får mig att tänka på en bok av Robert Musil - han som skrev mästerverket "Mannen utan egenskaper".  SvaraRadera
 6. Björn i Bromma15 februari 2016 08:33

  Om rikspajasen hade varit med i ett elitlag i ishockey så hade coachen plockat av honom från banan för länge sedan.

  SvaraRadera
 7. FR trivs i syltryggars sällskap dör han ostört kan verka...

  Söndra och härska med andra ord.

  SvaraRadera
 8. Hej Fnordspotter!

  Har nu - det sker sporadiskt - tillgång till vettigt tangentbord igen och kan svara på din kommentar i vår diskussion. Skulle du kunna öppna den tråden igen, eller fortsätter vi när ämnet kommer upp på tapeten igen (för det lär det ju göra)?

  För övrigt läser jag dina inlägg med nöje; du skriver bra och har till 95% rätt, men gällande de sista 5% skulle jag vilja upplysa dig så att du blir ännu bättre.

  Jan Jansson

  SvaraRadera
 9. Roligt och träffsäkert som sig bör! Att åsiktskorridoren fallit samman med buller och brak anser jag dock vara en stor överdrift. Möjligen har den rispats något.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Korridoren är orubbligt varande bland en stor del av min bekantskapskrets, både vänster och (vänster-)liberala.

   Radera
 10. @Jan Jansson:
  Kul att du gillar 95 % av det jag skriver! Vad de återstående fem procenten beträffar får vi nog vara ense om att vara oense, jag är nämligen varken socialist eller folkhemsnostalgiker och finner det dessutom fullständigt ointressant att diskutera när den jag diskuterar med envisas med att missförstå mig med flit. :)

  SvaraRadera
 11. Som föredetta moderat, (FR idéer tvingade mig bort från partier) så var detta det bästa jag läst på länge. Hatten av.

  SvaraRadera
 12. Nätverket Migro som motsätter sig alla hinder för att vem som helst i världen inte skall kunna ta sig till Sverige och leva på svensk välfärd hyllade Reinfeldt. Efter november förra året har de dock inte publicerat något.
  Jag kan förstå det när man har producerat kalkonrapporter och en bok, "Migrationens kraft" som är full av sakfel och inte har det minsta förståelse för vare sig de ekonomiska eller sociala konsekvenserna invandring från fattiga länder innebär.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.

Gå ur PKU-registret innan det är för sent!

Regeringen vill göra PKU-registret – i vilket de flesta svenskar födda 1975 eller senares DNA finns lagrat – tillgängligt för polisen. Du har fortfarande möjligheten att gå ur detta register, vilket du också bör göra:

 • För att du under en vanlig dag lämnar spår av ditt DNA över stora områden, inklusive på platser där brott senare kan begås.
 • För att din kropp och ditt DNA tillhör dig, inte staten.
 • För att din uppfattning om vad som bör vara lagligt respektive olagligt förmodligen emellanåt skiljer sig markant från statens.
 • För att du är oskyldig tills motsatsen bevisats, inte det omvända.
 • För att register alltid kommer att missbrukas.
Använd denna blankett för att skydda ditt eget DNA och denna blankett för att skydda dina barns.