2014-12-11

Statsministern som ville vara tydlig

Stefan Löfven säger ofta att han vill vara tydlig. Det brukar låta ungefär så här:
"Jag vill vara tydlig med att jag vi ska sätta oss ned och titta på det här, och det är detta jag vill vara tydlig med, att det är jag som, och här vill jag infoga ännu en bisats, mummel mummel surr, sitter på styråran."
När Stefan Löfven lät meddela att han nyval skulle hållas var han också tydlig. Vi kunde då läsa följande:
"Vi tycker om det samarbete vi har och vi har en väldigt stark budget, svarade Löfven på frågan om varför han väljer att gå till val med MP trots att den regeringskonstellationen inte lyckats få igenom sin politik"
Några dagar senare var det Margot Wallstöms tur att vara tydlig. Utrikesministern lät då inte bara meddela att hon kunde tänka sig att samarbeta med andra partier än Miljöpartiet. Hon lät också meddela att hon var "av uppfattningen att Socialdemokraterna inte går till val i allians med Miljöpartiet".

Idag var det så LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldssons tur att vara tydlig, och vad han var tydlig med var att Socialdemokraterna inte borde gå till val tillsammans med Miljöpartiet. Extra tydlig blev han då han förklarade att detta var för att "den som lägger sin röst på S den 22 mars ska veta vad den rösten står för".

Med detta menade han att han att det vore bättre att, precis som i förra valrörelsen, gå till val utan att väljarna visste vad en röst på Socialdemokraterna stod för. Om infrastruktursatsningar skall "frysas" till höga kostnader, om flygplatser skall läggas ned och om skatterna skall höjas, är det trots allt bättre om väljarna hålls ovetande tills efter valet. Några timmar senare valde därför Löfven att förtydliga sig, trots att han redan varit tydlig. "Socialdemokraterna går till val själva", lät Stefan Löfven tydligt meddela.

Det fanns en tid då regeringsdugligheten var ett socialdemokratiskt trumfkort. Ett sådant förtroende tar lång tid att bygga upp, man kan också – vilket Stefan Löfven med föredömlig tydlighet har demonstrerat – raseras på några få månader.


Läs också: Den sjätte mannen
DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, DN7, DN8, DN9, DN10, DN11, Sk1, NSk1, NSk2, LT1, SMP1, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, SvD7, SvD8, SvD9, SvD10, Ex1, Ex2, Ab1, Ab2

17 kommentarer:

 1. Tragiskt att se en idiot på statsministerposten
  men i och för sig det har ett visst underhållnigsvärde.

  SvaraRadera
 2. Om ngt är tydligt för mig så är det att S gör allt för att vara så otydliga som möjligt. Antar att det är deras enda chans.

  V

  SvaraRadera
 3. Glöm förresten inte att han säkerligen som "ingångsvärde" har viljan att vara tydlig. Vad som kommer ut av det hela verkar dock vara obetydligt.

  :-)

  V

  SvaraRadera
 4. Åh .. jag skulle ge nästan vad som helst för att ha en spionkamera på Miljöpartiets högkvarter. Men Fridolin kanske spelar in något upprört eller "taktiskt" lite senare?? Hoppas, hoppas ... ;-)

  SvaraRadera
 5. Ja, det vore onekligen kul, men man skulle nog få vrida ned volymen rejält. Åsa Romsons indignerade stämma lär få färsk mjölk att skära sig just nu.

  SvaraRadera
 6. Hur skall väljarna nu få veta vad de får ifall de röstar S?

  Eftersom inga av de tydliga löftena tydligen gällde väl i regerings ställning så blir det väl ännu mindre tydligt nu?

  Är det eftergifter mot MP som gäller?

  Eller mot V?

  Eller mot Fi?

  Eller mot varenda ansamling människor som kan uppbåda ett parti?

  Är det mest bara ett förakt för tilltänkta väljare som skall betraktas som en fårskock dumskallar. Där man lurar dem i fållor och fällor med skrämsel och förtal? Vilket de anses för korkade för att genomskåda?

  Vem vet? Framåt mars-april så kanske några begriper mer. Men säkert är det ju långtifrån

  SvaraRadera
 7. Det känns som det är väldigt klokt av S att ändra sig och kampanja utan MP. Då kan de sedan, efter valet, spela ut alliansen mot MP+V och kanske få en budget som inte innehåller så mycket tokerier. Bara rösterna går deras väg, och om de lyckas ropa fascist tillräckligt högt och mycket för att ingen ska komma på tanken att ta stöd av SD.

  Men om de nu inte ska gå till val på den gemensamma budgeten, vad går de till val på? Gamla löfteslistan från förra valet? I så fall hoppas jag alliansen går hårt ut med att man med S får grisen i säcken. Och att alliansen tar fram något eget som är lite mer lockande än "upplyften edra hjärtan". Böner och fromma förhoppningar ägnar jag mig åt i kyrkan, inte i politiken.

  SvaraRadera
 8. Det är förmodligen klokt, precis som du säger, men det ger ett väldigt oseriöst intryck att svaja på det här sättet. De borde bestämt sig före de började göra offentliga utspel.

  Å andra sidan är väl det där glömt i mars, men känner jag dem rätt lär de halka på bananskal hela vägen dit.

  SvaraRadera
 9. Löfven är helt rökt,tror han verkligen att vi är så korkade att vi går på det här luddet.

  SvaraRadera
 10. Ha, ha. SL med bihang är rökta. Att de inte fattat det ännu, bevisar bara att de är rökta.

  V

  PS. Jag är inte den som brukar vinna på spel, men om detta vågar jag slå vad. Om han nu vågar ta det till nyval.

  SvaraRadera
 11. Det är väl rimligt att varje parti går till val på sitt program. När sedan valresultatet är klart kan eventuella samarbeten bildas definitivt.
  Själv är jag av åsikten att jag inte kan tänka mig att rösta på mp eller på något parti som kan tänka sig att samarbeta med mp. Många tycker säkerligen som jag och därför är det klokt av Löfven att gå till val på eget program.

  SvaraRadera
 12. "Jag tror att det enda av riksdagens partier, bortsett från Sverigedemokraterna, som faktiskt har förmåga att åstadkomma förändring, är välfärdsnationalismens fader: socialdemokratin."
  Erik S. http://ilansade.com/2014/06/25/socialdemokraterna-har-tolkningsforetradet-och-nyckeln-till-forandring/

  SvaraRadera
 13. Det var definitivt sant. Jag är inte säker på att det är så längre.

  SvaraRadera
 14. Påtal om blöjliberalismen.

  "Anna, Lyssna inte på väljarna! Lyssna på oss unga idioter som aldrig har haft ett riktigt jobb. Vi vet bättre än folket!"

  http://www.dn.se/debatt/overge-inte-reinfeldts-oppna-asylpolitik/

  SvaraRadera
 15. Med tanke på hur otroligt klumpigt S agerar numera så blir det uppenbart, och borde varit för länge sedan, att man inte alls kan ha en intellektuell miljö i ledningen. Klimatet måste vara inkrökt på något vis.

  "ladorna är tomma" när man lätt hittar massor av ekonomer som påstår motsatsen.

  "SD är fascister" när man lätt hittar massor av historiker och forskare som säger att det inte stämmer.

  Mona Sahlin försöker samarbeta med MP och petas. Löfven försöker samarbeta med MP och "det blir en stark och handlingskraftig budget" vilken upplöses och inte gäller längre. Eftersom LO var kritiska från en dag till en annan tycks det.

  Inte utan att man börjar tycka synd om de människor som verkligen vill "tro" på S. Det handlar mycket om det nu verkar det. "Om inte S fungerar vad finns då kvar för oss".

  Skulle dessutom public service börja pressa s-ledningen med någorlunda djupare frågor och kanske t om en och annan följdfråga så känns raset nära.

  Men. Någonstans inom socialdemokratin måste det ju finnas duktigt folk. Som antingen trycks undan eller förbigås. Kanske borde man göra ett omtag av den stilen som M gjorde då de hade katastrof-siffror. Bygga en ny grund.

  Nu är debatten beroende av "angeläget sammanhang". Och väldigt ytliga diskussioner i ljuset av enig solidaritet och godhet. Konsensus-race. Där man snabbt och utan ifrågasättande kan fastlå agendan i gemenskap. All djupare diskussion doftar hotfullt och måste undvikas med näbbar och klor (förtal och demonisering). Det känns extremt instabilt. Och man riskerar också få väldigt mycket sak kunnigt folk emot sig.

  Åtminstone bidrar man ju inte till att hålla ett hederligt debattklimat. Eller utveckla samhället genom djupare diskussioner.

  SvaraRadera
 16. Blir lite jobbigare för public service nu också. Så fort redaktionscheferna har dragit upp riktlinjerna och börjat sända intervjuer med upprörda s-funktionärer runt om i landet som intygar hur den nya budgeten hade givit mer pengar och mer resurser (utan följdfrågor) eftersom fienden har röstat ner den.

  Då säger plötsligt partiledningen att den inte gäller längre! Hur skall nu public service lägga upp strategin? Skall man fortsätta trumma för den utomordentliga budgeten som inte längre gäller, men kunde ha gjort det, eller skall man nu fokusera på hur dålig alliansens budget hade varit. Om den gällt.

  Det vart lite obekvämare på redaktionerna nu förmodligen. Dags för en syltmunk och extra starkt solidaritetskaffe.

  SvaraRadera
 17. Ja jisses! Det här är Juholt Light upphöjt till förvirring.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.