2014-12-11

Statsministern som ville vara tydlig

Stefan Löfven säger ofta att han vill vara tydlig. Det brukar låta ungefär så här:
"Jag vill vara tydlig med att jag vi ska sätta oss ned och titta på det här, och det är detta jag vill vara tydlig med, att det är jag som, och här vill jag infoga ännu en bisats, mummel mummel surr, sitter på styråran."
När Stefan Löfven lät meddela att han nyval skulle hållas var han också tydlig. Vi kunde då läsa följande:
"Vi tycker om det samarbete vi har och vi har en väldigt stark budget, svarade Löfven på frågan om varför han väljer att gå till val med MP trots att den regeringskonstellationen inte lyckats få igenom sin politik"
Några dagar senare var det Margot Wallstöms tur att vara tydlig. Utrikesministern lät då inte bara meddela att hon kunde tänka sig att samarbeta med andra partier än Miljöpartiet. Hon lät också meddela att hon var "av uppfattningen att Socialdemokraterna inte går till val i allians med Miljöpartiet".

Idag var det så LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldssons tur att vara tydlig, och vad han var tydlig med var att Socialdemokraterna inte borde gå till val tillsammans med Miljöpartiet. Extra tydlig blev han då han förklarade att detta var för att "den som lägger sin röst på S den 22 mars ska veta vad den rösten står för".

Med detta menade han att han att det vore bättre att, precis som i förra valrörelsen, gå till val utan att väljarna visste vad en röst på Socialdemokraterna stod för. Om infrastruktursatsningar skall "frysas" till höga kostnader, om flygplatser skall läggas ned och om skatterna skall höjas, är det trots allt bättre om väljarna hålls ovetande tills efter valet. Några timmar senare valde därför Löfven att förtydliga sig, trots att han redan varit tydlig. "Socialdemokraterna går till val själva", lät Stefan Löfven tydligt meddela.

Det fanns en tid då regeringsdugligheten var ett socialdemokratiskt trumfkort. Ett sådant förtroende tar lång tid att bygga upp, man kan också – vilket Stefan Löfven med föredömlig tydlighet har demonstrerat – raseras på några få månader.


Läs också: Den sjätte mannen
DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, DN7, DN8, DN9, DN10, DN11, Sk1, NSk1, NSk2, LT1, SMP1, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, SvD7, SvD8, SvD9, SvD10, Ex1, Ex2, Ab1, Ab2