2016-04-08

Den normativa normkritiken

På den statliga riskkapital- och innovationsmyndigheten Vinnovas blogg återfinns sedan några dagar ett inlägg av genusvetaren Sophia Ivarsson, i vilket man kan läsa att myndigheten försöker styra marknaden för virtual reality och spel i en mer normkritisk riktning. Det är mycket som är märkligt med detta.

För det första är projektets ekonomiska potential minimal. De statliga spel som utvecklas inom ramen för projektet kommer näppeligen efterfrågas av marknaden och lär inte heller bidra med någon kunskap som kommersiella aktörer får användning för. Tvärtom, vad som sker är att skattemedel vikta för forskning och näringslivsstöd i själva verket går till statliga uppfostringskampanjer. Att detta sker inom ramen för Vinnovas budget borde få varje riksrevisor med självaktning att höja på ögonbrynen.

För det andra är Vinnovas projekt bara ännu ett i raden av exempel på hur myndigheters och politikers klåfingrighet blivit så långtgående att inte ens subkulturer lämnas i fred, utan tvärtom ses som verktyg i statens tjänst. Ambitionen är till sin natur närmast totalitär, och vad som gör detta ännu mer kusligt är att uppfostringskampanjer som denna gång på gång initierats helt utan att de efterfrågats av väljarna.

Det krävs en raffinerad brist på humor och självdistans för att komma på tanken att kalla detta för "normkritik". Begreppet är omsorgsfullt valt för att signalera någonting frigjort och rebelliskt, men verkligheten är en helt annan. Få av samtidens strömningar är så auktoritära eller har så normativa ambitioner som just de som torgförs under benämningen normkritik.

Detta förhållande bottnar i det faktum att normkritikens företrädare inte ser den egna hållningen som den radikala vänsterideologi den är, utan som objektiv sanning. Att samhället inte överensstämmer med deras ideal blir då ett bevis på att samhället är genomsyrat av skadliga värderingar. Vad mer är, att många motsätter sig de förändringar de vill åstadkomma blir då ett bevis på att de reaktionära och onda krafterna i samhället är starka och måste bekämpas till varje pris.

Detta förhållningssätt är direkt fanatiskt, och det faktum att det blivit en del av den officiella politiken är ett tecken på att någonting står väldigt fel till i samhället. Vad som samtidigt gör det hela närmast komiskt är att normkritikerna i regel är postmodernister, och därmed vanligtvis å det bestämdaste avfärdar existensen av samma objektiva sanning som de nu påstår sig ha funnit.


Vinnovaprojektet diskuterades även i dagens avsnitt av radio bubb.la.
(Gillar du vad bubb.la gör? Stöd dem gärna genom att bli premiummedlem.)

3 kommentarer:

 1. Hej.

  Jag tror det är en sak du missar:

  Från Vinnovas och Ivarssons sida har man en marknad med garanterad vinst. Skolor, daghem, offentliga institutioner av olika slag, exempelvis barnsjukhus och liknande. Oavsett hur undermålig kvalitet den färdiga politiskt korrekta produkten har, och oavsett hur lite efterfrågan en öppen marknad har av moralistisk pekpinnepedagogik, så kommer det att bli en framgång. Det är ju den politiska korrekthetens signum (oavsett vilken politisk ideologi det rör sig om) att den bestämmer vad som skall hända istället för att ta reda på vad som kommer att hända.

  Vinnova kommer att sälja mängder med exemplar till kunder som inte kan avstå från att köpa. Hög försäljning, positiva reaktioner och recensioner från inköpare, samt utvalda användare. Att det i slutändan blir ett fiasko av samma modell som den statliga cykeln, den statliga datorn och liknande idiotier spelar Vinnova och Ivarsson et alles ingen roll, då de saknar insikt i hur marknadsekonomi fungerar eller vad pengar och vinst är egentligen.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  SvaraRadera
 2. Vinnova verkar ha blivit en radikalfeministisk lekskola istället för en myndighet som sysslar med att utveckla vårt näringsliv.
  Se t.ex det fantastiska projektet konsten att ragga bortom den heterosexuella
  normen som Vinnova också har sponsrat.
  http://blogg.vinnova.se/mangfaldslabbet/konsten-att-ragga-bortom-den-heterosexuella-normen/.
  Dom betalade också ut pengar för en jämställdhetsmärkning av dataspel
  http://www.vinnova.se/sv/Aktuellt--publicerat/Pressmeddelanden/2014/141111-Dataspel-ska-ges-jamstalldhetsmarkning-/
  Håller med om att dom som pratar mest om normkritik inte är ett dugg intresserade av att kritisera sina egna normer.
  Pelle2

  SvaraRadera
 3. Fascismen liksom dess ideologiska kusin kommunismen är bägge totalitära ideologier med målet ”allt inom staten”, Vinnovas all märkligare satsningar med syfte att uppfostra medborgarna är sjumilasteg i en ytterst obehaglig rikning.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.

Gå ur PKU-registret innan det är för sent!

Regeringen vill göra PKU-registret – i vilket de flesta svenskar födda 1975 eller senares DNA finns lagrat – tillgängligt för polisen. Du har fortfarande möjligheten att gå ur detta register, vilket du också bör göra:

 • För att du under en vanlig dag lämnar spår av ditt DNA över stora områden, inklusive på platser där brott senare kan begås.
 • För att din kropp och ditt DNA tillhör dig, inte staten.
 • För att din uppfattning om vad som bör vara lagligt respektive olagligt förmodligen emellanåt skiljer sig markant från statens.
 • För att du är oskyldig tills motsatsen bevisats, inte det omvända.
 • För att register alltid kommer att missbrukas.
Använd denna blankett för att skydda ditt eget DNA och denna blankett för att skydda dina barns.