2012-01-15

Juholt utsläppt från karantänen

Vän av ordning har måhända noterat att det varit väldigt tyst kring Håkan Juholt på senare tid. Tystnaden har nu fått en förklaring, Juholt har varit i Mexiko. Man behöver inte vara särskilt konspiratoriskt lagd för att anta att avsikten med detta förmodligen har varit att genom att tillfälligt hålla Juholt i karantän ge hans kollegor en tids arbetsro, även om säkert såväl Juholt själv som övriga ledande företrädare för hans parti skulle förneka detta.

Väl tillbaka fortsätter emellertid Juholt nu ungefär där han slutade. Det numera ökända talet om hatet i journalisternas ögon fortsätter nu med liknande konspiratoriska utläggningar om "ryktesspridning". Han påpekar emellertid också att ryktena tycks vara på väg att "ebba ut", men utan att sätta detta i samband med sin egen långa frånvaro från rampljuset.

Väl hemma i Sverige fick så Juholt frågan om han ljugit i samband med frågan om höjningen av a-kassans vara eller icke-vara. "Nej det har jag sannerligen inte gjort", besvarar Juholt frågan och tycks därmed bekräfta Waidelichs version, i vilken den senare själv tog på sig hela skulden för turbulensen kring skuggbudgeten. Måhända talar Juholt sanning, men i så fall är detta i så fall ett tecken på att hanteringen av skuggbudgeten har skötts så långt ifrån professionellt som det bara går att komma.

Att det sedan tog så lång tid för Waidelich och Juholt att förklara detta och att det därtill skedde när Juholt befann sig på en annan kontinent förefaller dock minst sagt misstänkt. Personligen tycker jag det verkar betydligt mer sannolikt att det internt i partiet bestämdes att Waidelich här fick ta på sig rollen som syndabock. När det kommer till kritan finns det liksom ändå inte längre någon som tar honom på allvar och även om Juholt sitter kvar fram till valet är det en betydligt mer öppen fråga om Waidelich gör det.

"Jag är en bättre människa i dag än vad jag var i december", förklarade Juholt inför den samlade journalistkåren i Sälen. Huruvida detta betyder att han inte längre ångrar sin ursäkt för att han under flera år lyft 40 000 kr om året för mycket i bostadsbidrag framgår däremot inte.

SR, SVT1, SVT2, SvD, DN, Exp

2 kommentarer:

Nils Dacke sa...

Juholt har ju såklart jobbat som volontär på ett barnhem i Mexico vilket ju är hans tradition, dvs jobba gratis för andras bästa då han anser att solidaritet inte bara är ett fint ord utan måste omsättas i praktiken. Därför var han så solbränd och en bättre människa idag.

Du är bara elak. Om du törs titta in hos S-info gubbarna, Tord, Bosse och Bengt plus C-G så ska dom ge dig en omgång. De är av det rätta virket! Eller var dom röda foliehattar i den s-märkta myrstacken....

Anonym sa...

Bra skrivet. Förefaller sannolikt att det är Waidelich som tar syndabocksrollen. I vilket fall so helst, bedrövligt.

Fakta om invandringen
 • 111 000 personer fick uppehållstillstånd i Sverige 2012. [Källa]
 • Av de 111 000 uppehållstillstånden som delades ut 2012 var endast 50 st tidsbegränsade (TUT).
  Den högsta andelen av uppehållstillstånden som varit tidsbegränsade under ett år är cirka 1 procent (635 av 62 463 år 2005). [Källa]
 • Av alla världens i-länder har Sverige, sett till folkmängden, den största invandringen. [Källa]
 • 60 procent av socialbidragen går till invandrare. [Källa 1, 2]
 • 43 procent av de långtidsarbetslösa i Sverige är utrikesfödda. [Källa]
 • Nettokostnaden för invandringen uppskattas till mellan 40 och 90 miljarder kr årligen (8 600 - 19 400 kr per arbetande svensk och år). [Källa 1, 2, 3, 4]
  Jämför med maximalt jobbskatteavdrag, cirka 21 000 kr per person och år. [Källa]
 • Var fjärde invandrare från Nordafrika har tagits av polisen för brott. [Källa 1, 2]
 • Gärningsmännen vid samtliga överfallsvåldtäkter i Oslo under en femårsperiod visade visade sig vara invandrare. [Källa]
 • 90 procent av de asylsökande har inga eller icke godkända
  id-handlingar. [Källa 1, 2]
 • År 2012 stod Sverige för över 9 % av i-ländernas totala asylmottagande.
  Mätt i asylsökande per invånare var detta mer än något annat i-land förutom Malta. [Källa 1, 2]
 • Mer än hälften av somalierna och afghanerna är analfabeter. [Källa]
 • På Rosengårdsskolan går 72 procent av eleverna ut utan gymnasiebehörighet. [Källa]
 • Klyftorna i Sverige ökar mest i västvärlden. [Källa 1, 2]
 • Diagram över utdelade uppehållstillstånd mellan 1980 (12 669 st) och 2012 (111 090 st). [Källa]
 • 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 00 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12