2014-08-29

Skyttedal och den utopiska debatten

DN publicerade idag en debattartikel av KDU:s ordförande Sara Skyttedal. I denna konstateras det som varje människa med båda fötterna på jorden vet, nämligen att resurserna är begränsade, att bostadsbristen är skriande, att integrationen fungerar uselt (i praktiken sämst i OECD) och att ingenting av detta lär förändras inom överskådlig tid.

Därutöver konstaterar Skyttedal att Sveriges andel av Europas asylmottagande är oproportionerligt hög – vi är Europas största asylland (se även diagrammen längst ned i inlägget) – och att allt detta sammantaget kan leda till "en förstärkt segregation, ett nytt utanförskap och en social ilska".

"Vi måste på ett seriöst och faktabaserat sätt börja diskutera var gränsen går för hur många asylsökande Sverige kan ta emot på kort sikt" är Skyttedals ganska försiktiga slutsats, och detta har såklart orsakat ramaskri i åsiktskorridoren under dagen. Inom moderpartiet säger man sig "må illa", Miljöpartiets Maria Ferm kallar Skyttedals erkännande av att resurserna är begränsade för "oerhört obehagligt" och så vidare. Ännu märkligare är emellertid Migrationsverkets reaktion:
"EU:s lagstiftning står i dessa fall över den nationella lagstiftningen. För att begränsa antalet personer som idag beviljas skydd måste Sverige lämna EU och bryta mot Sveriges internationella åtaganden."
Detta är en direkt lögn. För det första är de bestämmelser om till exempel anhöriginvandring och "ömmande skäl" som Sverige praktiserar inte någonting som EU tvingat oss till, utan helt våra egna påfund. För det andra är antalet invandrare som söker asyl i Sverige i hög grad en funktion av de signaler vi skickar ut.

När självförsörjningskravet för anhöriginvandrare är satt ur spel, när föräldrapenning betalas ut retroaktivt, när socialen köper in villor till stora invandrarfamiljer utan egen försörjning, när ensamkommande som påstår sig vara omyndiga sällan ålderstestas och därmed ofta får uppehållstillstånd fastän de saknar asylskäl, när illegala invandrare ges rätt till skattefinansierad samhällsservice och när uppehållstillstånd delas ut på ytterst tveksamma grunder, blir såklart resultatet därefter också.

För det tredje gör praktiskt taget varenda EU-land allt för att minimera asylmottagandet så långt det bara är möjligt. När Migrationsverkets presschef påstår att vi för att minska asylinvandringen måste bryta mot våra åtaganden som EU-land, refererar han till åtaganden som så gott som alla övriga länder i unionen bryter mot.

Detta är såklart beklagligt, men när så nu är fallet kan inte Sverige ensamt slaviskt följa dessa regler, inte bara till punkt och pricka utan därtill med en betydligt mer generös uttolkning än vad som är tanken. Detta är inte bara naivt, det är direkt utopiskt och världsfrånvänt. Att en statlig myndighet därtill ger sig in i valdebatten med direkt felaktiga argument gör inte saken bättre.

Lästips: Motpol, bubbavel


DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, Sk1, Sk2, Sk3, NSk1, NSk2, NSk3, LT1, LT2, LT3, LT4, Dag1, Dag2, Dag3, Dag4, Dag5, Dag6, Dag7, Dag8, Dag9, SMP1, SMP2, Ex1, Ex2, Ex3, Ab1, Ab2, Ab3, Ab4, Ab5, Ab6, Ab7, Ab8

7 kommentarer:

 1. Det är så tragiskt att man vill gråta. Tror aldrig jag varit med om att ett ämne varit så laddat som invandringen. Vi får alltså inte ens föra ett samtal om volymerna. Fan ta politikerna.

  SvaraRadera
 2. När chefer,rättschefer på migrationsverket går ut i media och blåjuger om Sveriges skyldighet att ge asyl enligt något regelverk som inte finns eller följs i andra länder,då går skam på torra land!håller helt med Gunnar..Fan ta dessa politiker som med desinformation rena lögner kör Sverige ner i ett svart hål ekonomiskt och kulturellt!

  SvaraRadera
 3. Det är så tråkigt att hennes egna partikamrater inte ens bemödar sig om att läsa hennes artikel utan på ren reflex känner avsky och skam samt får huvudvärk.

  Partiet jag röstat på äts upp inifrån och här står man med väldigt få alternativ! Kanske ett kryss för Skyttedal men hur länge blir hon kvar?

  SvaraRadera
 4. Ett ödmjukt förslag som inte har direkt med din bloggartikel att göra.

  Läs http://www.ethnopress.se/?p=1199
  samt sök på tiggare.Det finns åtminstone två nyliga träffar som är ... förträffligt skrivna.

  Med risk för att utsätta journalisten i fråga för hatdrev ... jag önskar att många fler läser honom.

  SvaraRadera
 5. Har läst Bengt Nilsson tidigare, men inte det där inlägget. Han skriver väldigt intressanta grejer, precis som du säger.

  SvaraRadera
 6. Det är viktigt att kunna debattera begränsningar och antal; självklart kan Sverige inte ta emot ALLA flyktingar. Det läskiga blir när allt fokus läggs på siffror och statistik, då glömmer man lätt att det faktiskt är människoliv man pratar om. Penning-värdet är aldrig viktigare än människovärdet! Oavsett vart man kommer ifrån.
  Tycker du att man ska begränsa antalet flyktingar man tar emot i Sverige? Jag har gjort en omröstning på plusett: http://www.plusett.nu/omrostning-4523/tycker-du-att-man-ska-begransa-antalet-flyktingar-

  SvaraRadera
 7. Valde precis bort "Rapport" för "Family Guy", och
  Gunnars "fan ta politikerna" påminner mig
  om favoriten Stewies "damn you all"!

  Fast i det här sammanhanget är det något
  som jag finner vara ett intelligent avståndstagande från surrealistiskt inkompetenta
  politiker.

  Gör det mig skadeglad?

  Nej, för för mycket viktiga saker har
  offrats, saker för alltid förlorade.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.