2014-09-01

Nalin Pekgul, islamismen och cynismen

I det nya numret av Magasinet Neo återfinns en mycket läsvärd intervju med Nalin Pekgul. Pekguls lätt romantiska syn på socialdemokratin skiner igenom vid några tillfällen, men detta hindrar inte Pekgul från att rikta stenhård kritik mot både vänstern och högern.

Något som slår mig när jag läser intervjun är hur Pekguls ord på ett nästan tragikomiskt sätt belyser den naivitet och aningslöshet som präglar den svenska politiken. När Pekgul försökte lyfta hedersproblematiken under 1990-talet ville varken tidningarna eller hennes parti tro på vad hon sade. Enligt Pekgul var det en vanlig utbredd åsikt inom Socialdemokraterna att vad hon talade om var "Nalins problem", snarare än ett reellt samhällsproblem.

Inom det svenska etablissemanget valde man med andra ord att vägra ta in det som utmanade ens värdsbild, man förutsatte sig själva behärska frågan bättre än invandraren Pekgul som bodde i Tensta och man valde att istället se vad man ville se. Detta är knappast en inställning som har förbättrats sedan dess, något som Pekgul själv ger flera utmärkta exempel på.

För det första pekar hon på det obehagliga i hur Islamiska förbundet, Sveriges Unga Muslimer och Muslimska Mänskliga Rättighetskommittén – det vill säga organisationer med radikala och islamistiska agendor – i den svenska samhällsdebatten fått rollen att representera "det muslimska civilsamhället".

För det andra pekar Pekgul på hur de islamistiska krafterna vinner mark i de politiska partierna. Detta beror enligt Pekgul inte enbart på naivitet, utan handlar enligt henne även om cyniskt och kalkylerat röstfiske i grumliga vatten. Att Islamiska förbundets före detta ordförande Abdirizak Waberi representerar Moderaterna i Riksdagen, att Miljöpartiets gruppledare i samma församling är en tidigare ordförande för Sveriges Unga Muslimer och att Omar Mustafa valdes in i den socialdemokratiska partistyrelsen, är väldigt starka indikationer på att Pekgul har rätt.

Den röda tråden i Pekguls resonemang är att bakom politikernas fina ord om solidaritet och värdegrund så ryms ett stort mått av cynism, någonting som sammanfattas väl av följande citat:
– Det får socialdemokraten inom mig att tänka att "borgarna skiter i de här människorna", om jag ska vara elak. I deras ideologi är de så förblindade att om det offras några tusen flickors liv, så tänker de ändå att det är värt det för valfrihetens skull.

– Exakt samma sak är det med delar av vänstern. De tänker "det stora för oss är att kritisera Israel och USA". Om de får stöd av islamisterna i den kampen så struntar de i vad de muslimska flickorna utsätts för. Ingendera sidan tycks bry sig om de här människorna.
Detta är en förödande kritik av tillståndet i den svenska politiken, och det finns goda skäl för den svenska politikerkåren att ta till sig av densamma.
DN1, DN2, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, Sk1, Sk2, NSk1, Dag1, Dag2, Dag3, Dag4, Dag5, Dag6, Dag7, Dag8, Dag9, Dag10, Dag11, Dag12, SydSv, Ex1, Ex2, Ex3, Ex4, Ex5, Ex6, Ab1, Ab2, Ab3

4 kommentarer:

  1. Jag kan inte låta bli att undra vad Sahlin tycker om den artikeln. Hur förhållandet är mellan dessa två idag är också en intressant fråga. För detta går inte det minsta ihop med Sahlins hanterande av dessa frågor, men Pekgul var ju en slags andreman (medvetet skrivet :-))och röstdragare till Sahlin under förra valrörelsen.

    SvaraRadera
  2. Nu står det ju inte ett ord om det där i den här artikeln. Min gissning är dock att Pekgul har en ganska rosenskimrande bild av Sahlin. Den sorts kritik som hon uttrycker i artikeln uttryckte hon även under Sahlins tid (om än mer inlindat), men det hindrade henne inte från att ställa sig helhjärtat bakom Sahlin.

    En bild fläck där, kanske...

    SvaraRadera
  3. Den sortens blinda fläck som många politiskt aktiva har. Jo det är väl troligt, men jag fattar inte riktigt hur hon kunnat behålla den så länge. Det borde ju spricka i huvudet till slut.
    Men har man varit aktiv som politiker under många år fungerar man kanske annorlunda än andra människor.
    Jag ser Sahlin som en av de absolut värsta svikarna av flickor (och pojkar)i hederskulturer. Men jag är ju inte politiker.

    SvaraRadera
  4. Det är sant, men å andra sidan borde det spricka i huvudet på de flesta politiskt aktiva idag. Pekgul ligger trots allt ganska bra till i jämförelse. :)

    SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.

Gå ur PKU-registret innan det är för sent!

Regeringen vill göra PKU-registret – i vilket de flesta svenskar födda 1975 eller senares DNA finns lagrat – tillgängligt för polisen. Du har fortfarande möjligheten att gå ur detta register, vilket du också bör göra:

  • För att du under en vanlig dag lämnar spår av ditt DNA över stora områden, inklusive på platser där brott senare kan begås.
  • För att din kropp och ditt DNA tillhör dig, inte staten.
  • För att din uppfattning om vad som bör vara lagligt respektive olagligt förmodligen emellanåt skiljer sig markant från statens.
  • För att du är oskyldig tills motsatsen bevisats, inte det omvända.
  • För att register alltid kommer att missbrukas.
Använd denna blankett för att skydda ditt eget DNA och denna blankett för att skydda dina barns.