2011-11-13

Gri... bonusfesten

Något otippat har en moderat ekonomijournalist seglat upp som en av de vassaste kritikerna av rådande ekonomiska världsordning. Andreas Cervenka skriver idag om elitens löner och analyserar den i termer av - även om Cervenka är för väluppfostrad för att använda det ordet - k**mätning.

Det finns ett annat skäl till att samma elits löner har ökat: börsen går dåligt och har så gjort i årtionden. Därtill är under rådande skuldkris varken värdet på aktieinnehav eller de egna företagen särskilt säkra längre. Inte konstigt således att eliten föredrar cold hard cash i form av höga löner och groteska bonusar, istället för de värdelösa fonder de försöker intala oss övriga idioter är en bra och säker investering.

Bonusarna kan i goda tider baseras på företagets resultat och i dåliga på besparingsåtgärder. En särskilt innovativ bonusform baseras på företagets vinst per anställd, det vill säga en summa som lätt kan höjas genom att sparka folk och istället hyra in svindyra konsulter.

Uppfinningsrikedomen är stor, och när det företag du jobbar för i slutändan går omkull så spelar det ingen roll, tack vare alla bonusutbetalningar har du ditt på det torra och tack vare aktiebolagslagen så är det Någon Annan som får ta hand om skulderna du lämnar efter dig.

Som en slutgiltig förolämpning av oss vanliga idioter har de sedan mage att gång på gång poängtera vikten av att våra löner inte skenar iväg och på så sätt försämrar konkurrenskraften. Helt riktigt i sak förstås, men själva har de uppenbarligen fått rollen av undantaget som bekräftar regeln.