2012-02-20

Skulder och ansvar

I Greklandsartiklarna blogglänkar dyker de ständigt upp i nya reinkarnationer, bloggposterna som beskriver det grekiska folket som offer för en ondskefull komplott. Bloggarna som indignerat ansluter sig sig till de grekiska fackförbund som motsäger sig alla krav på fyrtiotimmars arbetsvecka och pension vid 65. Bloggarna som representerar allahanda organisationer med "kommunistisk" och "syndikalistisk" i namnet.

Låt mig därför först passa på att återupprepa vad jag vid ett flertal tillfällen redan har skrivit: Många bär skuld till Greklanskrisen. Bankerna som lånade ut pengarna som landet nu inte kan betala tillbaka. EMU som lät landet gå med, fastän det var uppenbart att det inte uppfyllde kraven. Tyskland och Frankrike som undergrävde EMU:s kontrollmekanismer...

Detta väl sagt så är det varken långivarna eller EMU som bär det yttersta skulden för krisen. Det var de folkvalda grekiska politikerna som försatte landet i skuld, och det var det grekiska folket som lät dem göra det. Det var de folkvalda grekiska politikerna som under valutaunionens första tio år dopade den grekiska ekonomin med lånade pengar, och på så sätt samtidigt byggde upp ett gigantiskt skuldberg som genom interninflation urholkade landets konkurrenskraft.

Det var det grekiska folket som i val efter val genom att sälja sina röster till högstbjudande lät detta ske, samtidigt som man fortsatta jobba svart, fortsatte att gå i pension tidigt och undlät att betala skatt. Och det är det grekiska folket, som av så många idag utmålas som offer, som uppenbarligen ingenting lärt sig. Det val som snart skall hållas kommer enligt alla opinionsundersökningar vinnas av Ny demokrati, det parti som har betett sig mest oansvarigt och ett parti som är ungefär lika pajasaktigt som det svenska partiet med samma namn.

Det krävdes att många parter betedde sig idiotiskt för att den situation som nu har uppstått skulle uppstå, men det är grekerna som har lånat pengarna, det är grekerna som levde det goda livet för de lånade pengarna och det är nu grekerna som är skyldiga pengarna. Det finns inget lätt och smärtfritt sätt att lösa den situation som nu har uppstått, och vilket folk som helst i världen hade kanske begått samma misstag under motsvarande omständigheter, men ha inga illusioner om saken - det var grekerna själva som försatte sig i knipan, ingen annan.

Det finns många lärdomar vi alla bör dra av detta. Bankerna behöver regleras hårdare, samhällets syn på krediter är i behov av en rejäl översyn, valutaunioners regler skall följas och länder skall inte ha en gemensam valuta så länge deras ekonomier drar åt olika håll... Men att Greklands skulder är Greklands är lika självklart som att det är du som skall betala för din egen platt-TV och inte Jürgen i Tyskland. Det finns ingen anledning att göra situationen mer komplicerad än den är.

Och den som tror på någon Naomi Klein-inspirerad teori om att vad som nu sker är vad de elaka bankerna, högerregeringarna och nyliberalerna ville skulle ske - tänk om! Det finns såklart intressen som hedgefonder som nu gnuggar händerna över vad som sker, men i större delen av finansvärlden så är den uppkomna situationen en mardröm. De är såklart medskyldiga till vad som skett och vi som medborgare har all anledning att rannsaka deras skuld i vad som skett, men de är inte glada över krisen uppstått, var så säker.

SvD, SvD, SvD, SvD, SvD, SvD, SvD, DN, DN, DN, DN, SVT, SVT, SR, SR, SR, E24, E24