2013-01-11

Automatvapen bland folk är OK?

Guldrånarna i Södertälje bröt armen på butiksägaren och sprang därefter ut i centrala staden med vad de själva ville skulle uppfattas som automatvapen. När en av dem höjde sitt "vapen" mot en polis, i vad som för polismannen måste ha varit ett extremt hotande gest, så sköt polisen först.

Detta är ett fullständigt naturligt beteende. Det råder ingen större brist på vapen - även automatvapen - i kriminella kretsar, och som vi bara några dagar senare fick ett konkrekt exempel på drar sig de kriminella inte heller för att använda dem. Att polismannen fruktade för sitt eget liv ingen vild gissning, och i den spända situationen fanns det såklart ingen tid att utreda huruvida vapnet var äkta eller ej. Polismannen gjorde så klart helt rätt som sköt.

När förundersökningen nu blir nedlagd envisas likväl en del med att säga att polisen gjorde fel, att ifrågasätta polisens val av ammunition - omsorgsfullt vald för att inte allmänheten skall skadas - och beskylla åklagaren som lade ned utredningen för att hålla sina polisvänner om ryggen. Den grovt kriminellt belastade rapparen Sebastian Stakset - anställd av Fryshuset för att vara en förebild för unga på glid - har ställt sig helhjärtat bakom detta resonemang.

Utvecklingen med allt grövre kriminalitet och med med kriminella som springer bland folk mitt på ljusan dag med dragna vapen är fruktansvärt skrämmande. Hur man ens kan komma på idén att ursäkta någon som gör sig skyldig till ett sådant brott - dessutom efter att svårt ha traumatiserat och skadat en butiksägare - är i sig fullständigt obegripligt. Att Sebastian Stakset får vara kvar på Fryshuset - i en roll som positiv förebild - efter detta och flera ännu grövre övertramp är ingenting annat än ett skämt.

Därtill kommer såklart att polismannen knappast sköt för att han ville leka John Wayne, och förmodligen mår väldigt dåligt idag. Detta borde vara "straff" nog för den som ogillar hans agerande.
SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, SR1, SR2