2013-01-06

Bostadsbrist - en dyr historia

I Sverige byggs det bara en fjärdedel så många bostäder som i våra grannländer, vilket gissningsvis hör detta samman med avsaknaden av marknadshyror. Detta i kombination med västvärldens största invandring skapar givetvis problem. Trots att invandrare i stor skala får förtur till allmännyttans bostäder lyckas inte migrationsverket skrapa ihop de bostäder som nyanlända vill ha.

Om motsättningen mellan västvärldens största invandring och västvärldens mest långtgående välfärd har jag skrivit tidigare. Med bostadssituationen kan vi lägga ännu en felmatchning till listan. Med en reglerad bostadssmarknad (oavsett vad man tycker om denna i sak) och en rekordstor invandring uppstår bostadsbrist. Detta leder inte bara till en akut bostadsbrist i till exempel Stockholm, utan även till att familjer som annars hade valt en hyresrätt istället söker sig till bostadsrätter, och att familjer som annars hade valt en bostadsrätt söker sig till villor.

På detta sätt blir boendet dyrare i alla led, och som vanligt är det de vanliga människorna - väljarna - som får betala för kalaset. Högbetalda politiker och tidningsredaktörer med sitt på det torra behöver dock inte bekymra sig, och banker och bostadsbolag gör strålande affärer på kuppen.

Mitt i denna soppa lanserar Centerpartiet sitt nya idéprogram i vilket fri invandring är en viktig punkt. Jag hoppas att väljarna på ett ytterst kännbart sätt straffar det på fyraprocentsspärren balanserande Centerpartiet i nästa val, om de står kvar vid denna ståndpunkt. Det vore en varningssignal till hela det politiska etablissemanget att till slut så tröttnar även de svenska väljarna.


Fotnot: admin.twingly.com/Reports har nu besökt sidan och den har samtidigt försvunnit från de länkade artiklarna. Krig är fred, och allt det där.
SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6

3 kommentarer:

 1. Pelle drar följande slutsats: Kommunerna vill inte ta emot många nyanlända flyktingar pga att de då måste betala bidrag och sannolikt inte få skatteintäkter för dessa personer. För då måste de höja skatten för de som redan bor där vilket inte är önskvärt då Sverige redan har I-världens högsta skattetryck. Därför är det omöjligt för migrationsverket att slussa ut dessa nyanlända till kommunerna. Kort och gott kommunerna protesterar i det tysta genom att inte bygga bostäder. Med resultatet att vi saknar bostäder i ett av världens mest glesbefolkade land. Våra grannländer har inte detta problem för de vågar säga att de inte kan / önskar att ta in så många invandrare i sina redan överfulla livbåtar för de vill ha lite välfärd kvar.. Sverige den goda samariten fortsätter att välkomna tills båten kapsejsar och alla får simma bäst dom kan själva.. För vems skull agerar politikerna som de gör omvärldens åsikt eller Sveriges befolkning? Skulle inte rösta på SD (är inte helsvensk själv :) men förstår att folk röstar på dom för de förstår vad Svensken i gemen tänker. C har inte den blekaste och gissar vilt....öööö mångifte kanske skulle gå hem i stugorna, (paus för halsbloss på jointen)...ööö jooo obegränsad invandring vore väl tufft vi blir först i världen med det!
  Ut i friska luften C, vädra ut hachdimmorna och skärp till er! //Pelle

  SvaraRadera
 2. Om jag inte visste bättre så skulle jag ha trott att det regeringen gör är att hoppas på att just alla kommuner kommer med ett samfällt NEJ, så att de äntligen med gott samvete kan ta till sin lilla lagparagraf som säger att de kan stoppa vissa typer av invandring för att Sverige inte klarar det!

  Tyvärr är det nog mer så att de med sina löner och pensioner klarar sig fint hur mycket folk man än välkomnar hit utan större möjligheter till bostad och arbete.

  Man vill att Sverige ska framstå som något fint och bra utomlands, det är bara en tidsfråga innan det fina rykte vi i stort sett haft kommer att vara ett skämt. Jag mår lite illa (glad för Norges del dock) då jag läser norska tidningar där det nämns att si och så ska man inte göra, titta på Sverige.

  SvaraRadera
 3. Fast nu sa centern att detta var en inriktning 50 år framåt?!!nog är det bra attmed långsiktig politik men man kan ju tycka det finns mera akuta problem att ta tag i just nu.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.