2014-01-29

Oliktänkande undanbedes!

Köttproduktion innebär en hård miljöbelastning. Rött kött i de mängder vi äter det i västvärlden är dåligt för hälsan. Och köttproduktion innebär, såklart, i allmänhet att djur lider. Det finns således många goda anledningar att äta mindre kött.

Själv är jag varken vegetarian eller vegan, tvärtom är jag väldigt förtjust i att äta kött. Av ovan nämnda anledningar ser jag dock till att hålla mitt köttätande på en låg nivå och jag äter inte sällan vegetariskt. Konceptet med en köttfri dag i veckan är, enligt mig, därför sympatiskt.

Men min sympati för konceptet försvinner snabbt när jag ser reaktionerna som möter kritikerna av detsamma. När någon protesterar fylls Twitter och Facebook av ett ramaskri som överröstar ordstävets stuckna gris med råge. Och snart får samma ramaskri övertoner av den mest förutsägbara av alla svenska pseudodiskussioner – genusaspekten.

Nån stackare på LRF – förmodligen inte mediatränad nog att ge sig ut i det minfält som är vår "samtidsdebatt" – råkade säga något om järnbrist bland unga växande tjejer som tränar. Och vips så är vi inne i genusdebatten igen, vips så skriver en skrevfotograf och hennes Researchgruppsvänner som fått en fristad på Aftonpravdan en arg krönika och vips så svämmar sociala medier ännu en gång över av infam smörja.

Det är märkligt att till och med en diskussion om kött så fort kan sjunka ned i genusträsket, men i dagens Sverige är som bekant allting möjligt. Och med allting menar jag verkligen allting – för en tid sedan kunde man till exempel i DN läsa följande:


Budskapet är glasklart: Det är endast de hemska vita kränkta männen som är emot en köttfri måndag, alltså är allt motstånd till konceptet oacceptabelt. Om någon oliktänkande öppnar käften skall vederbörande tystas direkt – och de vanliga härskarmetoderna har ju visat sig fungera väl, så varför överge ett vinnande koncept?
DN1, DN2, SvD1, Sk1, Sk2, NSk1, NSk2, LT1, LT2, Re1, Re2, Re3, Re4

1 kommentar:

  1. Att rött kött skulle vara enbart dåligt för hälsan är inte helt säkerställt. Vissa observationsstudier (läs: enkätstudier) tyder på det ja, men där har man buntat ihop rökande, stillasittande och överviktiga människor tillsammans med köttätarna, så det är oklart vad som är den verkliga orsaken till hälsa. Men tesen att rött kött är farligt passar givetvis veganerna alldeles utmärkt, och som du säger, kritik mot detta får inte yppas, precis som kritik mot feminismen inte får uttalas. Jag tror inte alls att rött kött är onyttigt; tvärtom. Tiden får utvisa.

    SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.

Gå ur PKU-registret innan det är för sent!

Regeringen vill göra PKU-registret – i vilket de flesta svenskar födda 1975 eller senares DNA finns lagrat – tillgängligt för polisen. Du har fortfarande möjligheten att gå ur detta register, vilket du också bör göra:

  • För att du under en vanlig dag lämnar spår av ditt DNA över stora områden, inklusive på platser där brott senare kan begås.
  • För att din kropp och ditt DNA tillhör dig, inte staten.
  • För att din uppfattning om vad som bör vara lagligt respektive olagligt förmodligen emellanåt skiljer sig markant från statens.
  • För att du är oskyldig tills motsatsen bevisats, inte det omvända.
  • För att register alltid kommer att missbrukas.
Använd denna blankett för att skydda ditt eget DNA och denna blankett för att skydda dina barns.