2014-05-28

F!: Vi kan bota homosexuella


Prästen Bertil Murray, som anser sig kunna bota en oönskad sexuell läggning, har orsakat snatter i ankdammen idag.

Murray är säkerligen helt fel ute, men det förhindrar inte att det mycket väl kan finnas ett äkta människoengagemang bakom vad han gör. Vad som är betydligt mer intressant än vad Murray hävdar är emellertid den dubbelmoral som genomsyrar rapporteringen.

För någon vecka sedan – det vill säga före EU-valet – lät SVT nämligen Mian Lodalen och Södertörnsdoktoranden Matilda Tudor (båda engagerade i Feministiskt initiativ) sitta i morgonsoffan och berätta om sin bok om hur man "blir" lesbisk.

Detta genererade inga upprörda rubriker om kvacksalveri eller ovetenskapliga metoder. Tvärtom fick Lodalen och Tudor gott om tid på sig att i gemytligt samkväm med programledarna ostört argumentera för sin sak, utan att några kritiska motfrågor ställdes.

Det är såklart lättare att fördöma den som vill "bota" homosexuella än den som vill omvända heterosexuella. Men om heterosexuella kan omvändas till att bli homosexuella, betyder detta även att homosexuella kan omvändas till att bli heterosexuella. Lodalen och Tudor tillhör sannolikt dem som upprörts mest av avslöjandet om Bertil Murray idag, men den grundläggande tesen i deras bok är att han har rätt.

Lästips: Torbjörn Elensky, Gudmundson


SVT, SvD1, SvD2, SvD3, Dag1, Dag2, Dag3, Dag4, Ex,