2014-05-08

Kontextberoende myter

"Det är en myt att tiggarna styrs av kriminella ligor" är något vi ofta fått höra, det har rentav blivit ett av de axiom som sätter tonen för "debatten" om tiggarfrågan. Den som så bara antytt någonting i den stilen – som till exempel Lennart Holmlund gjorde – har fått finna sig i att omedelbart bli peststämplad.

Döm därför om min förvåning då DN idag väljer att publicera en artikel i vilket det påstås att organiserade ligor ligger bakom delar av tiggeriet. Betyder detta att Holmlund hade rätt? Eller är det snarare så att "fascisternas språkbruk" nu spritt sig ända in på DN-redaktionen? Har Niklas Orrenius börjat tugga fradga och sagt upp sig i vredesmod? Är det polisens rasregistrering som ligger bakom de nya uppgifterna?

Ingetdera, visar det sig. Artikeln lär inte generera några upprörda reaktioner av den enkla anledningen att den intar det vanliga intersektionella offerperspektivet: Det är synd om tiggarna, de är inte ansvariga för sina egna handlingar och vi måste ta hand om dem.

Utifrån detta perspektiv är det således helt okej att påstå att tiggeriet organiseras av ligor. Den som använder samma påstående för att inte ge dem pengar – eller för att, hemska tanke, ställa samma krav på dem som på andra – är däremot ett rasistiskt svin. Tillämpad postmodernism, således. Frågor på det?

För övrigt hoppas jag att alla har noterat att Janne Josefsson – efter att han igår belyste det ytterst obehagliga faktum att stora delar av Sveriges etablissemang sympatiserar med grovt politiskt våld – har blivit beskylld för att vara nazist av en av statsradions objektiva medarbetare. Snyggt jobbat, publice service, ni jobbar hårt med trovärdighetsfrågan märker jag.
DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, DN7, SvD, SVT

2 kommentarer:

 1. Allt klart - inga frågor på det.

  Ja den där Ametist var allt en skön juvel. Den var dålig :-D
  Jag undrar ju: hon är programledare för två radioprogram och har så varit länge, men hon är enligt SR inte anställd hos dem så de har inte med saken att göra. Hur går det ihop? Går hon på något aktivitetsstöd som arbetslös och jobbar utan att ha ett riktigt jobb, eller vad? Men inte utnyttjar väl SR folk på det viset, hum? Hur som haver arbetar hon för SR och det borde väl räcka för att de ska kunna ha synpunkter. Märkligt svar av SR tycker jag.

  SvaraRadera
 2. Hon är frilansare såvitt jag förstår. Men det spelar ingen roll, så länge hennes röst hörs i SR så är hon på ett väldigt konkret sätt en representant för dem. Och nu pratar vi inte blajreklamradio, vi pratar public service. Hon får såklart ha egna åsikter, men att kalla Josefsson för nazist är definitivt över gränsen.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.

Gå ur PKU-registret innan det är för sent!

Regeringen vill göra PKU-registret – i vilket de flesta svenskar födda 1975 eller senares DNA finns lagrat – tillgängligt för polisen. Du har fortfarande möjligheten att gå ur detta register, vilket du också bör göra:

 • För att du under en vanlig dag lämnar spår av ditt DNA över stora områden, inklusive på platser där brott senare kan begås.
 • För att din kropp och ditt DNA tillhör dig, inte staten.
 • För att din uppfattning om vad som bör vara lagligt respektive olagligt förmodligen emellanåt skiljer sig markant från statens.
 • För att du är oskyldig tills motsatsen bevisats, inte det omvända.
 • För att register alltid kommer att missbrukas.
Använd denna blankett för att skydda ditt eget DNA och denna blankett för att skydda dina barns.