2014-05-01

(S)tockholmssyndromet

Det är slut på skattesänkningar, förkunnar Löfven inför jublande vänsterväljare.

Det är slut på skattesänkningar. Som i "ni kommer inte att få behålla mer av era inarbetade pengar". Som i "andelen av ersättningen för ditt arbete som staten konfiskerar kommer även fortsättningsvis vara bland de absolut högsta i hela världen". Och folket jublar.

Man skulle förstås kunna ta detta till intäkt för att svenska folket är ansvarsfullt, att det svenska folket är politiskt moget och lägger stor vikt av goda offentliga finanser. Men det håller inte. Sverige har bland de absolut högsta skatterna i världen, svenskarna är skuldsatta som få andra folk och stora delar av de skatter vi betalar används minst sagt underligt.


Via skattsedeln betalar svenskarna för en mängd verksamheter som definitivt inte ligger i svenskarnas eget intresse att betala för. Men svenskarna utkräver inte ansvar, svenskarna belönar istället de politiker som lovar att inte sänka skatten utan istället rentav lovar att kanske höja den. Likheterna med Stockholmssyndromet är slående.

Lästips: Marika Formgren
DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, DN7, DN8, DN9, DN10, DN11, DN12, DN13, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4

5 kommentarer:

 1. Folket jublar,ja herregud jag säger som min svärmor sa -Folk är inte dumma,dom är dummare.Läste Marika Formgren och den är solklar.Det är faktiskt inte klokt det som pågår nu.Helt sanslöst.

  SvaraRadera
 2. Japp, Formgrens text sätter verkligen på ett ytterst obehagligt sätt fingret på hur långt sekterismen i Sverige har gått.

  SvaraRadera
 3. Mitt recept är att höja bl a pensionerna för då kommer arbetslösheten att sjunka = landets välstånd ökar !

  Om det skrev jag ett mail till finansminister Anders Borg den 21 april i år. Det finns publicerat på min blogg här.

  I o f s så kan jag ha fel i det jag skrev till Anders Borg - men det kan jag ej föreställa mig att jag har. Vad tror Du ?

  SvaraRadera
 4. Jaha, ska vi åter hamna i ett läge då man råkar få betala mer skatt än man tjänar? Och folk hurrar?

  SvaraRadera
 5. Det är ju jättebra, då kan man få bidrag istället som betalas ut på statens villkor på ett sådant sätt att staten kan börja detaljstyra våra liv igen.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.