2014-06-30

Nazismen och mediedramaturgin

Det blev en jättenyhet när Svenskarnas Parti i lördags höll tal i Almedalen. Detta ledde bland annat till TV-sänd debatt om huruvida inskränkningar i grundlagsskyddade rättigheter borde göras.

Inför EU-valet skrev Cecilia Malmström och Birgitta Ohlsson en debattartikel med titeln "Hög tid att inse att nazismen återigen mobiliserar i Europa". I denna användes just Svenskarnas Parti som exempel på situationens påstådda allvar.

Skrapar man lite på ytan är det emellertid en helt annan bild som tonar fram. Enligt SvD var det "ett 20-tal sympatisatörer till partiet" som lyssnade då ledaren för Svenskarnas Parti höll tal. I EU-valet fick partiet färre än tusen röster (olika siffror är i omlopp, själv får jag det till 890), vilket som jämförelse var ungefär tio gånger fler än vad "Satanistiskt initiativ" fick. I riksdagsvalet 2010 var väljarstödet lika blygsamt.

Varför blir då tusentalet idioters åsikter till en toppnyhet? En kvalificerad gissning är att det beror på att det passar den rådande mediedramaturgin som hand i handske. Det passar Johan Croneman då han jämför vår samtid med tiden före första världskriget. Det passar den svenska vänster som har svårt att ta avstånd från det politiska våld som AFA och Revolutionära Fronten står för. Det passar de ledarskribenter som har svårt att stå upp för demokratins principer när demokratin inte entydigt levererar de resultat samma ledarskribenter önskar.

Svenskarnas Parti blir då en bogeyman att skrämmas med; en fond för den egna godheten; en ondska som rättfärdigar den egna kompromisslösa hållningen, den egna radikaliseringen, de egna demokratiska felstegen och övertrampen.

Det är inte en särskilt långsökt gissning att detta bidrar till att den redan högst påtagliga polariseringen tilltar ännu mer. Svenskarnas Parti får mer uppmärksamhet än de hade kunnat drömma om, samtidigt som allt fler känner sig manade att sälla sig till de krafter som vill bemöta detta hot från den motsatta ytterlighetsflanken. Det är win-win för extremisterna, men en stor förlust för oss övriga.

Lästips: Kalle Anka intar Almedalen
DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, Dag1, Dag2, Dag3, Sk1, Sk2, NSk1, NSk2, NSk3, NSk4, LT1, LT2, Av1, Ex1, Ex2, Ex3, Ex4, Ex5, Ex6, Ab1, Ab2, Ab3, Ab4, SR1, SR2, SR3

9 kommentarer:

 1. Allt är en fars som upprätthålls av en stark medieelit i symbios med vänstern.

  Nu ska jag gå å sova med folihatten långt ner över örona

  SvaraRadera
 2. Det i särklass viktigaste för alla de goda är poserandet inför andra goda, deras ego tillfredsställs något alldeles enormt av att begapas av likasinnade.

  SvaraRadera
 3. Det är ju samma sak 30 November. De som ställer till mest oreda är motdemonstranterna som då gör att Nazistpacket får den uppmärksamhet de vill.
  Kontarproduktivt så in i helvete!

  SvaraRadera
 4. Det finns en risk som du säger med att extremisterna får ökad uppmärksamhet, via medias belysning. Dock, i detta läge när fascismen redan fått sådan spridning går den inte att tiga ihjäl. Det viktiga nu är att alla motkrafter förenas och stoppar detta. Det största hotet mot att lyckas med detta är att rädslan för repressalier, hos den enskilde och kollektivet, tar över och att motståndet därmed imploderar.

  SvaraRadera
 5. Det är inte det jag säger.

  Man skall såklart belysa SvP, men nyhetsbevakningen skall vara i proportionerlig. Vilket den inte på något sätt är idag.

  När man utmålar dem som ett mycket större problem än vad de är ger detta bara inte människor en väldigt skev bild av verkligheten (vilket du quite frankly själv verkar vara ett exempel på), det spelar dessutom såväl vänster- som högerextremister rakt i händerna.

  SvaraRadera
 6. SvP och öveiga Fascistiska partier i Europa är ett stort problem. Om inte samhället kommer tillrätta med detta i tid, kommer dessa partiers ideologier, och därmed rasismen och antisemitismen att växa exponentiellt under de kommande åren. Via internet har de Fascistiska grupperna mycket stora möjligheter att snabbt sprida sitt budskap och få anhängare, samtidigt som rädslan sprider sig, både individuellt och kollektivt, vilket minskar motståndet.

  SvaraRadera
 7. Och detta grundar du på...?

  SvaraRadera
 8. Anonym fegis4 juli 2014 17:11

  Fick inte SvPs föregångare, NSF, ungefär dubbelt så många röster som SvP får idag? (dvs runt 2000?)

  SvPs nedtoning av den antisemitiska retoriken verkar inte vara populär bland de mer renläriga nazisterna. I kommentarsfältet till en artikel på Fria Tider skrev en kommentator att SvP stod för "Sions Vises Protokoll" medan en annnan skrev att SvP tar order från Zion.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.