2014-08-01

Kampen om verklighetsbeskrivningen

I dagens nyhetsflöde återfinns en artikel om att lokalpolitikern Kjell Hedvall (S) i Lidköping har använt ordet "massinvandring". Anledningen att detta bedömts ha nyhetsvärde är såklart att ordet anses vara rasistiskt.

"Det var en bra kommentar. Det var tänkt att den skulle ge effekt och det gjorde den ju då" svarar Hedvall på Sveriges Radios fråga, men känner jag min mediedramaturgi rätt kommer han inom kort tvingas pudla. Att ordet "massinvandring" skulle vara rasistiskt anses så självklart att detta inte tycks behöva någon närmare motivering.

Det är såklart lurigt med ord och uttryck. De existerar inte i ett vakuum utan framkallar associationer beroende på hur de har använts tidigare. Det gäller för "folkhemmet", det gäller för "utanförskap", det gäller för "verklighetens folk" och det gäller för "massinvandring".

Det faktum att Sverigedemokraterna använder ordet "massinvandring" gör det såklart naturligt för partiets ideologiska motståndare att inte använda samma ord. Socialdemokrater talar till exempel sällan om "arbetslinjen" av den fullt naturliga anledningen att de inte vill bekräfta sina politiska motståndares verklighetsbild.

Att Hedvalls ordval anses så kontroversiellt att det anses ha nyhetsvärde är emellertid väldigt anmärkningsvärt, för den svenska invandringen är stor. Trots att till exempel Tysklands och Frankrikes respektive befolkningar är många gånger större än den svenska, är Sverige EU:s största asylland. Enligt Migrationsverkets prognos kommer antalet asylsökande och anhöriginvandrare i år uppgå till 142 000 personer, vilket motsvarar 1,5 % av Sveriges befolkning eller en kommun i Västerås storlek. Detta gör det ganska naturligt att tala om just "massinvandring".

Personligen misstänker jag att de reaktioner ordet "massinvandring" framkallar främst handlar om en kamp om verklighetsbeskrivningen. De svenska politikerna vill helt enkelt inte att väljarna skall uppfatta invandringen till Sverige som oproportionerligt stor. Med detta i bakhuvudet blir den beröringsskräck som ett tämligen värdeneutralt ord som "massinvandring" framkallar också naturlig.

Det ironiska i sammanhanget är emellertid att en formulering som "generös invandringspolitik" är betydligt mer värdeladdad, eftersom denna ofrånkomligen implicerar att invandringen är en uppoffring. Att så är fallet är förvisso alla ekonomer ense om, men detta har inte hindrat ledande politiker från att med jämna mellanrum hävda den totala motsatsen.

Fredrik Segerfeldt var inte sen med att göra billiga poäng på det inträffade...

... liksom Folkpartiets pressekreterare...

... liksom en moderat "projektledare/valcoach".

DN1, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, Bar1, Bar2, Bar3, BT, SMP1, SMP2, SMP3, Sk1, Sk1, LT1, NSk1, NSk2, NSk3, NSk4, Dag1, Dag2, Re1, Re2, IDG1, Ex1, SR1, SR2

5 kommentarer:

 1. När 50 Irakier skickas hem är det en massutvisning:

  http://www.dn.se/nyheter/sverige/fn-kritik-for-massutvisning/

  När 5000 Irakier flyttar till Sverige är det inte massinvandring.

  Att utvisa alla illegala invandrare från Sverige skulle förmodligen kallas för unken dödsnazistsfolkmordschock.

  SvaraRadera
 2. "Personligen misstänker jag att de reaktioner ordet "massinvandring" framkallar främst handlar om en kamp om verklighetsbeskrivningen. De svenska politikerna vill helt enkelt inte att väljarna skall uppfatta invandringen till Sverige som oproportionerligt stor."

  Sanningsministeriet slår till igen. Snart är ordet massinvandring utrensat och förbjudet. Ungefär som ordet ras. De är duktiga på att följa Orwells dystopi våra små tankepoliser.

  Det jag undrar är hur man kan sänka sig till denna nivå när man inte är absolut tvungen. I 1984 riskerade man trots allt vaporisering eller åtminstone destruktion om man inte följde det påbjudna tankegodset. Så illa är det än så länge inte i detta land. Vilket som sagt gör mig förundrad över hur man av fri vilja kan sänka sig så lågt.

  Men, men, de känner sig väl lite förmer än alla andra. Dessa tankepoliser.

  V

  SvaraRadera
 3. Själv fick jag bekräftat att SD har tillgång till modereringstjänsten på SvD i kväll.

  Inlägg som normalt modereras står det bara att kommentaren raderats men min fråga försvann helt.

  Hmm

  SvaraRadera
 4. Exempel på en tankepolis i liten egen hög person (antagligen påverkad av ngt som är olagligt): https://www.youtube.com/watch?v=4V79Nz4z8Ag

  Visst blir man imponerad. ;-)

  V

  SvaraRadera
 5. "Tydligen är bostadsbristen massinvandringens fel blabla...
  Ja inte fan är det svenskens population det beror på, ditt korkade jävla moderatarsel.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.