2014-10-04

Hanna Hellquist, grandet och bjälken

"Man ska aldrig underskatta mäns behov av bekräftelse från andra män", skriver Hanna Hellquist i ännu en av raden av kulturartiklar (i det aktuella fallet benämnd "nyhetskrönika") som dryper av misandri. Män utbyter "menande blinkningar" över kvinnors huvud menar Hellquist, något som både provocerar henne något oerhört och utgör artikelns huvudtes.

Well. De flesta av oss har oavsett kön personliga erfarenheter av såväl de killgäng som de tjejgäng som återfinns i våra bekantskapskretsar. Låt mig därför ställa följande frågor:

 • Är det främst kill- eller tjejgäng som präglas av sociala intriger?
 • Av killgäng och tjejgäng, i vilka är det lättast att trampa snett och göra sig till ovän med övriga?
 • Av killgäng och tjejgäng, i vilka snackas det mest skit bakom andras ryggar?
 • Av killgäng och tjejgäng, i vilka är gänget viktigast för den egna bekräftelsen?

Jag vill inte förminska någons vänskapskretsar. Tvärtom är dessa i regel väldigt viktiga för oss och vårt välmående, även om formerna för dem inte sällan kan framstå som lite löjeväckande för andra människor i allmänhet och personer av det motsatta könet i synnerhet.

Hellquists text däremot präglas inte av någon förståelse. Den präglas av förakt, den präglas av vad som närmast påminner om konspirationsteorier, den präglas av något som gränsar till hat och den präglas framför allt av en direkt bisarr närsynthet.

Där formerna för manlig vänskap enligt Hellquist är något som hör en svunnen tid till, finns inte ett uns av motsvarande normkritik då det kommer till formerna för kvinnlig vänskap. Hellquist ser, kort sagt, grandet i sin broders öga men inte bjälken i sin systers.

Att den här sortens smörja ses som ett välkommet och konstruktivt inslag i vår samhällsdebatt är inget gott betyg på vår samtid.

Läs också:
Anybody's Place


DN1, SvD1, Ex1, Dag1

6 kommentarer:

 1. Har sedan jag var liten ofta föredragit att överlag umgås mer med män än med kvinnor, för att slippa alla dessa intriger/konflikter/osynliga koder för vad som är ok inom gruppen, osv osv. Har ALDRIG varit med om det när jag umgåtts med manliga vänner och bekanta, men åtskilliga gånger med kvinnliga sådana. Om vi nu ska generalisera som Hanna gör så upplever jag snarare att dessa "menande blinkningar" sker kvinnor emellan... Det är synd att det är så vanligt förekommande bland kvinnor, även när man blir äldre (men tydligen inte mognare). Det är ett så onödigt beteende.

  SvaraRadera
 2. Hannas artikel är den dummaste jag läst på länge och att det är kvinnor som är dom som intrigerar och snackar mest skit är det knappast något tvivel om.Det är ofta välkommet med män på en kvinnodominerad arbetsplats för att bryta det mönstret.

  SvaraRadera
 3. Ja, hennes text är rätt bisarr. Man börjar undra lite vad det är för bubbla hon egentligen lever i.

  SvaraRadera
 4. Det är ingenting konstigt eller bisarrt med Hannas text om den är skriven i hennes dagbok.
  Att publicera pubertala bagateller på ledarsidan i Sveriges största tidning är läskigt, bisarrt och konstigt.

  /Vickan Eremita

  SvaraRadera
 5. Fantastiskt pantad krönika och Eremita har självklart rätt i att det är en fjortismässig retorik som hade kunnat dyka upp i någons dagbok en jobbig dag, men som inte platsar i en av landets största tidningar. Tyvärr stoltserar många åsiktshävare numera med att "titta, jag kan vara precis så personligt skrapig och blint favoriserande jag vill, för att jag är jaaaaag!!" och för att de har en redaktion som backar upp dem.

  Och den här sortens bullrigt och billigt manshatande retorik är ju idag normaliserad i Sverige. Det är det ruggiga.

  SvaraRadera
 6. Skulle vilja säga att hon projicerar ett kvinnligt tänk på oss män. Är det några som söker bekräftelse hos sitt eget kön så är det väl kvinnor. I den kvinnliga gemenskapen är det väl väldigt viktigt att inte sticka ut medan vi män inte bryr oss.
  Pelle2

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.