2014-11-09

Om murar och enhörningar

För på dagen 25 år sedan drabbades den östtyske partifunktionären Günter Schabowski på en presskonferens i Berlin av papperskäbbel av närmast Löfvenartad karaktär. Detta satte igång en kedja av händelser som slutade med vad man något förenklat brukar kalla Berlinmurens fall senare samma dag.

Det är en händelse värd att uppmärksamma och högtidlighålla. Många har idag skrivit väldigt bra texter på temat, och bland dessa vill jag personligen särskilt lyfta fram Per T Ohlsson och Göran Fröjdh. Andra, som till exempel Svenska Dagbladets chefredaktör Fredric Karén, har skrivit betydligt mer tveksamma texter.

"Världen har förvisso förändrats, men det är tveksamt om vi kan säga att det blivit till det bättre", skriver Karén i sin text. För detta har Karén fått mycket kritik idag, många har tolkat hans text som att han vill relativisera den kommunistiska diktaturen och problematisera demokratins seger i Österuropa.

Om detta är fallet är Karén allt annat än ensam i detta. Liknande tankegångar hörs skrämmande ofta i Sverige, och de bör förstås i ljuset av att att Vänsterpartiets – eller rättare sagt Vänsterpartiet kommunisternas – partiledare några månader före Schabowskis presskonferens hade skickat följande hälsning till diktaturen i Östberlin:
"Vi önskar kamraterna i Tysklands Socialistiska Enhetsparti och medborgarna i DDR mycken framgång i byggandet av socialismen. Med kommunistisk hälsning, Vänsterpartiet kommunisterna. Lars Werner, ordförande."
Personligen tror jag faktiskt Karéns ord bör tolkas som att den demokratins och upplysningsidealens globala seger som så många såg stå för dörren visade sig vara att ett utslag av naiv optimism. Världen har blivit avsevärt mycket bättre under de senaste 25 åren, men jag tror inte Karéns invändning bör tolkas som en kritik av den västliga civilisationen. Min invändning mot Karéns text är snarare mot följande meningar.
"Berlinmuren revs visserligen till stora delar på bara sex månader, men nya murar har rests på olika platser i världen. Syftet då som nu är detsamma: att stänga människor ute, att exkludera och förtrycka."
Israel, EU:s yttre gränsskydd och Sverigedemokraterna är gissningsvis vad Karén i första hand tänker på. Att världens gränser idag är betydligt mer öppna än för 25 år sedan är bara en irriterande detalj i sammanhanget. Dessbättre har flera borgerliga opinionsbildare efter valet – och i takt med Migrationsverkets allt mer surrealistiska prognoser – börjat inse att ideologierna och tillrättalagda föreställningar om sakernas tillstånd ibland måste kompromissa med verkligheten.

Först ut att ta bladet från munnen var Per Gudmundson, som i en ledare påpekade att mängden uppenbart ogrundande asylansökningar måste minskas. I synnerhet med tanke på vilket tryck asylsystemet befinner sig under för närvarande. På kort tid valde därefter flera svenska opinionsbildare att börja tala klarspråk på ett sätt som vi inte kan sägas vara bortskämda med i Sverige.

I Dagens Samhälle skrev tidningens chefredaktör Mats Edman en krönika som väldigt krasst redogjorde för migrationspolitiken och dess konsekvenser. I Expressen skrev Anna Dahlberg en ledare i vilken hon inte bara skrev att "Sverige kan inte ensamt ta emot en så stor andel av flyktingströmmen till Europa". Hon avslöjar dessutom politikernas uttalade strategier för att hantera situationen som humbug och rent önsketänkande.

Allra mest intressant är dock den ledare av Tove Lifvendahl som Svenska Dagbladet idag lät publicera. Inte så mycket på grund av ledarens kvaliteter som sådana – Anna Dahlbergs är betydligt bättre – men för att Lifvendahls tidigare hållning i frågan har liknat det nyliberala och verklighetsfrånvända testuggande vi har vant oss vid att få höra från till exempel Migrohåll. Att nu även en debattör som Lifvendahl lyfter frågan tyder på att insikten om situationens allvar faktiskt håller på att gå hem.

Detsamma kan emellertid inte sägas om Miljöpartiet. I deras värld finns ingen ondska, där lever människor och enhörningar sida vid sida och allting är gjort av choklad. Dessvärre har inte Miljöpartiet bara varit med och utformat den svenska migrationspolitiken, idag sitter de också i regeringen.

Relaterat: Hans Odeberg, Ilan Sadé
DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, DN7, DN8, DN9, Sk1, Sk2, NSk1, NSk2, NSk3, LT1, Dag1, Dag2, Dag3, Dag4, Dag5, SMP1, SMP2, Av1, Av2, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, Ex1, Ex2, Ex3, Ex4, Ab1, Ab2, Ab3

17 kommentarer:

 1. I den miljöpartistiska verkligheten är allt ljust och vackert och ALLA kan flyga om de missar när de kastar sig mot marken. :-)

  Tingelingeling lalala

  SvaraRadera
 2. En kommentar med anknytning till murens rivande. 9/11 -89 kommer att var det datum då andra världskriget äntligen slutade för de flesta av Östeuropas folk. När västra delen av Europa firade segern 9:e maj 1945 och den tyska ockupationen upphörde, blev Östeuropa ockuperat av Sovjet. Miljoner människor fick aldrig möjlighet att fira freden.

  SvaraRadera
 3. Anybody: Ja alltså, i svarta stunder så kan man nästan önska att folk med den typen av åsikter faktiskt testade dem lite oftare. Från, till exempel, femte våningen eller så.

  SvaraRadera
 4. Anybody: vad gäller flyktingpolitikens praktiska genomförande är jag rädd att de flesta partier är precis lika verklighetsfrämmande som MP. Likt en Stig-Helmer sitter de på läkarmottagningen och upprepar mantrat "Ja, vi kan ta emot hur många som helst utan att planera för hur mottagningen ska ske".

  Det är ett svidande underbetyg åt svenskt debattklimat att ledarskribenter bara vågar säga kontroversiella saker i grupp, ungefär som ett gäng osäkra tonårsflickor. Men visst, då jag minns hur det gick för Marika Formgren kan jag ju ha viss förståelse för att skribenter med huslån att betala tiger och tänker på karriären.

  Jag håller på att bli less. Jag är mångkulturvurmare och invandringspositiv, men funderar ändå på att lägga en SD-röst om det blir nyval. Inte för att jag är överförtjust över deras invandringspolitik, utan för att det är det enda riksdagspartiet som överhuvudtaget har en invandringspolitik. Om moderater eller sossar kunde visa hur de ska få till en viss volym, och hur de sen ska få till SFI, bostäder och jobb åt denna volym, så skulle jag rösta på dem ögonabums. Men idag lämnar de walkover.

  Luftiga propåer om "det här måste gå, så då fixar vi det", det kan de lämna åt grekiska politiker.

  SvaraRadera
 5. Apropå det här med gruppmentaliteten så skriver Lars Anders Johansson en del rätt intressanta grejer om det idag.

  SvaraRadera
 6. Vem börjar inte bli less??

  Och vad är det för fel att rösta på SD?? I årets val tror jag att jag skrev att jag aldrig skulle rösta på ett parti som inte hade tillräcklig kompetens för att regera?

  hahahaha .. det var roligt skrivet så här med resultatet i backspegeln, även om jag svär mig fri från resultatet.

  För att göra en travesti på ett uttalande av Sybil Fawlty, så har jag sett mer välorganiserade varelser än "åsiktseliten" och vår regering springa omkring på bondgårdar med avhugget huvud!

  Men det är klart att vi KAN flyga på våra enhörningar det är bara att sluta tänka, kasta sig handlöst och följa Åsa och Fridde till det kärleksfulla lalalalalandet Ingenstans .. Någonstans?

  SvaraRadera
 7. När jag läser "hahahaha .. det var roligt skrivet så här med resultatet i backspegeln," kommer jag direkt att tänka på Löfven i EU-nämnden och brister ut i gapskratt.

  SvaraRadera
 8. Sorgligt nog så gör jag också det. :-D

  Och glöm föralldel inte Fridolins små moralhöjande filmer ... brrrr .. och jag som var tveksam till att SD var mogna ansvaret?

  Hur dum får man vara? ;-)

  SvaraRadera
 9. Ja du... Vore intressant att se en mätning på hur politikerföraktet har påverkats sedan valet...

  SvaraRadera
 10. Vad det är för fel med att rösta på SD? Ja, ingenting, de som gillar SDs program får så gärna rösta på SD. Jag är ingen antirasist ute efter att mota in alla som försöker normalisera politiska motståndare tillbaka in i min egen åsiktskorridor.

  Felet för egen del med att rösta på SD är att jag delar ju inte SDs vision. Jag tolkar SD som folkhemsvurmare, som vill tillbaks till tiden då alla jobbade på bruket, handlade samma trista mat på Konsum, och såg på Hylands hörna. Lite tillspetsat. Själv vill jag ha mångkultur, med en bred åsiktskorridor. Ett land där humanister och pingstpastorer, HBTQ-aktivister och imamer, nykterister och Gudrun Schyman sitter i en stor ring, håller hand och sjunger "We shall overcome".

  Samarbetsregeringen har blivit lite av en besvikelse. Jag hoppades att de skulle ge oss politiska bloggare många tillfällen till ironiska inlägg. Till en början verkade mina förhoppningar besannas, men nuförtiden kvittar det hur skruvat jag skriver, traineeregeringen överträffar mig varje gång. Hur skulle jag kunna hitta på något så tokigt som att vi har en miljöminister från miljöpartiet som är miljöbov?

  SvaraRadera
 11. Hans Odeberg .. Frågan var felformulerad. "Vad är det för fel att rösta på SD i stället för det vi har i dag" .. var väl vad jag egentligen menade. ;-)

  SvaraRadera
 12. Det händer så mycket just nu att det är svårt att samla tankarna och formulera bra blogginlägg. Virtanen får härdsmälta på Twitter. Lindeborg gör upp med inrikespolitiken och får medhåll av DNs ledarsida. Fler och fler borgerliga skribenter tar avstånd från oreglerad invandring. Det största riksdagspartiet har en ledare som knappt kan formulera sig begripligt, medan de näst största och näst-näst största partierna inte har några ordinarie ledare. Och de enda partier som lyckas sätta dagordningen för regeringen är två partier som inte ens kan samla 10 procent av väljarkåren! Det känns som Sverige blivit ett förarlöst tåg.

  SvaraRadera
 13. Du har ett rätt bra upplägg till ett blogginlägg där. Ett ingångsvärde, skulle man kunna säga.

  Fredrik Virta-kränkta-nens haveri på Twitter idag har för övrigt åtminstone varit en källa till stor humor. Alltid nåt. :)

  SvaraRadera
 14. Haha, jag ska grunna på mina ingångsvärden över natten. Jag avvaktar borgarnas budget i morgon, som kommer att bli en rysare. Om de lägger en ansvarsfull budget som leder till att regeringen faller så kommer det att bli ett ramaskri från vänster, men det blir en seger för demokratin, som behöver tydliga skiljelinjer för att fungera. Om borgarna fegar ur och anpassar sin budget för att göra den oacceptabel för SD så är det ett politiskt och demokratiskt förräderi som gränsar till statskupp. Då undrar jag verkligen vad som lurar runt hörnet, då det politiska läget blir helt oförutsägbart med många tänkbara utgångsvärden.

  SvaraRadera
 15. Är det inte lite feltänk hos herr Karén om han jämför Berlinmuren med EU:s yttre gränsskydd samt SD:s migrationspolitik. I det första fallet så hade muren som främsta uppgift att hindra de egna medborgarna att lämna landet, inte för främlingar att ta sig in i DDR. Man sköt ju ihjäl de egna medborgare om de som försökte rymma. I det andra fallet är ju gränsskydden till för att skydda landets egna medborgare och den välfärd och det samhällssystem inklusive lagar som hela landet vilar på.
  /ICH

  SvaraRadera
 16. Helt riktigt. Men varför bry sig om såna detaljer när man kan göra en klatschig poäng som inkasserar (eller som man åtminstone trodde skulle inkassera) många ryggdunkningar? ;)

  SvaraRadera
 17. -Jaså du vill göra karriär inom det socialdemokratiska partiet, men det är jättesvårt. Man måste gå utbildning och lära sig mediahantering. Tunga grejer.
  -Ojdå. Hur lång tid kan sådant ta?
  -Ungefär 15 sekunder. Minst.
  -Uschdå. Vad är det man behöver lära sig?

  -A: "Vi ser mycket allvarligt på den här frågan."
  -B: "Vi tillskjuter 200 miljoner kronor." (Beloppet kan vara vad som helst men måste låta generöst. Vi kan ändå välja ett helt annat belopp i praktiken).
  -C: "Vi tillsätter omedelbart en utredning som ser över problemen." (Den kan uteda något annat och tillsättas långt fram i tiden bara vi hittat snäva direktiv så att vi får rätt utfall).
  -D: Nu det allra svåraste. Om du glömt lappen med de här punkterna på så måste du hålla tyst. Säg absolut ingenting. Det är bra om du kan mumla ohörbart och se stressad ut samtidigt. Så att inga motfrågor dyker upp. Kommer det ändå motfrågor så måste du skyndsamt prata om käbbel och sedan börja fäkta eller rusa däifrån.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.