2014-11-30

Nattvandrarstaten är ett hån mot skattebetalarna

I veckan uppmanade polisen de boende i Östberga att börja "vandra i stadsdelen". Detta efter en tids "oroligheter" under vilka bilar brunnit och en nyrenoverad förskola blivit totalförstörd i en brand som misstänks vara anlagd.

För två veckor sedan rapporterade Helsingborgs Dagblad och Dagens Nyheter om hur de boende i skånska Kågeröd hade bildat ett "medborgargarde". Den lokala livsmedelsaffären som nyligen varit nedläggningshotad hotades nu igen, denna gång av rånare. DN valde att publicera nyheter under avdelningen "Goda Nyheter".

Det finns emellertid ingenting gott med en nyhet som denna. Inte för att Kågerödsborna gör någonting fel, men för att vi har fått ett samhälle där polisen inte förmår garantera en affärs överlevnad då den hotas av kriminella, ett samhälle där polisen uppmanar lokalbefolkningen att ta över delar av polisens arbetsuppgifter.

I en träffsäker men skrämmande text redogjorde Per Gudmundson tidigare i år för den här utvecklingen. Han skrev då att Sverige hade utvecklats till en "nattvandrarstat", det vill säga den så kallade nattväktarstatens totala motsats:
"I Sverige har vi tagit staten till en ny, tidigare okänd nivå. Här sköter det offentliga allt det som medborgarna kan göra själva. Allt från barnpassning och badhus till ölbryggning och alternativ teater är styrt och reglerat från ovan. Kärnuppgifterna, däremot, har överlåtits till frivilligarbetare."
Det är de boende i Kågeröd som utgör dessa frivilligarbetare. Inte för att de inte har bättre saker för sig på kvällarna än att sitta utanför affären och hålla utsikt efter kriminella, men för att de inte har något annat val om de vill ha kvar sin livsmedelsaffär. I Östberga uppmanar polisen de boende att följa i Kågerödsbornas fotspår, åtminstone om de vill slippa få sina bilar och förskolor nedbrända.

Att medborgarna på detta sätt tvingas ta lagen i egna händer är en naturlig utveckling i fattiga och korrupta länder, men det är ovärdigt ett land som Sverige. Här anses vi oss inte bara ha råd att betala bostadsbidrag, vi avsätter dessutom skattepengar för att att köpa reklamtid för att uppmana fler att söka bostadsbidrag. När socialen betalar ut bidrag skall dessa inte bara täcka mat och husrum, i begreppet "skälig levnadsnivå" ingår nu dessutom datorer.

Utöver detta har vi råd att lägga hundratals miljoner kronor på att skjuta upp förbifarten, den offentliga sektorn lägger offantliga summor på arenor och idrottslag som inte på något sätt tillhör kärnverksamheten. Skattepengar bidrar till att finansiera allt från medelhavsinstitut, opera och film till radikalfeministisk hatteater.

Samtidigt som skattepengarna räcker till allt detta saknas emellertid resurser för att upprätthålla grundläggande lag och ordning på platser som Kågeröd, Östberga och Husby. Ej heller finns längre resurser avsatta för ett försvar värt namnet. Detta är ett hån mot ett folk som tillhör de hårdast beskattade i världen.
DN1, DN2, Sk1, Sk2, Sk3, Sk4, Sk5 Sk6, NSk1, NSk2, NSk3, LT1, LT2, SMP1, SMP2, SMP3, SMP4, SvD1