2014-11-30

Nattvandrarstaten är ett hån mot skattebetalarna

I veckan uppmanade polisen de boende i Östberga att börja "vandra i stadsdelen". Detta efter en tids "oroligheter" under vilka bilar brunnit och en nyrenoverad förskola blivit totalförstörd i en brand som misstänks vara anlagd.

För två veckor sedan rapporterade Helsingborgs Dagblad och Dagens Nyheter om hur de boende i skånska Kågeröd hade bildat ett "medborgargarde". Den lokala livsmedelsaffären som nyligen varit nedläggningshotad hotades nu igen, denna gång av rånare. DN valde att publicera nyheter under avdelningen "Goda Nyheter".

Det finns emellertid ingenting gott med en nyhet som denna. Inte för att Kågerödsborna gör någonting fel, men för att vi har fått ett samhälle där polisen inte förmår garantera en affärs överlevnad då den hotas av kriminella, ett samhälle där polisen uppmanar lokalbefolkningen att ta över delar av polisens arbetsuppgifter.

I en träffsäker men skrämmande text redogjorde Per Gudmundson tidigare i år för den här utvecklingen. Han skrev då att Sverige hade utvecklats till en "nattvandrarstat", det vill säga den så kallade nattväktarstatens totala motsats:
"I Sverige har vi tagit staten till en ny, tidigare okänd nivå. Här sköter det offentliga allt det som medborgarna kan göra själva. Allt från barnpassning och badhus till ölbryggning och alternativ teater är styrt och reglerat från ovan. Kärnuppgifterna, däremot, har överlåtits till frivilligarbetare."
Det är de boende i Kågeröd som utgör dessa frivilligarbetare. Inte för att de inte har bättre saker för sig på kvällarna än att sitta utanför affären och hålla utsikt efter kriminella, men för att de inte har något annat val om de vill ha kvar sin livsmedelsaffär. I Östberga uppmanar polisen de boende att följa i Kågerödsbornas fotspår, åtminstone om de vill slippa få sina bilar och förskolor nedbrända.

Att medborgarna på detta sätt tvingas ta lagen i egna händer är en naturlig utveckling i fattiga och korrupta länder, men det är ovärdigt ett land som Sverige. Här anses vi oss inte bara ha råd att betala bostadsbidrag, vi avsätter dessutom skattepengar för att att köpa reklamtid för att uppmana fler att söka bostadsbidrag. När socialen betalar ut bidrag skall dessa inte bara täcka mat och husrum, i begreppet "skälig levnadsnivå" ingår nu dessutom datorer.

Utöver detta har vi råd att lägga hundratals miljoner kronor på att skjuta upp förbifarten, den offentliga sektorn lägger offantliga summor på arenor och idrottslag som inte på något sätt tillhör kärnverksamheten. Skattepengar bidrar till att finansiera allt från medelhavsinstitut, opera och film till radikalfeministisk hatteater.

Samtidigt som skattepengarna räcker till allt detta saknas emellertid resurser för att upprätthålla grundläggande lag och ordning på platser som Kågeröd, Östberga och Husby. Ej heller finns längre resurser avsatta för ett försvar värt namnet. Detta är ett hån mot ett folk som tillhör de hårdast beskattade i världen.
DN1, DN2, Sk1, Sk2, Sk3, Sk4, Sk5 Sk6, NSk1, NSk2, NSk3, LT1, LT2, SMP1, SMP2, SMP3, SMP4, SvD1

10 kommentarer:

 1. Bra rutet. Blir beklämd när jag tänker att vi haft moderatstyre i 8 år o kommit hit. Vad ska man rösta på?

  SvaraRadera
 2. Ja, partiutbudet imponerar inte direkt för närvarande.

  SvaraRadera
 3. Det fattas inte pengar, dock så fattas en moral som ser stöld och brott som något dåligt. Brott ses istället bara som ett uttryck för orättvisor som bäst bekämpas med de åtgärder du så fint räknade upp.

  /Plainview

  SvaraRadera
 4. Jag vet inte det om det Fnorden som hittat på "nattvandrarstaten", men som en ironisk variant på "nattväktarstaten" är det lysande. Hoppas det kommer i omlopp.

  I övrigt: fascinerad av alla signalementslösa som rånar barnfamiljer i deras hem och snabbköp. Jätteintressant.

  Erinrar mig en artikel i DN ca 2004 om brottsligheten österifrån. Över 20 procent av alla asylsökande från forna Sovjet var kriminella. Bara därifrån?

  När jag skriver meddelar teven att det varit ännu ett bombdåd i Malmö och Aftonbladet varnar för hemvändande IS-svenskar eller ja, svenska medborgare i alla fall.

  Men alla hemvändande är ju inte terrorister, sa Säpo-chefen i Agenda i går. Bara ett par stycken av ca 300. Hur han nu kan veta det?

  Och är inte medlemskap i IS per automatik att ägna sig åt terrorism?

  SvaraRadera
 5. Lite ur en libertariansk synvinkel. :-)
  Skrivarens blogg

  SvaraRadera
 6. Ordet "nattvandrarstaten" är den briljante Per Gudmundsons uppfinning.

  SvaraRadera
 7. http://hbl.fi/nyheter/2014-11-30/689041/analys-nu-debatterar-sverige-flyktingar
  Några få ledarskribenter ja, men inte partierna.

  SvaraRadera
 8. Under ett halvår blev jag terroriserad av ett somaliskt/arabiskt grabbgäng helg efter helg. Det var fråga om stenkastning och rop som "jävla svensk" och "jävla jude" "Det är vi som bestämmer här nu". Polisen menade att det var absurbt av mig att be om ökad polisnärvaro i området under fredag- och lördagskvällar och nätter: "Du kan väl inte tro att vi kan ha en polisbil stående utanför en hel natt!?" (rösten rykande av sarkasm) var svaret jag fick då jag bad dem patrullera området.

  Däremot hade polisen tid med att ringa mig på dagtid för generella samtal om "att jag hade rätt att känna mig trygg" mm m.m.

  Det har nu gått ett halvår sedan sista "påhälsningen" - men trygg det är jag inte längre i Malmö.

  SvaraRadera
 9. http://morgonsur.wordpress.com/2014/11/27/om-professionellt-personligt-och-privat/

  SvaraRadera
 10. Flera bra länkar och flera bra perspektiv i kommentarerna här!

  Jag vill dock be er vara lite försiktigare med ordval, och gärna länka källor i samband med uppgifter om asyl osv. Tänk på att det är jag som får skit om någon tycker kommentarerna är över gränsen.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.

Gå ur PKU-registret innan det är för sent!

Regeringen vill göra PKU-registret – i vilket de flesta svenskar födda 1975 eller senares DNA finns lagrat – tillgängligt för polisen. Du har fortfarande möjligheten att gå ur detta register, vilket du också bör göra:

 • För att du under en vanlig dag lämnar spår av ditt DNA över stora områden, inklusive på platser där brott senare kan begås.
 • För att din kropp och ditt DNA tillhör dig, inte staten.
 • För att din uppfattning om vad som bör vara lagligt respektive olagligt förmodligen emellanåt skiljer sig markant från statens.
 • För att du är oskyldig tills motsatsen bevisats, inte det omvända.
 • För att register alltid kommer att missbrukas.
Använd denna blankett för att skydda ditt eget DNA och denna blankett för att skydda dina barns.