2014-08-06

Om medborgarlön och medborgarskap

"Medborgarlön" var länge en av Miljöpartiets profilfrågor. Idag driver de nominellt inte frågan längre, men skrapar man lite på ytan visar det sig att det slopade kravet på medborgarlön mest handlar om ett namnbyte. Miljöpartistiska riksdagsledamöter har därtill skrivit riksdagsmotioner i frågan även efter att kravet formellt slopades.

Vad är då problemet med medborgarlön? Personer utan inkomst får ju ändå bidrag via socialtjänsten, Försäkringskassan, A-kassan och så vidare. Vore det inte enklare att ersätta alla dessa system med ett enda? Well...

För det första skulle inte medborgarlön lösa de bakomliggande orsakerna till bidragsberoende. I praktiken skulle därför många supa/knarka/spela bort sin medborgarlön, och sedan stå utan pengar när hyresräkningen förfaller. Miljöpartiet ämnar knappast bemöta dessa med inställningen att de får skylla sig själva, utan förväntar sig såklart att det, medborgarlönen till trots, skall finnas en socialtjänst redo att betala hyran i detta läge. Därmed faller inte bara idén om det avskaffade socialbidraget, samma socialbidrag kommer dessutom att i många fall behöva betalas ut två gånger.

För det andra skulle medborgarlön skapa väldigt negativa incitament när det kommer till arbetslösa människor, även då dessa hyser en genuin vilja att komma i arbete. Att skjuta jobbansökningarna på morgondagen blir plötsligt odramatiskt, och att strunta i att söka fler jobb efter 30 negativa besked framstår plötsligt som ganska logiskt. För min egen del kan jag utan vidare säga att även jag skulle frestas till ett sabbatsår eller två, och då är jag ändå höginkomsttagare.

Sist men inte minst är min invändning principiell. Ordet "medborgarlön" vittnar om en bristande förståelse för vad medborgarskapet och det sociala kontraktet egentligen innebär. Medborgarskapet är en förmån, inte ett arbete, och därför är det någonting som man – via skattsedeln – betalar för, inte avlönas för. I gengäld erhåller man rösträtt, sociala förmåner, juridiskt och polisiärt skydd med mera.

Det finns såklart ofta goda anledningar att vara djupt kritiskt till hur detta fungerar i praktiken, i synnerhet givet den väldigt höga avgift som arbetande svenskar betalar för sitt medborgarskap. Detta bör emellertid sättas i relation till länder utan fungerande statsapparat, för det är dessa som är den direkta motsatsen till den klassiska synen på medborgarskap.

Mer om medborgarskap: Hans Odeberg, Fredrik Antonsson
SvD1, Sk1, Sk2, NSk1, NSk2, NSk3, NSk4, NSk5, LT1, Bar1, Bar2, Bar3, BT, SMP1, SMP2, IDG1, IDG2, IDG3, IDG4, Re1, Ex1

6 kommentarer:

 1. Jag är faktiskt smått positiv till medborgarlön. Men i min kalla, hårda högervariant heter det i stället "grundtrygghet". Med betoning på grund, dvs en låg grund. Jag känner andra som jag känner mig själv, om jag kunde få samma lön som innan men gå hemma med barnen, fixa på huset, ha tid att segla osv - inte fan skulle jag sitta på jobbet.

  Den dag vänstern inser att alla hemmafruar jublande kommer hämta ut medborgarlönen varje månad kanske de skulle bli mindre exalterade. KD:s vårdnadsbidrag blir ju en struntsak i sammanhanget. Som kärnfamiljskonservativ ser jag mer positivt på det.

  Det finns en risk för bidragsturism. Att flytta till Sverige, bli medborgare efter några år, och sedan flytta tillbaka hem med en livstidspension från Sverige kan nog locka en del. Det får mig att tänka på svenska riksdagsmanspensioner. Något jag inte vill tänka på, det är inte bra för magen. Så vi skulle antagligen få snäva upp medborgarskapsbegreppet rejält, så man får det först efter lång och trogen tjänst.

  För en höginkomsttagare som jag finns också en lockelse med medborgarlönen. Jag kan ju se till att jobba som tusan och lägga lite pengar på hög. När sen barnen flyttar ut, så fixar jag en liten stuga i något låglöneland, ger chefen fingret och lever på min medborgarlön. Med socialbidrag funkade inte det eftersom man ju var tvungen att göra sig av med alla tillgångar först, men medborgarlönen bara kommer och kommer. Enda kvarstående problemet då är att alla andra lär göra som jag, och vem är då kvar till att tjäna ihop den där medborgarlönen?

  SvaraRadera
 2. Man kan tänka sig en variant där du tvingas sälja eventuell ägd bostad, får en minimal nedsliten lägenhet betald och en liten dagskassa utöver det. Tillräckligt för att klara sig, men inte ett öre mer.

  Nivåer på 8000 och liknande som nämnts är dock vansinne och inget annat än vansinne.

  SvaraRadera
 3. Peter Nicklasson7 augusti 2014 01:47

  Med medborgarlön skulle det sista incitamentet för att arbeta försvinna. Fram för allt för alla låglönearbetande. Med en så stor kritisk massa som skulle välja att inte arbeta, spelar det ingen roll om höginkomstagare Fnordspotter eller Hans Odeberg lyxar till det med lite extra fritid i sitt liv - samhället skulle braka ihop.
  För att inte tala om PUT-suktande (med eller utan giltigt skäl) som skulle kunna återvända omgående till hemlandet med en livspension.
  Miljöpartiet är ett extremt samhällsfarligt parti.

  Off topic: En artikel om fejkhistorikern Arnstad som Aftonbladet Kultur beställde men som sedan nekades publicering därför att "artikeln saknar precision i begreppen" .... kan läsas här http://nydahlsoccident.blogspot.se/2014/08/gastbloggare-einar-askestad-om.html
  Sprid gärna.
  Härlig avrättning :)

  SvaraRadera
 4. Läser regelbundet dina inlägg som jag vanligtvis finner tänkvärda och delar i stort din åsikt om det mesta - utom när det kommer till frågan om Ukraina/Ryssland och USA:s/EU:s inblandning för att medvetet provocera Ryssland och skapa oroligheter i dess närhet.

  Kanske denna information kan få dig att se att det kan finnas mer än vad vi i övrigt presenteras i denna känsloframkallanda fråga.

  Undrar även hur många som informerats om Sveriges samarbete med Obamas’s projekt ”Power Africa” via USA:s USAID där Sverige lovat investera en miljard dollar?
  Mötet med Afrikas ledare skedde i USA under tisdagen den 5 augusti men själv har jag inte kunnat läsa en enda rad om detta i svensk media. Inte heller står något om detta på regeringens hemsida eller i regeringens kalender att någon skulle befunnit sig där. Märkligt. Även Rockefeller Foundation är med på ett hörn kan man läsa på den amerikanska hemsidan för USAID:
  SWEDEN’S COMMITMENT TO POWER AFRICA
  http://www.usaid.gov/news-information/press-releases/aug-5-2014-swedens-commitment-power-africa

  Något annat som är ”intressant” med denna USAID är att man har eller har haft verksamhet överallt runt om i världen i länder där man har eller har haft olika typer av oroligheter (inte minst "färgrevolutioner"), som exempelvis Syrien, Libyen, Irak, Ukraina, Kuba m fl. Finns där något samband mån tro? Varför denna min misstänksamhet?
  Jo, det finns bekräftat och mycket väl beskrivet hur USA genom just USAID:s ”Office of Transition Initiatives” och med användning av olika frontgrupper, företag lokaliserade på Caymanöarna mm för att dölja USA:s inblandning i hur man försökte störta sittande regering på Kuba….läser man dokumenten så bleknar faktiskt de flesta konspirationsteorier då verkligheten åter överträffar dikten. Flera gånger om faktiskt. Det beskrivs exempelvis hur man vänder sig till Jack Dorsey, skaparen av twitter liksom man utnyttjar Facebook för ändamålet. En hel del info finns om detta i ansedda Washington Post, dvs inte någon obskyr "konspirationssite".

  Rekommenderad läsning:
  Conspiracy Fact – How the U.S. Government Covertly Invented a “Cuban Twitter” to Create Revolution av Michael Krieger, Apr 3, 2014
  http://libertyblitzkrieg.com/2014/04/03/conspiracy-fact-how-the-u-s-government-covertly-invented-a-cuban-twitter-to-create-revolution/

  U.S. Government Caught Using Humanitarian HIV Program as a Front to Foster Cuban Dissent
  av Michael Krieger, Aug 4, 2014
  http://libertyblitzkrieg.com/2014/08/04/u-s-government-caught-using-humanitarian-hiv-program-as-a-front-to-foster-cuban-dissent/

  US sent Latin youth undercover in anti-Cuba ploy
  http://www.washingtonpost.com/politics/us-sent-latin-youth-undercover-in-anti-cuba-ploy/2014/08/03/2c9f5786-1b5a-11e4-9b6c-12e30cbe86a3_story.html
  Från Washington Post: ”Their assignment was to recruit young Cubans to anti-government activism, which they did under the guise of civic programs, including an HIV prevention workshop.”

  Tack annars för en utmärkt och intressant hemsida!
  /KZ

  SvaraRadera
 5. forts. på kommentar från KZ

  USAID finns även är i samtliga länder i Afrika där man nu har utbrott av Ebola. U.S. Department of Defense har även medicinska forskningscentra i just dessa länder. Intressant är att ”The Government of the US as Represented by the Secretary of the Dept. of Health” har tagit patent (patent: US 20120251502 A1. Human Ebola Virus Species and Compositions and Methods Thereof) på en metod för behandling av Ebola. En ny medicins behandling påstås ju även ha använts på den amerikanske läkaren som nyligen flögs till USA. Allt detta sammantaget gör åtminstone mig en gnutta orolig och frågande.

  ”Army Institute Responds to Growing Ebola Outbreak in West Africa”
  http://www.defense.gov/news/newsarticle.aspx?id=122836

  https://www.google.com/patents/US20120251502

  Kombinerar man detta med den ekonomiska bubblan som bara växer liksom den av BRICS länderna nyliga gjorda överrenskommelse att inrätta en konkurrent till IMF och att lämna dollarn så börjar man ju fundera i lite andra banor än de media försöker tuta i oss. Lite som i youtube klippet: ”GLOBAL RESET In The Making - An Ecomomic Collapse and WORLD WAR 3 Elite Agenda”
  https://www.youtube.com/watch?v=GelIqtFbo8g

  SvaraRadera
 6. Det jag sett som bäst kan beskriva motståndare till medborgarlön/basinkomst är den kraftiga okunskapen bakom konceptet. Som världen ser ut idag, även inom den ekonomiska världen, så är alla potentiella konsumenter, eller egentligen kan man till och med ta bort ordet "potentiella". För att förenkla det hela, utan pengar kan man inget köpa. Detta är den stora grunden till varför medborgarlön är en viktig fråga för... ja egentligen samtliga partier.

  Sveriges tillväxt sjunker visserligen egentligen inte, men den ökar mindre och mindre för varje år som går. Vi har de senaste 30 åren mer än fördubblat vår BNP, detta trots att arbetslösheten stadigt ökar och det kommer den med största sannolikhet att fortsätta göra. Anledningen (en av dem) stavas Automatisering, detta gör att färre personer behövs att jobba med, i dagsläget, produktionsbaserade yrken. Utvecklingen fortsätter gå framåt som den alltid gör, och så bör den också göra. Men vad händer när vår arbetslöshet når exempelvis Spaniens nivåer? Kommer vi då strunta i att betala ut levnadsminimumet som är grundlagsskyddat? (Regeringsformen §2)

  Frågan man egentligen måste ställa sig är "bryr jag mig om Sverige? Eller är jag mer trogen ett företag?". Tänk på att BNP trots allt ökar stadigt, oavsett arbetslöshetssiffrorna, och lär knappast falla som en sten bara på grund av arbetslösheten. Sverige klarar sig bra, även om jag och en miljon till skulle vara utan arbete, det Sverige inte klarar sig utan är mitt spenderande, det är så ekonomi fungerar.

  Ta exempel som Nick Hanauer, han är miljardär som vill höja skatten för de allra rikaste, detta för att se till att det Amerikanska folket har pengar att använda, för utan konsumenter så faller försäljningssiffrorna, och faller de så faller även produktionen, faller den så faller även BNP.

  Valet står mellan att se till att ALLA har skapligt bra med pengar, så de har råd att konsumera, eller att se till att de rikaste spenderar lika mycket pengar, procentuellt sett, som medelklass-Svensson, och detta inom Sveriges gränser. Utan att utföra någon av dessa åtgärder så kommer det få katastrofala följder samhällsmässigt, det är inte något som jag försöker skrämma med, det är ett faktum att människor förr eller senare struntar fullkomligt i lagen om det gäller överlevnad.

  Jag försöker inte sälja en utopi, men jag kan nästan garantera en dystopi utan en riktig säkerhet, ett grundtrygghetsystem som basinkomsten skulle stå för. Att direkt avfärda idéer som struntprat eller vänsterpropaganda eller kommunism är vad en dåre eller idiot gör, man ska komma ihåg att en av de största vurmarna för just basinkomst var en Republikan i Ronald Reagans USA.

  Personligen säger jag ja till basinkomst, just för tillväxtens skull och för möjligheterna som skapas för nya arbetstillfällen, fält som annars finansieras helt av staten kan exempelvis privatiseras utan risker för personlig konkurs. Det gäller att se möjligheterna bara.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.