2014-08-05

Åsiktskorridoren och den ryska propagandan


Ovanstående Twitterinlägg fångade min uppmärksamhet tidigare ikväll. Sociala medier är fulla av liknande inlägg dessa dagar, men av en eller annan anledning väckte just detta min intresse och när jag tittade efter lite närmare visade sig Twitterkontot @mfa_russia vara ryska utrikesdepartementets officiella konto.

Vad som slog mig när jag bläddrade bland de bisarra inlägg som Vladimir Putins propagandamaskin låtit publicera via detta konto var hur välbekant språkbruket och argumentationsteknikerna kändes. Det är samma vinklingar och samma upprepningar av halvsanningar och direkta lögner som präglar den svenska åsiktskorridoren.

Vad värre är, när någon ifrågasätter vad som sägs bemöts vederbörande med samma påhopp, samma personangrepp och samma halmdockor som den som ifrågasätter den svenska konsensuskulturens omhuldade sanningar, identitetspolitiska axiom och postmoderna verklighetsuppfattning möts av. Likheten med den djupt ohederliga kritiken av Marika Formgren som jag skrev om igår är slående.

Det är såklart lätt att göra sig löjlig över den ryska propagandan, men faktum är att den fungerar. När lögner upprepas tillräckligt många gånger börjar de så sakteliga tas för sanning. Det finns gott om svenskar som försvarar vad Putin gör i Ukraina och ibland har resultatet av Putins envisa propagandaarbete varit direkt kusligt märkbart i till exempel SVT:s rapportering.

På precis samma är det åsiktskorridorens förkämpar som vinner kampen om verklighetsbeskrivningen här på hemmaplan. Kritiska röster tystnar, IS beskrivs i TV som ett hot främst mot muslimer (deras fördrivning av kristna nämns ofta inte med ett ord), när Sverige har blivit EU:s största asylland är det den som använder ordet "massinvandring" som klassas som tendentiös, när Åkessom kritiserar islamismen antyds det att detta är ett utslag av islamofobi, vita män har blivit till en legitim måltavla för renodlat hat, och så vidare.

Det talas mycket om näthat idag, men kanske har hövligheten i diskussionen blivit till ett större problem. Hövligheten är nämligen vad som utmärker de liberala och konservativa rösterna i vår samtidsdebatt, den postmoderna vänstern har emellertid sedan länge slängt detta begrepp på soptippen.

Det är emellertid svårt att vinna en debatt då man håller sig till spelreglerna men motståndaren inte gör det. När motståndaren angriper dig med såväl starkt värdeladdade invektiv ("rasist", "sexist") som ignorerar dina argument fullständigt och tar fram halmdockorna istället, är det svårt att inte bli överkörd. Ibland är det helt enkelt läge att säga "håll käft" och "idiot" istället.

Lästips: Jussi H. Lundell: "Hur vi kan vara säkra på att åsiktskorridoren finns"
Juan Carlos I ber Hugo Chávez hålla käften

DN1, SvD1, SvD2, SvD3, Sk1, Sk2, Sk3, Sk4, Sk5, NSk1, NSk2, NSk3, NSk4, NSk5, LT1, LT2, Bar1, Bar2, Bar3, BT1, BT2, SMP, Dag1, Dag2, IDG1, Ex1, Ex2, Ab1, SR1

6 kommentarer:

 1. Personligen tror jag det är för tidigt att vara tvärsäker över vad som händer mellan Ryssland och det nya Ukraina.Men nog ger jag Putin rätt i sin kritik över vad han inte vill se i Ryssland,men som är påfallande i Usa och Europa,upplösande av familjen hbtq feminism värdenihilism,muslimskt inflytande ,stora migrationströmmar,ett utarmande av nationell identitet,enligt mig början till slutet för en sammanhållen nation,deta får Ryssland inpå knuten med ett västligt influerat Ukraina..

  SvaraRadera
 2. Fakta #1: Då Ryssland kritiseras från utlandet försvarar sig Ryssland med att övriga stater inte skall lägga sig i Rysslands inre angelägenheter.

  Fakta #2: Ryssland har blandat sig i Ukrainas "inre angelägenheter" genom att bland annat annektera Krim.

  Oavsett hur sympatiskt inställd man är till Putin så är detta per definition hyckleri. Hyckleri som Rysslands utrikesdepartement bevisligen hånfullt avfärdar.

  Även om man så helt delar Putins syn på Ukraina så går det inte att komma ifrån att argumentationen stinker. Och det var exakt detta som var min poäng. Jag använde det ryska opinionsarbetet som en illustration och jämförelse i ett debattinlägg som, för den som till äventyrs inte förstod detta, inte handlade om Ukraina, utan om det svenska debattklimatet.

  Likväl får jag såklart inlägg som försvarar Putin, trots att hans agerande nyligen enligt en samstämmig expertis ledde till att ett civilt flygplan sköts ned. Det är obegripligt, men så är det uppenbarligen. En snäll tolkning av detta är att det hör ihop med hur svenska mediers ständigt vinklar sina reportage, att den skeva nyhetsrapporteringen i Sverige har gjort människor extra mottagliga för alternativa nyhetskällor även när det är Putin som står bakom dem.

  Inlägget ovan var emellertid relativt balanserat. Inlägg som talar om "fascister" och "kuppregim" kommer jag emellertid ta bort.

  Det kan säkert tolkas som dubbelmoral från min sida, men det kan jag i så fall leva med. Jag tänker inte låta min bligg användas för att sprida propaganda för den regim som har MH17 på sitt samvete. Där är alla anständighetens gränser definitivt passerade.

  SvaraRadera
 3. Vad som pågår i Ukraina är ett inbördeskrig. Som alla inbördeskrig är det vidrigt. Detta har Hemingway skrivit om i Klockan klämtar för Dig om det spanska inbördeskriget.
  Just nu förbereds en attack på Donetsk och Lugansk som kommer det senaste Gazakriget att framstå som en humanitär operation. Läs gärna
  wwww.heise.de: Vor einem blutigen Stadtkampf in der Ostukraine,
  Bäste fnordspotting jag vet inte vem Du är, men jag har med god behållning läst mycket på Din blogg och uppfattat Dig som en företrädare för en balanserad nationalism. Nu uppfattar jag Dig som en förespråkare frö EUSA:s
  makt- och globaliseringssträvanden!
  Jag Du låter helt i klass med Carl
  Bildt, EU-eliten och John McCain.
  Alla folk coh länder har rätt till sin nationalism, även Ryssland!
  Civilingenjör Bo Adolfsson
  PS Radera mig gärna, det är ju Din
  blogg! DS

  SvaraRadera
 4. Jag tycker du har skrivit intressanta kommentarer också. Låt oss vara överens om att inte vara överens i den här frågan, så kan vi säkert vara överens om det mesta andra.

  SvaraRadera
 5. Tack för omnämnandet av min kommentar som relativt balanserat.Historien om Krim och Ukraina tycker jag du förenklar,har inte krim varit ryskt sovjetiskt men skänkts till ett ukraina som var en del av Sovjetväldet?Har putin verkligen varit delaktig i nedskjutningen av trafikplanet?Ingen kommision har ännu fastställt hur det gick till,ett försök till att från min sida vara balanserad.I övrigt tycker jag Civilingeniören har en del poänger.

  SvaraRadera
 6. Att Krim historiskt sett varit ryskt ursäktar inte att Putin beväpnar ett rövarband som startar inbördeskrig och skjuter ned civila flygplan. Naturligtvis är förhållandet mellan Ryssland och Ukraina (gränser, historia, osv) komplext, det finns många gråzoner, etc etc, man ingenting av detta legitimerar att Putin har beväpnat ett rövarband. Det har ingenting med någon sund rysk nationalism att göra, det är renodlat barbari. Och ja, att Putin har beväpnat rebellerna och att det var rebellerna som sköt ned planet står glasklart idag. Läs på, det finns hur mycket information som helst om saken.

  Och även om man i sak stödjer Putins linje så torde det stå klart att den ryska sidans opinionsbildning är allt annat än balanserad. Hålla två tankar i huvudet samtidigt, remember?

  Och återigen, det var just detta med opinionsbildningen som var poängen med inlägget! Poängen var att visa på likheterna med situationen i vårt svenska nyhetsflöde.

  Häpp, nu stänger jag kommentarerna på det här inlägget. Jag tänker inte låta kommentarer som dessa stå oemotsagda, men jag har ingen lust att gång på gång lägga massa tid på att bemöta dem heller.

  SvaraRadera
Gå ur PKU-registret innan det är för sent!

Regeringen vill göra PKU-registret – i vilket de flesta svenskar födda 1975 eller senares DNA finns lagrat – tillgängligt för polisen. Du har fortfarande möjligheten att gå ur detta register, vilket du också bör göra:

 • För att du under en vanlig dag lämnar spår av ditt DNA över stora områden, inklusive på platser där brott senare kan begås.
 • För att din kropp och ditt DNA tillhör dig, inte staten.
 • För att din uppfattning om vad som bör vara lagligt respektive olagligt förmodligen emellanåt skiljer sig markant från statens.
 • För att du är oskyldig tills motsatsen bevisats, inte det omvända.
 • För att register alltid kommer att missbrukas.
Använd denna blankett för att skydda ditt eget DNA och denna blankett för att skydda dina barns.