2014-12-08

En bedrövad liberals betraktelser

Flera – läs till exempel vad Thomas Gür skriver om saken – har redan kommenterat Fredrik Reinfeldts uttalande om att det finns gott om plats i Sverige, varför en rekordstor invandring inte skulle vara något problem.

Eftersom jag är sen på bollen har alla andra redan hunnit förklara det uppenbara. Stor yta medför inte automatiskt stora resurser. Stor yta medför inte god tillgång på bostäder, vårdcentraler, sjukhus, skolor, lärare, vägar eller fjärrvärmenät. Därtill tillkommer viktiga kulturella aspekter, som det är intellektuellt ohederligt att inte låtsas om. Ett välfärdssamhälle som det svenska är en svåruppnåelig och omtålig konstruktion, något som detta systems varmaste anhängare sällan tycks ha klart för sig.

Vad jag reagerade mest på med Reinfeldts utspel var emellertid att det skedde i en dansk tidning. Efter att Reinfeldt redan på valnatten tillkännagav sin avgång har han, trots det minst sagt osäkra parlamentariska läget, hållit en extrem låg profil och överlåtit alla sina arbetsuppgifter till Anna Kinberg Batra. När han till slut bröt tystnaden, valde han att inte göra detta inför hemmapubliken. Detta är ett ovärdigt, småsint och passivt aggressivt beteende från någon som formellt fortfarande är såväl oppositionsledare som ledare för Sveriges näst största parti.

Det är svårt att få grepp om Fredrik Reinfeldt. Kanske förblev han hela tiden innerst inne ordförande för MUF, snarare än för Moderata samlingspartiet. Kanske var det hans kraschade äktenskap som gick ut över hans omdöme. Kanske var det valet 2010 som fick bägaren att rinna över. Just som han var på väg att gå till historien som politikern som krossade den socialdemokratiska makthegemonin på allvar, kom ett nytt parti in i riksdagen och kostade honom hans parlamentariska majoritet.

Hans reformutrymme begränsades därefter kraftigt, skattesänkningarna kom av sig och utöver vad man kunde baka in i budgetpropositionerna fanns det inte så mycket politik man kunde driva igenom. Kanske var det där och då ett oförsonligt hat började växa i Fredrik Reinfeldt. Ett hat som skulle bidra till att förgifta och polarisera den svenska politiken.

Idag vände sig Sanna Rayman till MUF i en text på SvD:s ledarblogg, men på sätt och vis kunde den lika gärna ha riktat sig till Fredrik Reinfeldt och hans politiska arvtagare i partiet. Raymans text är en svidande kritik av tillståndet inom MUF, men i förlängningen också inom den svenska borgerligheten i allmänhet och den svenska liberalismen i synnerhet.

Som någon som bekänner sig till liberalismen är det med sorg i hjärtat jag betraktar vad den svenska liberalismen har kommit att utvecklas till. Den svenska liberalismen framstår idag som en MUF-kongress. Den är respektlös, högljudd och utopistisk, vilket på många sätt är bra egenskaper, men den förmår inte balansera detta med livserfarenhet, pragmatism och respekt för vad som faktiskt visat sig fungera väl.

Att jag idag hellre kallar mig själv för "liberalkonservativ" än "liberal" beror inte på att jag givit upp hoppet om liberalismen som sådan, utan för att den svenska liberalismen idag tenderar att vilja kasta allt traditionellt idégods överbord. Den svenska liberalismen står inte längre med båda fötterna på jorden. Varför har då den svenska liberalismen anammat den syn på invandring som Sanna Rayman argumenterar mot i sin text? Jag tycker mig kunna se tre huvudsakliga strömningar bakom denna utveckling.

För det första finns det inom liberalismen ibland en övertro på den rationella människan. Detta förklarar varför man inte förmår se den inbyggda motsättningen mellan en stor invandring från klansamhällen, och den starka sociala sammanhållning som är en nödvändig förutsättning för en samhällsmodell som den svenska.

För det andra fick liberaler i det socialdemokratiskt dominerade Sverige länge se sina åsikter förpassade till åsiktskorridorens absoluta ytterkanter. I takt med att den rådande synen på invandring kommit att bli den enda rätta, förändrades dock detta. Liberaler, vana vid att stå utanför värmen, fann här att en liberal syn på invandring passade det nya debattklimatet som hand i handske. Kanske gjorde detta många av dem allt för ivriga.

För det tredje – och jag hoppas faktiskt att jag har fel på denna punkt – ligger det nära till hands att misstänka att det finns nyliberala krafter som faktiskt ser motsättningen mellan den svenska modellen och en stor invandring från klansamhällen som någonting bra.

Om den stora invandringen tvingar fram ett läge där den stora staten tvingas ta ett antal steg tillbaka, och marknadskrafterna på motsvarande sätt kan rycka fram, finns det gissningsvis många som ser med gillande på en sådan utveckling. Vad bättre är, i det rådande samhällsklimatet kan all kritik tystas med rasistkortet och inom vänstern är man mer än villiga att agera nyttiga idioter.

Relaterat: Moderaterna och den postmoderna liberalismen
DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, DN7, DN8, DN9, DN10, DN11, DN12, DN13, DN14, DN15, DN16, Sk1, Sk2, Sk3, Sk4, Sk5, NSk1, NSk2, NSk3, NSk4, NSk5, SMP1, SMP2, SMP3, Re1, Re2, Re3, Av1, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, SvD7, Ex1, Ex2, Ex3, Ex4, Ex5, Ex6, Ex7, Ex8, Ab1, Ab2, Ab3

8 kommentarer:

 1. Om det bara är utrymme som krävs så finns ju lösningen på alla flyktingproblem: Sinai-halvön.

  SvaraRadera
 2. Jag är rätt övertygad om att många "renläriga" liberaler är mycket nöjda med nuvarande hantering av invandringsfrågan eftersom dagens invandringspolitik på (ganska kort) sikt är oförenlig med en stor socialstat och generell välfärd. Att vi "gladeligen" betalar hög skatt i Sverige beror på att vi tycker att vi får ganska mycket tillbaks för pengarna. När så upphör vara fallet kommer gemene man inte längre acceptera att betala samma höga skatt. Då kommer nedmonteringen av socialstaten och den generella välfärden att gå fort. Jag har förr själv förespråkat helt fri invandring just av det skälet. Det gör jag inte längre sedan många år tillbaks, utan är numera lagd åt det liberalkonservativa hållet. Jag sympatiserar med en generös invandringspolicy, men den måste vara rimlig och ordnad. Dagens situation är bortom kontroll. Det är mycket underligt att Sossarna köper detta, det strider mot hela deras idéarv, tanken med generell välfärd och mot folkhemstanken, som trots allt fortfarande är väldigt bärande för dem. Jag hoppas att Alliansen ska ta sitt förnuft till fånga och arbeta fram en generös men rimlig politik på området. Tyvärr lär det i dagens debattklimat dröja alltför länge.

  mvh
  Alexander

  SvaraRadera
 3. Sossarna är klämda mellan MP och hallelujaliberalerna, och förmår inte ta sig ur situationen.

  SvaraRadera
 4. Om du har rätt i din analys är Reinfeldt värsta sortens politiker som sätter sin ideologi och prestige framför människors väl. För övrigt en mycket intressant analys som borde kunna väcka de liberaler som fortfarande vill sina landsmän och medmänniskor väl.

  /Plainview

  SvaraRadera
 5. "Då kommer nedmonteringen av socialstaten och den generella välfärden att gå fort. Jag har förr själv förespråkat helt fri invandring just av det skälet."

  Äntligen en ärlig liberal. Syftet med massinvandrings politiken är inte att hjälpa människor i nöd utan att rasera välfärdsstaten. Snacket om att hjälpa människor är bara ett äckligt cyniskt hyckleri.

  I Vietnam kriget sa en major: "It became necessary to destroy the village in order to save it." Nu säger nyliberalerna att Sverige måste förstöras för att rädda landet. Man tar sig för pannan.


  Ja att förstöra välfärden är nyliberalernas verkliga motivation. Detta är orsaken till "öppna era hjärtan" och att Reinfeldt tycker Sverige ser tomt ut när man flyger över det.


  Om man jämför människor som är beredda att förstöra Sverige för att få igenom sin ideologi och SD så är det uppenbart vem det är som är extremister.


  Förövrigt ansåg Friedman att olaglig invandring var bra för att det skulle förstöra välfärdsstaten men inte laglig invandring. För i motsats till er trodde han inte att väljarna skulle acceptera en massinvandring. Och SDs framgångar tyder på att han hade rätt.

  SvaraRadera
 6. Se även Marika Formgrens senaste inlägg. En suverän sammanfattning av sakernas tillstånd.

  V

  SvaraRadera
 7. Plats finns det ju alltid.
  13 år gammal satir:
  "Northern Irish, Serbs, Hutus Granted Homeland In West Bank"
  http://www.theonion.com/articles/northern-irish-serbs-hutus-granted-homeland-in-wes,305/


  SvaraRadera
 8. http://www.svt.se/nyheter/sverige/svt-undersokning-moderaterna-splittrat-i-invandringsfragan

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.

Gå ur PKU-registret innan det är för sent!

Regeringen vill göra PKU-registret – i vilket de flesta svenskar födda 1975 eller senares DNA finns lagrat – tillgängligt för polisen. Du har fortfarande möjligheten att gå ur detta register, vilket du också bör göra:

 • För att du under en vanlig dag lämnar spår av ditt DNA över stora områden, inklusive på platser där brott senare kan begås.
 • För att din kropp och ditt DNA tillhör dig, inte staten.
 • För att din uppfattning om vad som bör vara lagligt respektive olagligt förmodligen emellanåt skiljer sig markant från statens.
 • För att du är oskyldig tills motsatsen bevisats, inte det omvända.
 • För att register alltid kommer att missbrukas.
Använd denna blankett för att skydda ditt eget DNA och denna blankett för att skydda dina barns.