2015-01-27

Att göra sig till en nyttig idiot för dunkla krafter

Igår publicerades en TT-artikel med titeln "Svidande FN-kritik mot Sverige". I artikeln – som fick stor uppmärksamhet – kunde man bland annat läsa att flera av FN:s medlemsländer på grund av "en ökad mängd hatbrott" ville se en "oberoende institution som övervakar mänskliga rättigheter i Sverige".

Gissningsvis var en stor anledning till kritiken en rapport som Svenska FN-förbundet lämnade över till FN förra året, med anledning av det kommande "förhör" i FN:s råd för mänskliga rättigheter (UNHRC) som så småningom kom att utmynna i denna kritik. Rapporten i fråga målade upp en väldigt alarmistisk bild av läget, något som kritiserades av bland andra statsvetaren Marie Demker.

Ännu mer anmärkningsvärt är att Svenska FN-förbundet (som för övrigt är en från FN helt fristående organisation) skrev rapporten i samarbete med bland annat högljudda förespråkare av identitetspolitik och föreningar med en islamistisk agenda. Att Alexander Gabelic, det vill säga Svenska FN-förbundets ordförande, får komma till tals i artikeln utan att hans roll i kritiken nämns med ett enda ord är också högst anmärkningsvärt.

Det är även intressant att studera vilka länder det är som sitter i UNHRC. Bland rådets medlemmar återfinns Kuba, Saudiarabien, Kina, Ryssland, Pakistan, Sudan och Egypten. Rådet har vid flera tillfällen fördömt Israel men aldrig Syrien, Kongo, Saudiarabien eller något annat land. Med andra ord är UNHRC ett i allra högsta grad politiserat organ, i vilket hänsynslösa diktaturer har mycket stort inflytande.

Detta har bland annat yttrat sig i rådet har arbetat mot "förtal" av religion och tillsatt en kommitté för att utreda en regelrätt blasfemilagstiftning. Parallellt med detta har rådet bestämt att mord på homosexuella på grund av deras sexuella läggning inte skall omfattas av dess undersökningar.

Vi har med andra ord med ett FN-organ som har kapats av mycket dunkla krafter att göra. Som om inte detta vore illa nog är det även tendentiösa – och i vissa fall direkt ljusskygga – intressen som ligger bakom den rapport på vilken UNHRC baserat sin kritik.

Många svenskar är uppvuxna med FN-dagsfirande i skolan och har ofta en naiv och rosenskimrande bild av organisationen. Fallet UNHRC visar dock tydligt att FN:s agenda dels ibland är allt annat än ädel, dels att såväl media som Svenska FN-förbundet gjort sig själva till nyttiga idioter för väldigt dunkla krafter.

Tidigare i ämnet:
FN, rasismen och rapporten

Lästips:
Marcus Svensson (Smålandsposten)
DN1, DN2, NSk1, NSk2, NSk3, LT1, LT2, SMP1, SMP2, Av1, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, Ex1, Ex2, Ex3, Ex4, Ex5, Ex6, Ab1, Ab2, Ab3, Dag1, Dag2, Dag3, Dag4, Dag5

5 kommentarer:

 1. FLASH: Greklands nye finansminister är nog polare med Alexander Dugin, Putins ideolog.

  Spännande tider vi har framför oss.

  /henrico

  SvaraRadera
 2. Förtroendet för FN borde rimligtvis sjunka för varje år som går. Framför allt på grund av den oförmåga att agera och reagera i konflikthärdar.

  SvaraRadera
 3. Förvisso lustigt när vi får kritik av ett råd innefattande Saudiarabien för hur vi hanterar kvinnor.

  Samtidigt finns anledning att ge Sverige kritik. Från gammelmoderat håll kritiserade vi flitigt Sveriges brist på författningsdomstol, och jublade när medlemsskapet i Europa gjorde att landet började fällas i diverse EU-domstolar för sitt sätt att köra över sina medborgare.

  Kritik av hur vår nationella samordnare undviker att samordna kampen emot den växande extremismen och antisemitismen är välkommen, även när det kommer från länder med måttligt mycket att vara stolta över på området.

  De kunde gärna även ge oss lite kritik för spannet mellan goda intentioner och verkligheten i vår integrationspolitik.

  SvaraRadera
 4. Problemet är väl bara att FN-förbundets rapport och blasfemilagsivrarnas kritik är kritisk till extremism i Sverige på ungefär samma sätt som Mona Sahlin är det.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.