2015-01-25

Nymoderat harakiri

"Att värvas som krigare för att utöva dödligt våld är faktiskt också att bli offer för våld", säger Anna Kinberg Batra i en intervju med Expressen. De personer Kinberg Batra ser som brottsoffer är de personer som reser från Sverige till Syrien och Irak för att förslava, våldta, fördriva och hugga huvudet av andra människor.

Muslimer från Mellanöstern tycks med andra ord enligt Kinberg Batra vara oförmögna att såväl skilja gott från ont som att ta ansvar för sina egna handlingar. Därmed ansluter sig Kinberg Batra till den koloniala människosyn som även Mona Sahlin på sistone har gett uttryck för.

Detta är högst anmärkningsvärt av flera anledningar. Dels för att den unkna människosyn Kinberg Batra visar prov på rimmar illa med hennes högtidliga ord om "öppenhet". Dels för att Moderaterna allt mer framstår som ett parti som inte vill ha några väljare. Dels för att Moderaterna för närvarande skickar ut väldigt motsägelsefulla signaler om invandringspolitiken.

För några dagar sedan hävdade den moderate riksdagsmannen Hanif Bali att migrationsuppgörelsen med Miljöpartiet var "överspelad", och kritiserade även just Miljöpartiets hållning i frågan. Att det var just Hanif Bali som sade detta är intressant, eftersom han är ansvarig för integrationsfrågor i riksdagen.

Måhända var Balis uttalande en testballong. Måhända är de dubbla budskapen tecken på sprickor i partiet. Måhända pågår det en maktkamp mellan nyliberala och liberalkonservativa krafter. Måhända vet Moderaterna inte ens själva längre vad de vill. Måhända är det läge att kalla in kremlologerna igen.

Vad som emellertid står fullständigt klart är att när partiets ledare kallar de som gör sig skyldiga till terror, mord, våldtäkter, etnisk rensning och slavhandel för "offer för våld" lär partiets problem inte minska. Fler väljare lär lämna partiet, det interna missnöjet lär öka och de som redan har lämnat partiet lär bli svårare att vinna tillbaka. Hur man som partiledare trots detta kan göra ett sådant utspel är ett mysterium.

Läs även: Motpol
DN1, DN2, Sk1, Sk2, Sk3, NSk1, NSk2, NSk3, NSk4, NSk5, NSk6, LT1, LT2, LT3, SMP1, Re1, IDG1, IDG2, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, SvD7, Ab1, Ab2