2015-03-28

Klockan klämtar, men klämtar den för Alliansen eller DÖ?

Allt sedan sex partier i mellandagarna kallade till en presskonferens för att meddela att nyvalet var inställt, har allianspartierna gjort allt för att utmåla DÖ som det minst dåliga alternativet. Detta har inte tystat kritikerna, men när det kommit till den kritiska massan i opinionen har strategin i mångt och mycket ändå gått hem.

Flera tecken tyder nu emellertid på att det är slut på denna decembersvekets smekmånad. Efter regeringens besked om att de redan skyhöga skatterna nu åter skall höjas, har såväl Göterborgs-Posten som Svenska Dagbladets Sanna Rayman riktat väldigt skarp kritik mot allianspartiernas agerande. Raymans artikel är särskilt intressant då den är skriven av någon som snart skall byta jobb, och som av en händelse därför också tycks ta ut svängarna ordentligt.

DÖ tycks vara på väg att bli både ohållbar och oförsvarbar för allianspartierna. Kritiken blir allt hårdare, det löjets skimmer som vilar över deras tandlösa kritik av regeringens politik blir alltmer bländande och deras vänner tycks överge dem en efter en. Allianspolitikernas svar på detta har blivit att allt oftare och allt mer aggressivt föraktfullt avfärda DÖ:s kritiker som sverigedemokrater, någonting som mest andas desperation.

Moderaten och riksdagsledamoten Fredrik Schulte har idag (på Fredrik Antonssons blogg av alla ställen) skrivit en text till DÖ:s försvar. Schulte förtjänar respekt för att ha bemött kritiken på ett seriöst och öppet sätt, någonting som såvitt jag vet ingen borgerlig DÖ-förespråkare har gjort före honom. Detta väl sagt har Schulte enligt mig ändå fel. Hans partipolitiska analys är korrekt, men den glömmer att väga in den verklighet som det är politikernas ansvar och skyldighet att förhålla sig till.

"[M]igrationsfrågorna har kraften att bokstavligt talat slita Alliansen och även Alliansens partier mitt i tu" skriver Schulte. I detta har han helt rätt, men det beror på att allianspartiernas nuvarande sätt att förhålla sig till migrationsfrågorna är att bära skygglappar. Detta kunde man kanske göra i en annan och mer okomplicerad tid, men idag kan man inte längre kosta på sig den lyxen.

Skygglapparna kostade inte bara allianspartierna regeringsmakten, Sverige befinner sig dessutom med Sanna Raymans ord "på gränsen till kollaps vad gäller asylmottagning och integration". Den politiker som inte vill förhålla sig till detta har ingenting i politiken att göra. Det politiska parti som vägrar förhålla sig till denna verklighet saknar existensberättigande.

Mellan valen 2010 och 2014 bedrev Alliansen en politik som jag i ett inlägg nyligen valde att kalla "socialnyliberal", eftersom den kombinerade socialliberalismens öppna penningkranar med nyliberalismens öppna gränser. Resultatet blev en giftig cocktail av utanförskap, arbetslöshet, kriminalitet, segregation och skenande statsutgifter. Efter valet valde den nya regeringen att fortsätta på denna linje, någonting som nu resulterar i de skattehöjningar som just har aviserats.

Det där kommer inte att hålla särskilt länge till, för verkligheten håller på att springa ikapp de svenska politikerna. "Eventuella ompositioneringar i migrationsfrågorna måste få ta tid att smälta" skriver Schulte. De svenska politikerna har emellertid inte betalt för att ägna några år till att i sakta mak komma fram till slutsatsen att de måste förhålla sig till verkligheten. Speciellt inte nu när tiden i snabb takt är på väg att ta slut.

Läs även:
Pophöger
DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, Dag1, Dag2, Ex1, Ab1, Ab2, Ab3, Ab4, Ab5, Ab6, SR1, SR2

13 kommentarer:

 1. Fredrik Schulte har skrivit ett politiskt självmordsbrev à NyaM's vägnar.
  Att så öppet visa sitt väljarförakt och spotta på den representativa demokratin är inget annat än en präktig skandal.
  Tagen med handen i den antidemokratiska syltburken. Reinfeldts ande vilar tungt över det här debaclet. Lycka till 2018, ni kommer behöva det.

  SvaraRadera
 2. Hellre bevara Allianspartierna,än att se till landets bästa,de fås välstånd går före folkflertalets,allas lika värde?

  SvaraRadera
 3. Problemet med Schultes text tycker jag att broilern inte fattar att makten utgår från folket.

  Det är så tydligt i hans text vilket förakt de där som sitter vid makten har för folket.

  Om folket röstar fram parlamentariskt kaos, då är det deras skyldighet att kavla upp ärmarna och lösa det åt folket, inte som han skriver, undvika sitt ansvar för det är för jobbigt.

  Så tolkar jag deras drivkrafter är eller avsaknad av.

  /henrico

  SvaraRadera
 4. Tiden har runnit ut. Sverige är fullt. I alla fall saknas nu lediga lägenheter. Bostadsbrist råder även i kommuner som utan arbetsmarknad, som t ex Kramfors. Migrationsverkets lösning är att trycka in fler boenden i sina förläggningar.Invandrarnas egen lösning är att bo som inneboende hos någon landsman.

  Även om invandringen upphör imorgon så måste vi offra någon av våra heliga kor:
  - Sänka kraven på bostadsstandarden.
  - Tillåta låglönejobb. Alternativet är livslång bidragsförsörjning för alla underutbildade, vilket inte ryms inom ramen för Sveriges BNP.
  - tillämpa kraven på egen försörjning vid anhörig invandring.

  SvaraRadera
 5. Nu måste det vara dags att stänga gränserna för alla immigranter till Sverige. Vi måste tänka på framtiden. Varför kan bara sd se problemen?

  SvaraRadera
 6. Till Tangosmurfen,tror nog att både att bo trångt och låglönejobba kommer som brev på posten av den förda politiken.Därtill kommer ökade bidrag,vem kan på en nettolön av 11 tusen hyra lägenhet och försörja en stor barnaskara.Och vad blir kvar av offentlig välfärd med låglönejobb inte många tusen till skattmasen,redan nu har 225 tusen pensionärer inget stort konsumtionsutrymme,röda priser och köpa kläder på myrorna blir den nya tidens melodi.

  SvaraRadera
 7. Inför vi BESLUTANDE folkomröstningar så löser vi problemet med de politiska partiernas sekterism och dysfunktionalitet.

  Partisterna kommer ALDRIG att tillåta beslutande folkomröstningar. Fråga bara vem som helst av dem.

  Tvi vale.

  SvaraRadera
 8. Håller med er alla.
  Därtill kan det vara intressant att påminna sig om hur omvärlden fungerar. Ibland undrar jag om svenska politiker (och journalister) aldrig varit utomlands annat än på skyddade charterresor. Det räcker med att gå längs en enda gata i, säg, Marrakesh, för att förstå hur samhällsekonomin fungerar: folk som erbjuder småtjänster (och lever på den dricks de får), tigger, folk som säljer allt från enstaka apelsiner till hemgjorda halsband för någon krona styck, man kör prylar och folk på "kärr"-taxi (bara vissa har råd med bil), man levererar saker för hand, till fots (och får nån spänn), man sitter och gör enklare reparationer, putsar skor, etc etc. Oerhört små och dåligt betalda småuppdrag, men som i mängd ger något slags försärjning. Ingen skatt, ingen registrering, inget krav på utbildning, eller ens läskunnighet, och ingen välfärd. Förstås.

  I Sverige finns inte denna undervegetation av småskubb längre (men fanns förståss förr), och enhelt annan flora av regelverk, tillstånd, licenser, fackliga krav, skatter o avgifter etc.

  Vad kan den outbildade, icke svenskspråkige invandrade arbetslöse göra? Antingen bidrag, eller för den förslagne och ambitiöse, en ökad svart och delvis kriminell marknad (den ha f ö redan inletts och fått fotfäste); man säljer pass, hyr ut sin (bidragsbetalda) lgh i 2a hand, man säljer bostadsadresser, om man inte går en grovare väg mot narkotika och stölder, rån, fusk med sjuk/assistansersättningar, etc etc.

  Ullenhags fråga "vad är det för Sverige vi vill ha?" ringer i öronen.

  SvaraRadera
 9. Detta DÖ i kombination med Skavlans moraliska sammanbrott, UGs integrationsreportage, den rödgröna häxbrygden etc borde få en stor del av Alliansens väljare 2014 att göra ett annat, mer Sverigevänligt val, 2018.

  SvaraRadera
 10. Anonym 11.53

  Ja det är väl ungefär så det redan fungerar och än mer så under kommande 10-årsperiod, vi ska komma ihåg att invandringen tog fart under 2014 för att sedan ligga på en hög nivå under överskådlig framtid.

  När dessa låglönejobb förs på tal måste man ta hänsyn vad som blir den resulterande skattebasen, dvs man måste väga in lönen, antalet arbetade timmar och om lönen är delfinansierad av staten. Nästa steg är att fråga sig vilken välfärd som vi har råd med om 10-20% av alla jobb skulle vara av denna natur. Svaret på den frågan förskräcker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I alla fall mer välfärd än vad vi har råd med om dessa 10-20% ska leva på bidrag i st f låglönejobb...

   Radera
 11. Som tur är har man ju lovat att lägga fram separata budgetar nästa gång så det inte finns någon chans man riskerar att vinna nästa budgetomröstning. Det här kommer ju att lura ungefär ingen normal väljare, eftersom alla vet att alliansen kan få igenom sin budget om de tar och slår en signal till Mattias Karlsson och säger att de kan tänka sig att vända den nuvarande ständigt växande invandringen till samma nivå som vi hade 2012...

  Vilket ju rimligtvis borde ha ungefär noll realpolitisk kostnad om man har någon form av verklighetsförankring i alliansen eftersom nuvarande trend är uppenbart orimlig i långa loppet, och då är ju långa loppet det här året. Det är liksom bara att hänvisa till de uppenbara problemen och så har man vunnit debatten i verkligheten.

  Alliansföreträdarna och andra insiders verkar leva i någon märklig parallell verklighet där man har gott om tid, och där SD inte kommer fortsätta växa samtidigt som man låter de ha monopol på att kritisera en uppenbart orimlig situation. Dick Erixon har kommenterat DÖ på ett liknande märklig sätt där han ser det som en seger för alliansen.

  Dessutom bygger ju hela idén på att Löfven håller sina löften, och tror man på det har jag nog ett bra pris på Älvsborgsbron vid närmare eftertanke.

  SvaraRadera
 12. Decemberöverenskommelsen kan vara slutet för förtroendet för våra traditionella partier. Ingen normalt funtad människa som röstat på ett alliansparti kan väl ha trott att alliansen skulle lägga sig platt för en eventuell rödgrön regering. En röst på alliansen var en röst på alliansens politik och inte ett fribrev till en rödgrön regering.
  Nu frågar jag mig vad decemberöverenskommelsen egentligen innebär. När man ingår avtal omfattar avtalet vanligen det som är känt vid ingåendet. När decemberöverenskommelsen ingicks kan vi anta att det som var känt var de utfästelser och löften socialdemokraterna gick till val med. Därför anser jag att allianspartierna bör kräva att budgetpropositioner också håller sig inom dessa ramar, i annat fall bör allianspartierna lämna decemberöverenskommelsen.
  Vad motiverade då att träffa överenskommelsen? Det vanliga svaret är att väljarna måste få två tydliga regeringsalternativ att välja mellan. Jag delar inte denna uppfattning, jag vill ha långsiktiga ansvarsfulla regeringar och därför hoppades jag att alliansen skulle bjuda in socialdemokraterna till regeringssamarbete. Det är väl inte fel att samarbeta, det krävs av folk på de flesta arbetsplatser i Sverige.
  I dagarna har vi fått höra hur Sverige skickat en emissarie till Saudiarabien för att be om ursäkt för uttalanden som likt grodor hoppat ur munnen på vår utrikesminister, samtidigt vägrar våra riksdagspartier att tala med sverigedemokraterna. Sett i detta perspektiv har jag svårt att förstå att denna vägran kan motiveras. Anser verkligen våra traditionella riksdagspartier att sverigedemokraternas politik är sämre än lagar i länder som halshugger, stympar och piskar människor som straff för gärningar som i många fall inte resulterar i någon allvarligare bestraffning i Sverige.
  När det sedan gäller sverigedemokraternas åsikter om att invandringen är för omfattande så håller jag med om detta. Samtidigt anser jag att dagens flyktingar skall få skydd men på grund av den stora mängden flyktingar borde denna flyktingström hanteras av EU som därefter får ta hjälp av medlemsländerna. Det skall inte bara vara ett fåtal länder som hjälper till, vi bör ställa liknande krav som många röster idag ställer på svenska kommuner. Alla skall hjälpa till! Med detta sagt anser jag att de traditionella partierna bör tala med SD. Sådana samtal kan väl vara lika diplomatiska som de vår vår emissarie förde i Saudi och som statsministern förde i Peking.
  Nu vill jag att alliansen tar ett eget budgetansvar. I första hand vill jag att alliansen bildar något som jag skulle vilja kalla "open alliance", då skulle först de olika allianspartierna presentera sina egna budgetar och därefter skulle en alliansbudget läggas fram. En sådan öppenhet skulle ge stort förtroende för alliansen.
  I andra hand skulle jag vilja se en allianbudget som anpassas till decemberöverenskommelsen. En sådan budget skulle vara den rödgröna regeringens budget där man tagit bort budgetposter som bryter mot det som socialdemokraterna lovat före valet. Sedan får SD välja vilken socialdemokratisk budget de vill rösta på.
  Ett tredje alternativ skulle bestå i att alliansen pratar med SD och därefter lägger fram en alliansbudget, ungerfär som i mitt första förslag. Det blir säkerligen så en dag, men det dröjer.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.

Gå ur PKU-registret innan det är för sent!

Regeringen vill göra PKU-registret – i vilket de flesta svenskar födda 1975 eller senares DNA finns lagrat – tillgängligt för polisen. Du har fortfarande möjligheten att gå ur detta register, vilket du också bör göra:

 • För att du under en vanlig dag lämnar spår av ditt DNA över stora områden, inklusive på platser där brott senare kan begås.
 • För att din kropp och ditt DNA tillhör dig, inte staten.
 • För att din uppfattning om vad som bör vara lagligt respektive olagligt förmodligen emellanåt skiljer sig markant från statens.
 • För att du är oskyldig tills motsatsen bevisats, inte det omvända.
 • För att register alltid kommer att missbrukas.
Använd denna blankett för att skydda ditt eget DNA och denna blankett för att skydda dina barns.