2015-04-17

Felkalkyl bakom DÖ

En kvalificerad gissning är att när allianspartierna ställde sig bakom DÖ så gjorde de detta av främst fyra anledningar. Den första var att isolera Sverigedemokraterna. Den andra var att cementera blockpolitiken. Den tredje var att tvinga regeringen att gå åt vänster, och därmed göra Alliansens politik mer attraktiv. Den fjärde, och såklart viktigaste, var att kunna bilda regering efter valet 2018.

Problemet för allianspartierna är att denna plan dras med många fel. Försöken att isolera SD under förra mandatperioden misslyckades fatalt. I valet 2014 blev SD inte bara mer än dubbelt så stora som i valet 2010. De fick därtill i allra högsta grad inflytande över politiken i fjolårets budgetomröstning. Den statsbudget som gäller under 2015 gäller för att SD bestämde att den skulle gälla.

I och med DÖ kommer detta inte kunna upprepas så länge överenskommelsen fortsätter att gälla. Problemet med taktiken är att den driver missnöjda alliansväljare i famnen på SD. Idag har SD enligt Dagens Samhälles "poll of polls" en väljarbas som motsvarar 64 % av Moderaternas och 39 % av hela Alliansens. Detta innebär i sin tur att även ambitionen att cementera blockpolitiken är på väg att bli meningslös. Sverige har inte längre två block utan tre, och de är i snabb takt på väg att bli jämnstora.

Vad ambitionen att göra Alliansens politik mer attraktiv genom att tvinga regeringen att göra upp med Vänsterpartiet beträffar, är det högst tveksamt om denna har fallit så väl ut som man hoppats. Alliansen blir tvärtom konstant både hånad och kritiserad (därtill även av såväl ledarsidor som tidigare moderatledare) för hur den först kritiserar regeringen, därefter håller den under armarna i riksdagen.

Vad förhoppningen om att få bilda regering 2018 beträffar, framstår en tilltänkt sådan seger allt mer som en pyrrhusseger. Även om Alliansen skulle vinna detta val, skulle den sannolikt göra detta med ett ännu svagare mandat än regeringen Löfven. Regeringens manöverutrymme skulle då i princip vara begränsat till de två årliga budgetpropositionerna. I övrigt skulle den driva vind för våg precis lika mycket som regeringen Löfven, om inte mer. Att Sverige under åtta år eller mer skall "regeras" under sådana förutsättningar blir i längden ohållbart och skadligt.

I lördags skrev Maria Abrahamsson (M) på sin blogg att DÖ "kräver ett stort mått av pedagogisk skicklighet för att bemöta". Jag har hittills inte hört någon DÖ-förespråkare lyckas uppbåda en sådan skicklighet, vilket jag är tämligen övertygad om beror på att dessa inte ens har lyckats rättfärdiga DÖ inför sig själva. Fredrik Reinfeldt bad i somras ett av världens mest högbeskattade folk att öppna sina hjärtan. Nu är det hög tid att hans allianskollegor öppnar sina ögon istället.
DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, NSk1, Dag1, Dag2, Dag3, Dag4, SMP1, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, Ex1, Ex2, Ex3, Ab1, Ab2, SR1, SR2, SR3

14 kommentarer:

 1. Spot on! .. jag reser mig och gör vågen .. :-)

  SvaraRadera
 2. Sitt du. Men jag tackar för detta. :)

  SvaraRadera
 3. Och stort tack för att du har lagt till Ingångsvärden i din blogroll förresten! :)

  SvaraRadera
 4. Det är jag som ska tacka. Det regnar inte direkt glädjeämnen nu för tiden ..

  SvaraRadera
 5. Nja, om nu Alliansen blir större än de rödgröna 2018 så blir det nog inte helt enkelt för SD att rösta med MP och V i många och viktiga frågor. Även SD kan hamna i en knepigare sits än nu.

  Har du i något blogginlägg berört hur du tycker att nuvarande parlamentariska situation borde lösas? En alliansregering som regerar på en budget med minskad anhöriginvandring med SDs stöd på armlängsd avstånd?

  SvaraRadera
 6. Wrestling.

  Det är vad riksdagen pysslar med. Partierna låtsaskämpar, alla vet att det inte är på riktigt men låtsas att det verkligen händer något.

  Respektera politikerklassen som den respekterar dig.

  SvaraRadera
 7. DÖ är ett oerhört svek mot oss som röstade på något av allianspartierna för att få borgerlig politik.

  SvaraRadera
 8. När skall Reinfeldts agenda avslöjas?
  Som jag ser det är det han som ligger bakom DÖ med sitt patologiska hat mot sd.
  Först uppgörelsen med mp om invandringspolitiken och nu DÖ.
  Efter valet 2010 valde han att regera vidare trots att han förlorade sin diktatorsmajoritet.
  Efter valet 2014 var det inte roligt längre. Han avgick tvärt efter att ha orsakat kaos med sin invandringspolitik.
  Han smiter från ansvaret men tror sig fortfarande att ha befogenheter att bestääma bakom kulisserna. En grundläggande tes i alla organisationer är att med befogenheter följer ansvar och tvärtom. Reinfeldt och Borg är ynkliga figurer som inte lever upp till denna självklarhet.
  Att Borg nu dessutom lägger sig i den finska valkampanjen är patetiskt. Kan han inte lika gärna dra till New York och sätta sig på Rockefellers kontor! Det är ju ändå de som betalar honom.
  Civilingenjör Bo Adolfsson

  SvaraRadera
 9. .
  Borderlinefeldt.

  SvaraRadera
 10. DÖ blir alliansens död!
  Få tidigare förnuftiga alliansanhängare kan tänka sig att rösta på riksdagsledamöter som inte själva röstar på sin egen politik. Hur många svenskar skulle kunna tänka sig att köpa en begagnad Volvo av en volvohandlare som själv kör Opel?

  SvaraRadera
 11. Alliansen tog våra röster och gav de till partier som vi inte röstade på. De finns ingen pedagogik i världen som hjälper att rättfärdiga det sveket.

  SvaraRadera
 12. Jag skulle tro att Alliansen vill låta regeringen fortsätta göra bort sig. Alliansen vet att S kommer inte respektera DÖ efter valet 2018, och samtidigt hinner man tills dess tappa många väljare som kommer se DÖ som ett svek. När läget är bra och Alliansen ligger bättre till än de rödgröna i opinionsundersökningarna (möjligen vid nästa ordinära budgetomröstning) kommer Alliansen att begrava DÖ och fälla regeringen. Efter nyvalet kommer SD bli vågmästare men Alliansen kommer att vinna. Alliansen kommer sedan presentera ett budgetförslag som är mer attraktivt för SD än de rödgrönas (minimalt lägre utgifter för integration o dyl). SD kommer inte ha någonting att vinna på att rösta på de rödgrönas budget, utan kommer antingen rösta på Alliansens eller på sitt egna. Alliansen sitter då vid makten en lång tid framöver utan att SD får mer än marginalt inflytande på invandringspolitiken. Detta är ren spekulation men det känns ju otroligt att Alliansen skulle annars hålla fast vid DÖ med tanke på den flyende väljarbas samt att det enda man får i gengäld är att Löfvens löfte ska hålla ända till 2022. Därav hård kritik men inga handligar mot regeringen från Alliansens håll. Därav tror jag att DÖ inte är ett svek mot Alliansväljarna utan en noggrannt utarbetad plan. Allianstoppen förtjänar mer cred än vad DÖ-kritikerna ger dem. Eller så har jag kollat för mycket på House of Cards.

  SvaraRadera
 13. Anonym 19 april 2015 00:03
  Du har tittat på för mycket av House of Cards. Alliansen har inte den kapaciteten.

  SvaraRadera
 14. Det hela var mycket enkelt. Stefan Löfven satte sig ner med alliansföreträdarna och sa: Jag är beredd att lämna min post, är ni intresserade av att ta över? Sedan inleddes förhandlingarna. Vi vet inte allt om vad man kom överrens om. Sossarna är för övrigt ett smyghögerparti.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.

Gå ur PKU-registret innan det är för sent!

Regeringen vill göra PKU-registret – i vilket de flesta svenskar födda 1975 eller senares DNA finns lagrat – tillgängligt för polisen. Du har fortfarande möjligheten att gå ur detta register, vilket du också bör göra:

 • För att du under en vanlig dag lämnar spår av ditt DNA över stora områden, inklusive på platser där brott senare kan begås.
 • För att din kropp och ditt DNA tillhör dig, inte staten.
 • För att din uppfattning om vad som bör vara lagligt respektive olagligt förmodligen emellanåt skiljer sig markant från statens.
 • För att du är oskyldig tills motsatsen bevisats, inte det omvända.
 • För att register alltid kommer att missbrukas.
Använd denna blankett för att skydda ditt eget DNA och denna blankett för att skydda dina barns.