2015-05-24

Om kåkstäder och Stefan Löfvens eftermäle

Ett vanvårdat får hittades tidigare i veckan stående i sin egen avföring i en av Malmös tiggarkåkstäder. I lägret fann polisen även vad som verkar vara spår av att flera djur har slaktats på platsen.

Det här är den verklighet som de svenska politikerna vägrar att göra något åt med floskelmotiveringar som att "man kan inte lagstifta bort fattigdom". Det här är den verklighet som agendajournalister och opinionsbildare till varje pris vill ursäkta. Det här är den verklighet som man inte kan kritisera utan att rasismanklagelserna haglar. Det här är den verklighet som nyhetsuppläsare på fullt allvar i en parodi på en fars om en svart komedi brukar beskriva i termer av eufemismer som "EU-migranter".

"Ska man få bryta mot svensk lag bara för att man är fattig?", frågar sig Jennifer Wegerup i Aftonbladet. "Bör våra politiker tillåta att folk ockuperar mark eller bosätter sig i parker? Ska vi blunda för de barn som får leva i läger och inte gå i skolan? Kan djur få vanvårdas och slaktas olagligt bara för att ­förövarna är ­fattiga?"

Ja, det får man, svarar de förment goda och antirasistiska svenska debattörer som utan att de själva förstår det likt 1800-talets kolonisatörer i Afrika ser "EU-migranter" som undermänniskor oförmögna att ta ansvar för sina egna handlingar. Ja, det får man, svarar navelskådande jurister och akademiker som slår knut på sig själva i sina navelskådande försök att med logik legitimera den egna naiviteten, den egna utopismen och den egna koloniala människosynen.

Sverige är idag ett land med kåkstäder där djur vanvårdas och slaktas. Sverige är idag ett land med tiggare på varenda större torg, utanför varenda livsmedelsaffär. Sverige är idag ett land med 55 "no go-zoner", områden där den svenska staten har kapitulerat från sitt ansvar. Sverige är idag ett land där ledande politiker vill belöna mördare, våldtäktsmän och slavhandlare med jobb, bidrag och förtur i bostadskön. Sverige är idag ett land där de eufemismkryddade och tillrättalagda nyheterna allt mer förefaller komma från ett parallellt universum.

I spåren av denna politiska och mediala vårdslöshet breder en känsla av ett samhälle i fritt fall ut sig i snabb takt. Det är en känsla som undergräver medborgarnas vilja att följa lagen, det är en känsla som undergräver institutionernas legitimitet och det är en känsla som undergräver legitimiteten för hela det politiska systemet.

Det är ett högt spel som Stefan Löfven spelar när han förklarar att samhället bör fortsätta ignorera flagranta lagbrott med motiveringen att "man inte kan lagstifta bort fattigdom". Den regering Stefan Löfven leder drömmer om att återupprätta ett svunnet Sverige. Ett betydligt mer sannolikt utfall är att han kommer gå till historien som statsministern som gjorde Sverige till ett otryggt land präglat av gängkriminalitet, slum och grindsamhällen. Ett land som präglas av både höga skatter och dålig välfärd.
DN1, DN2, NSk1, SMP1, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, SvD7, SvD8, SvD9, SvD10, Ex1, Ex2, Ex3, Ex4, Ab1, SVT1