2015-05-31

Om socialdemokrater och sverigedemokrater

"Mina damer och herrar. Vi har alla väntat till den partikongress där vår partiordförande har titeln statsminister. Vi har väntat färdigt!" Med dessa ord introducerades Stefan Löfven av någon som mest lät som en speedad sportkommentator då han i helgen skulle tala på den socialdemokratiska partikongressen.

Vad man inom Socialdemokraterna gläds åt är emellertid inte att den egna sidan gick framåt i valet, för det gjorde den nämligen inte. Vad man inom Socialdemokraterna gläds åt är att Sverigedemokraterna i valet 2014 mer än fördubblade sin andel av rösterna. Det var Sverigedemokraternas valframgångar och allianspartiernas sätt att förhålla sig till dessa framgångar som gjorde Stefan Löfven till statsminister, ingenting annat. Vad Socialdemokraterna har "väntat färdigt" på är att Sverigedemokraterna skulle göra ett succéval.

Den socialdemokratiska retoriken mot Sverigedemokraterna är förvisso både högljudd och bombastisk, men vad den hallelujakryddade retoriken från den socialdemokratiska partikongressen visar är att detta är ett spel för gallerierna. Socialdemokraterna vet att det var rösterna på Sverigedemokraterna som gav dem makten, och detta är en utveckling de idag inte visar några som helst tecken på att beklaga.

I takt med att kritiken av DÖ vuxit sig starkare har detta yttrat sig i att Socialdemokraterna också blivit mer och mer skamlösa i sitt hyckleri, någonting som Aftonbladets Anders Lindberg visade prov på då han för några veckor sedan medverkade i SVT Debatt. Lindbergs retorik i programmet var ett väldigt avslöjande exempel på den kampanj socialdemokratiska opinionsbildare idag bedriver för att legitimera en socialistisk politik utan parlamentariskt stöd.

Med klassiska smutskastnings- och härskarmetoder försökte Lindberg misstänkliggöra varje form av kritik mot den ur demokratisk synvinkel högst tveksamma Decemberöverenskommelsen. Detta fick till slut PM Nilsson att påpeka det uppenbara, nämligen att debattörer som Anders Lindberg inte har någonting emot det uppkomna läget (21:23). Detta framkallade i sin tur ett svavelosande och ganska underhållande vredesutbrott från Lindbergs sida.

Problemet för demagoger som Lindberg är emellertid att festen nu är över. Så länge det var på Fredrik Reinfeldt skift som den extrema invandringspolitiken fördes, var det också Alliansen som förlorade väljare på detta. Idag är läget annorlunda. Den extrema invandringspolitiken ligger fast, men Fredrik Reinfeldt har avlösts av Stefan Löfven.

Det är av bland annat denna anledning som Moderaterna och Socialdemokraterna nu inte bara blivit jämnstora i opinonen, utan som därtill även Sverigedemokraterna är på god väg att bli jämnstora med dessa bägge partier. Sverigedemokraterna fortsätter att växa, men idag är det gissningsvis Socialdemokraterna och inte Moderaterna som i första hand står för de nya väljarna.

När Lindberg kommer till insikt om detta lär det hånfulla flinet på hans läppar förmodligen bytas ut mot en tilltagande panik i hans ögon. Om Lindberg 2018 blir en av dem som först börjar föreslå att Socialdemokraterna borde inleda ett samarbeta med Sverigedemokraterna, skulle åtminstone inte jag bli särskilt förvånad.

Läs även:
Den sjätte mannen
DN1, DN2, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, Ex1, Ex2, Ex3, Ex4, Ab1, SR1

5 kommentarer:

 1. Fredrik Schulte så ung!

  SvaraRadera
 2. Tänkvärt det du skriver: " Det var Sverigedemokraternas valframgångar och allianspartiernas sätt att förhålla sig till dessa framgångar som gjorde Stefan Löfven till statsminister, ingenting annat."

  Är lite som att Måns Zelmerlöw inte segrade i lördags för att han var bra utan för att halva Europa hatar Ryssland. Hade det varit finnarna som kommit med ryssarnas låt så hade den vunnit.

  SvaraRadera
 3. Dr Mabuse a k a Skogsmulle1 juni 2015 00:15

  Jag skall försöka att inte göra avsteg från min princip att inte använda förklenande omdömen om folk jag inte tål.

  Men en man som hånler och är oförskämd i olika debatter är Aftonbladets Anders Lindberg. En märklig människa som ofta, som Fnordspotter nämner, demonstrerar "det hånfulla flinet". Som för att kompensera för och maskera sina grunda, stundom osammanhängande argument.

  Varje NHL-lag har i sina lagbyggen en retsticka som nödvändigtvis inte är en stor hockeylirare, men vars uppgift är att via fula tricks och motbjudande beteende provocera och rubba tålamod och koncentration hos motståndarnas olika nyckelspelare.

  Anders Lindberg är sossarnas/vänsterns retsticka. Tämligen obetydlig och umbärlig som aktör men fyller likväl en funktion i sin glanslösa glåmighet .

  SvaraRadera
 4. "halleluja" stämmer rätt bra.

  Påminner närmast om den extrema kristna högern i USA, som efter varje katastrof (9/11, Katrina) säger "vad var det vi sade? Så går det när man tillåter homosexuella kommunister att yttra sig offentligt."

  SDs framgångar är en politisk katastrof. Inte för att de är "nazister" och "rasister", utan för att det är ett helt onödigt parti. Hade ett eller två av de större partierna talat om verkligheten hade SD inte ens suttit i riksdagen. Tja, inte bara "talat" utan även "agerat," förstås.

  Det där med att handla kanske dröjer längre så SD behövs nog ett tag till. Som en turbo på samhällskroppen, eller varför inte ett lavemang. (För alla som gärna vill missförstå det sista: det är inte "invandrare" jag vill ha bort utan det verklighetsförnekande tänkandet.)

  SvaraRadera
 5. "Hennes tal var i praktiken en krigsförklaring mot Sverige­demokrater och andra rasistiska grupper."
  "Världens starkaste arbetarrörelse måste nu sätta kraft bakom orden."
  Från Anders Lindbergs krönika idag 01/06-15. Är han inte helt förankrad i verkligheten? Jag har aldrig läst något som han skrivit innan denna krönika om Magdalena Anderssons tal. Det räckte för att se vilken fullkomlig idiot han är, med en brinnande glöd för propaganda och verklighetsförvanskning.

  http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/anderslindberg/article20887926.ab

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.