2015-06-17

Från Sverige 2008 till Sverige 2015

På väg till jobbet idag mindes jag plötsligt 2008. Det rådde finanskris, men personligen märkte jag väldigt lite av den. Sverige hade fått en ny regering som sänkte skatterna samtidigt som min lön ökade kraftigt. Regeringen lät som en högerregering borde göra, den ekonomiska politiken var sund, ett avskaffande av apoteksmonopolet stod för dörren och man hade börjat rensa upp i den vildvuxna floran av klåfingriga myndigheter.

Mellan valen 2006 och 2010 gick Sverige åt helt rätt håll. Politiken var ett tydligt brott med den socialistiska omhändertagandepolitiken och luften i Sverige blev lättare att andas. Vad luttrade svenska högerväljare praktiskt taget hade slutat att hoppas på blev plötsligt en realitet. Sedan kom valet 2010.

Först märktes inte så mycket. Regeringen satt kvar och Socialdemokraternas kris förvärrades. Mona Sahlin tvingades avgå, ersattes av Håkan Juholt och den svenska politiken fick plötsligt (åtminstone från den högra planhalvan betraktat) ett sällan skådat underhållningsvärde. Samtidigt som den politiska nyhetsrapporteringen dominerades av den ständigt pågående Juholtkrisen förändrades emellertid regeringspolitiken, utan att detta fick den uppmärksamhet det förtjänade.

Reformpolitiken avstannade eftersom regeringen (som nu var en minoritetsregering) var rädd att åka på bakslag i riksdagen. Regeringen slöt en uppgörelse med Miljöpartiet om en radikalt förändrad migrationspolitik, precis innan inbördeskriget i Syrien bröt ut. Den radikala nyvänstervågen fick starkt medialt genomslag och samma regering som några år tidigare hade avskaffat monopol och lagt ned flummiga myndigheter började nu missta strömningar på kultursidorna för strömningar i väljarkåren.

Därefter gick det snabbt utför. Regeringen valde att bemöta det växande stödet för Sverigedemokraterna med att föra en tvärtompolitik, även när denna inte alls var förenlig med den egna politiska ideologin. Regeringen började flörta med identitetspolitiken och samma regering som hade blivit vald bland annat på motstånd till kvotering började nu förespråka kvotering själv.

I spåren av det växande stödet för Sverigedemokraterna havererade också det svenska debattklimatet fullständigt. Överorden och de grova anklagelserna haglade, polariseringen tilltog, vänner sade upp bekantskapen med varandra och den politiska retoriken blev allt mer föraktfull och hatisk. Parallellt med detta såg Aftonbladet sin chans att få till ett regeringsskifte, varför man på ledarplats inledde en extremt tendentiös smutskastningskampanj mot sina politiska motståndare.

Resultatet av allt detta blev att Sverigedemokraterna gjorde ett rekordval 2014 och att regeringen fick avgå. En ny och rekordsvag regering, oförmögen att ens baxa sin egen budgetproposition genom riksdagen, tillträdde i dess ställe. När situationen strax därefter blev ohållbar blev det politiska etablissemangets svar DÖ, en överenskommelse som vidgade klyftan mellan allianspartierna och deras väljare ytterligare.

Resultatet har inte bara blivit att Sverige är mer polariserat än någonsin. Resultatet har också blivit att politikerföraktet ökat lavinartat och att de gamla partierna blöder både väljare och förtroendekapital. Samtidigt som många av de röster som bidrog till att piska upp den polarisering som råder närmast har valt att göra avbön, är sannolikheten att Sverige inom överskådlig tid skall få en handlingskraftig regering nu minimal.

Detta samtidigt som bostadsmarknaden går mot en kollaps. Detta samtidigt som integrationsmisslyckandet är på väg att bli ett gigantiskt problem för Sverige. Detta samtidigt som behovet av impopulära strukturreformer är skriande. Detta samtidigt som andelen asylsökande i många kommuner uppgår till eller överskrider fem procent av befolkningen.

Idag – dagen efter att en icke-socialistisk minoritet med "borgerligt" stöd klubbade igenom en socialistisk budget – kom jag att tänka på 2008. Då hade luften i Sverige blivit avsevärt lättare att andas, idag är den samma luft mer kvav än på väldigt, väldigt länge.

Är ni nöjda med det, politiker och opinionsbildare? Var det verkligen detta ni ville åstadkomma? Tycker ni att det var värt priset?
DN1, DN2, DN3, DN4, SMP1, SMP2, Re1, Ex1, Ex2, Ex3, Ab1, Ab2

11 kommentarer:

 1. Du glömmer en otroligt viktig sak.

  Aftonbladet bestämde sig för att SD skulle in i riksdagen sista veckorna i valrörelsen 2010 då de insett att Mona Sahlin var rökt.

  De drog igång vi gillar olika kampanjen för att reta folk så de gick och röstade på SD.

  Hade de inte gjort så hade Alliansen fått egen majoritet även 2010.

  /henrico

  SvaraRadera
 2. Men min fråga är: Varifrån kom den mediala vänstervågen som utlöste hela eländet när Alliansen inte vågade stå emot? Som en annan luttrad högerväljare som också precis hade börjat andas igen blev jag fullkomligt tagen på sängen.

  SvaraRadera
 3. Anonym 21:27:
  Eftersom valet väldigt tydligt visade att den vågen inte återfanns väljarkåren får vi nog utgå att den snarare mest återfanns i journalistkåren och inom akademin. Gissningsvis var den dessutom mest en aggressiv motreaktion på valen 2006 och 2010.

  SvaraRadera
 4. Mycket bra sammanfattat. För min del tog ju helvetesfärden slut 2014 när jag såg klippväggen närma sig och hoppade av tåget (genom att flytta utomlands). Tyvärr känns Sverige som en trafikolycka som jag inte kan sluta titta på. Bara att den där klippväggen och det förlösande blodbadet fortfarande närmar sig tåget i slow motion.

  SvaraRadera
 5. Tvärtompolitiken-dvs försöken att håna och negligera SD - har blivit det som upptar regerings- och allianspartiernas hela politiska vardag. Patetiskt, men framför allt sorgligt. Sveriges framtid offras för att man måste kunna slå SD på fingrarna.
  Vad gäller invandringspolitiken, så gjorde en kommentar på bloggen Politivismen häromdagen mig uppmärksam på att alliansen gick till val 2006 på att massivt öka invandringen. Vilket också skedde - en ökning från ca 65000 2005 till 96000 2006 - för att sedan pendla strax under och över 100000 de kommande åren. Så den enskilt viktigaste faktor som håller på att sänka Sverige startade inte efter 2010 utan redan 2006.

  SvaraRadera
 6. Anonym 23:23
  Du skall inte tro på allt signaturen "Utlandssvensk" säger. För det första stämmer hans siffror rätt dåligt (källa här), för det andra hade Alliansen makten mindre än tre månader under 2006.

  SvaraRadera
 7. ... och för det tredje innefattar statistiken över uppehållstillstånd även till exempel inomeuropeisk invandring. Statistiken över antalet asylsökande ger en helt annan bild.

  SvaraRadera
 8. Bra med korrekt statistik. Vet du om anhöriginvandringen ingår?
  Inte bra att det var så mycket fler män än kvinnor. Brukar ge problem.

  SvaraRadera
 9. Miljöpartiet och sossarnas avskedspresent i form av den så kallade tillfälliga flyktingamnestin är ju också redovisad under 2006 och fick naturligtvis signaleffekter även in på den borgerliga mandatperioden. Men visst, att alliansen har en del att hållas till svars för när de inte försökte bromsa då, det faktumet kvarstår ju, dock kan vi väl försöka hålla de skyldiga för det de faktiskt gjort och inget annat. 2006 kunde man inte påverka i någon egentlig mening.

  SvaraRadera
 10. Var inte amnestin ganska snart efter valet 2002?

  SvaraRadera
 11. Nej, det var aktuellt under 2005 med själva beslutet och protesterna.

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Flyktingamnesti_2005

  Men det är bokfört i migrationsverket statistik under 2006 i och med ju att beslutet fattades i september i samband med budgetförhandlingarna då miljöpartiet var snälla nog att totalvägra om de inte skulle fälla regeringen. Alltså kunde de ju inte prövas i någon större utsträckning förrän 2006. Tittar du i migrationsverkets statistik kan du se att det finns en kategori för tillfällig lag där 2500 fick uppehållstillstånd 2005 och 14800 under 2006 plus några enstaka efter det.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.