2015-06-04

Om kommuntvång och öppna hjärtan

Igår informerade arbetsmarknadsminister Ylva Johansson på en pressträff att regeringen nu föreslår att kommuner skall tvingas börja "ta emot" nyanlända invandrare. Det finns fyra väldigt intressanta aspekter på detta.

Den första aspekten är vad som avses med att "ta emot". Nyanlända med uppehållstillstånd är, precis som svenska medborgare, fria att bosätta sig i vilken kommun de vill. Denna aspekt framhöll igår Ylva Johansson indirekt själv då hon (enligt en nu borttagen formulering i Svenska Dagbladets artikel) som argument för förslaget jämförde med att "varje kommun måste kunna ta emot barn som föds eller folk som flyttar till kommunen" (min fetstil). Dessa jämförelser är häpnadsväckande irrelevanta.

När någon flyttar från en kommun till en annan är det den som flyttars ansvar, inte den nya kommunens, att före flyttlasset går ordna med bostad. På samma sätt ordnar kommuner i normalfallet inga större bostäder åt växande barnfamiljer. För att en eventuell flytt skall bli verklighet måste dessa först själva samla bostadspoäng eller låna pengar på banken. De studenter som desperat letar boende och de barnfamiljer som väldigt gärna skulle vilja flytta till en större lägenhet känner knappast igen sig i den verklighet Johansson beskriver.

När Johansson försöker avdramatisera situationen genom att jämföra med situationer de flesta svenskar har personliga erfarenheter av, understryker hon istället bara hur abnorm asylinvandrarnas ställning på bostadsmarknaden är. Å ena sidan understryks att personer med uppehållstillstånd har rättigheter liknande de medborgerliga. Å andra sidan är skillnaden i skyldigheter i praktiken astronomisk.

Den andra intressanta aspekten på vad Ylva Johansson igår sade är hur politikerna ännu en gång använder kommunerna som politisk krockkudde. När konsekvenserna av rikspolitikernas i en internationell jämförelse extrema invandringspolitik blir samma rikspolitiker övermäktiga, väljer man att helt enkelt lasta över problemen på de kommunala företrädarna och budgetarna. När Ylva Johansson får frågan om vad de kommuner som faktiskt inte har plats för nyanlända skall göra är hennes svar häpnadsväckande arrogant: "De får bygga!"

Den tredje intressanta aspekten är att vad regeringen föreslår i mångt och mycket är ett spel för gallerierna. För det första gör lagen om eget boende (EBO) frågan om kommunplacering till stor del irrelevant. För det andra är antalet platser som skulle frigöras om regeringens förslag blev verklighet i själva verket litet.

Den fjärde intressanta aspekten är de effekter regeringens förslag, om det blev verklighet, skulle få för vissa enskilda kommuner. Vellinge kommun används ofta (senast i gårdagens Aktuellt) som exempel på varför ett förslag som det regeringen nu lägger fram behövs. Det är emellertid i kommuner som Täby och Stockholm som förslaget på allvar skulle göra skillnad. Som bonus erbjuder arbetsmarknaden i dessa kommuner betydligt bättre möjligheter till jobb än arbetsmarknaden i de kommuner där de nyanlända idag istället tenderar att hamna.

Hur de Reinfeldtfrälsta nymoderaterna i Täby och hur de överbelånade miljöpartisterna och vänsterpartisterna på Södermalm skulle reagera på en sådan utveckling är en väldigt intressant fråga. Gissningsvis skulle de finna att deras hjärtan inte riktigt var så vidöppna som de trodde.
DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, DN7, SvD1, Ex1, Ex2, Ex3, Ex4, Ex5, Ex6, Ab1, Ab2, Ab3, Ab4, Ab5, SR1

7 kommentarer:


 1. Tycker din och Johan Westerholms avslutningar är dagens bästa sammanfattningar på det integrationspolitiska läget.

  Johan Westerholm;
  "Historien om denna resa är lång och det finns vissa som nog gör klokt i att försvinna från scenen i god tid innan den tecknats ned."

  SvaraRadera
 2. Just så. Pga EBO och motståndet i riksdagen så är det hela bara ett spel och poserande.

  Det måste vara skönt att bo i Täby, Danderyd och i innerstan. Då kan man på behörigt avstånd och i en trygg monokultur hylla mångkulturen och förfasas över det rasistiska SD. Hade hela Sverige fört den invandringspolitik som dessa hycklare förespråkar så hade naturligtvis inte SD haft 19% i opinionen, snarare 0,19%.

  SvaraRadera
 3. Emma är säkert inte heller expert utan representant för tokhögern. För att vara expert måste man ha partibo.., förlåt, legitimation av Aftonbladet.


  http://www.gp.se/nyheter/ledare/ledarkronika/1.2736120-adam-cwejman-flykten-fran-fororten

  I dagarna disputerar nationalekonomen Emma Neuman vid Linköpings universitet med en avhandling som bland annat beskriver white flight i Sverige. Neuman fann att gränsen när de infödda börjar flytta är när tre till fyra procent av ett områdes boende består av utomeuropeiska invandare. Däremot påverkar inflödet av europeiska invandrare inte flyttmönstret hos infödda.

  SvaraRadera
 4. Läste också Ylva Johanssons idiotiska uttalanden om att varje kommun måste kunna ta emot barn och familjer som flyttar till dom. Om jag skulle gå till Stockholms stadshus och kräva att få en bostad på Söder eller någon annan del av innerstan så skulle dom bara skratta åt mig och säga åt mig att ställa mig i bostadskön.
  Varför skulle en invandrad person behandlas annorlunda än jag som svensk medborgare sedan generationer tillbaka ?

  Det var ju också helt idiotiskt att hon sa att de bara var att bygga flera bostäder om sådana saknas. Det måste finnas mark och någon måste ha råd att finansiera denna nybyggnation. Om jag var privatvärd så skulle jag definitivt inte bygga bostäder för att vara snäll utan för att det finns en vinstmöjlighet.Med andra ord skulle kommunerna få bygga bostäderna och då förmodligen utan pengar från staten.

  Undrar för övrigt vad Ylva och company skulle gilla om Stockholm bygger bostäder på Gärdet,Tantolunden,Vitabergs parken och Rålambshovsparken för att kunna ta emot flera flyktingar? För det är väl bara på sådana platser som det finns mark kvar i innerstaden.

  Pelle2

  SvaraRadera
 5. Om nu kommunerna bygger nytt är frågan vem skall betala hyrorna. Inte blir det de nyanlända! Kostnaden kommer på skattsedeln för oss andra genom höjd kommunalskatt

  SvaraRadera
 6. Johansson kan ju upplåta sin 300 kvm stora lägenhet på Kungsholmen till lämplig somalisk 11-barnsfamilj. Eller kanske det uppskattade försäljningspriset på 24 miljoner känns mer lockande? Ylva kanske hade tänkt sig en betalning på sådär 15 - 20 miljoner till Olof Palmes minnesfond? Hyckleriet är monumentalt.

  SvaraRadera
 7. Är "Folkbildning" socialdemokraternas version av "we shall overcome", tro?
  http://www.sydostran.se/ledare/folkbildning-kan-krossa-rasismen/

  Kanske betyder det bara "uppfostra det olydiga folket" som vanligt.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.

Gå ur PKU-registret innan det är för sent!

Regeringen vill göra PKU-registret – i vilket de flesta svenskar födda 1975 eller senares DNA finns lagrat – tillgängligt för polisen. Du har fortfarande möjligheten att gå ur detta register, vilket du också bör göra:

 • För att du under en vanlig dag lämnar spår av ditt DNA över stora områden, inklusive på platser där brott senare kan begås.
 • För att din kropp och ditt DNA tillhör dig, inte staten.
 • För att din uppfattning om vad som bör vara lagligt respektive olagligt förmodligen emellanåt skiljer sig markant från statens.
 • För att du är oskyldig tills motsatsen bevisats, inte det omvända.
 • För att register alltid kommer att missbrukas.
Använd denna blankett för att skydda ditt eget DNA och denna blankett för att skydda dina barns.