2015-08-05

En dag i dårhuset #5

Pajaskonsterna kring Sverigedemokraternas affischering på Östermalmstorgs tunnelbanestation är nu inne på sin tredje dag. Det började redan i Gomorron Sverige där Kristoffer Tamsons fick svara på frågor om han inte kände förståelse för alla som "känt obehag" och om vad som skett "rimmar med det lag- och regelutrymme som finns".

Det var emellertid inte gårdagens stormning av tunnelbanestationen som diskuterades. Ej heller var det gårdagens misshandel av en journalist (trots att vederbörande ironiskt nog har romskt påbrå). Nej, vad man som nyhetskonsument förväntas känna obehag inför och uppleva otrygghet över är en politisk reklamkampanj.

Om det budskap som reklamkampanjen hade framfört varit så grovt som det ideligen påstås vara hade detta varit befogat, men budskapet är inte i närheten av att vara av en sådan karaktär. Tvärtom, den som faktiskt tar sig tid att läsa budskapet med ett någorlunda öppet sinne finner att det är relativt oskyldigt. Det handlar varken om hets mot folkgrupp eller (vilket har påståtts) "old school rasism, nazism egentligen om man ska ge det rätta ordet".

Vad det handlar om är en åskådning. Man kan tycka att denna är både osann och ointelligent och man kan tycka genuint illa om det parti står bakom den. När det kommer till kritan är den är emellertid inte mer plump, generaliserande, populistisk eller demagogiskt än många de texter som dagligen publiceras på Aftonbladets opinionssidor.

Det finns, kort sagt, ingen anledning till de hysteriska scener vi har sett de senaste dagarna. Händelserna har förvisso haft ett stort nyhetsvärde, men inte för att ett relativt oskyldigt reklambudskap har satts upp på en tunnelbanestation, utan för att samma tunnelbanestation har skakats av pöbelvåld. Något som, ironiskt nog, definitivt kan tänkas leda till att människor upplever både otrygghet och obehag.

De senaste dagarnas händelser är ännu ett tecken på den klyfta som går genom Sverige. Det är inte bara en åsiktsklyfta, utan framför allt en klyfta över vilken man inte längre ens förstår varandra. Där vissa på ena sidan av klyftan ser ett förhållandevis oskyldigt budskap ser en del på andra sidan av klyftan tydliga paralleller till 30-talet.

När sådana klyftor uppstår talas det ofta om vikten av att överbrygga dem. Problemet är bara att skrämmande många på den vänstra sidan av denna klyfta beter sig som en fanatisk sekt. De agerar inte längre rationellt, de visar prov på en fullständigt omedgörlig hållning, de ser bara vad de vill se och de tar sig rätten att åsidosätta grundläggande demokratiska principer.

Det finns alltid i alla samhällen grupperingar som dessa (på nittiotalet fyllde nazister samma "funktion" i Sverige). Vad som är skrämmande med den samtida gap- och skrikvänstern är emellertid inte samma gap- och skrikvänster som sådan. Det skrämmande är att allt från nyhetskanaler till tjänstemän och högerpolitiker har anpassat sig till den.

Det var därför som Kristoffer Tamsons tidigare idag berättade att han hade avbrutit sin semester och det var därför han påstod att reklamkampanjen fick det att "vända sig i magen" på honom. Det var också därför som vi i eftermiddags fick det fullständigt surrealistiska beskedet att SL stoppar reklamkampanjen på grund av att de aktivister som vandaliserar kan skada sig när de högst medvetet bryter mot lagen.

Det riktigt ironiska i sammanhanget är emellertid att Sverigedemokraterna nu lär gnugga händerna så att de får skavsår. De har fått ett gigantisk medialt genomslag till en relativt låg penning och bilden av media som starkt vänstervriden och partisk har förstärkts. Deras motståndares odemokratiska metoder har hamnat i strålkastarljuset och oräkneliga högerdebattörer har både ryckt ut till deras försvar och signalerat sin avsky inför gap- och skrikvänsterns metoder.

Det var säkerligen också precis detta Sverigedemokraterna hoppades på. Jag tvivlar emellertid på att de ens i sin vildaste fantasi kunde föreställa sig att de skulle lyckas så enastående bra som de har gjort.

Läs även:
Ekonomisten, Motpol, Den sjätte mannen, Ingångsvärden, Anybody
DN1, DN2, DN3, DN4, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, Ab1, Ab2, Ab3, Exp1, Exp2

7 kommentarer:

 1. SD kan nog få en kreditfaktura för annonseringen så har de fått allt gratis.

  SvaraRadera
 2. Har de ens läst hela texten? Ingen tycks publicera det. Hur kan man bli upprörd för det? Hittade den på Independet samt flera utländska medier.

  SvaraRadera
 3. "De har fått ett gigantisk medialt genomslag till en relativt låg penning och bilden av media som starkt vänstervriden och partisk har förstärkts."

  Det väsentliga är kanske inte att just bilden av media som partisk har förstärkts, utan att allt det här tramset har ytterligare blottlagt MSM:s partiskhet.

  SvaraRadera
 4. Intressant och välskrivet som vanligt! Gillar din blogg även om jag är "högerradikal" och inte håller med om allt. Kämpa på!

  SvaraRadera
 5. "Det skrämmande är att allt från nyhetskanaler till tjänstemän och högerpolitiker har anpassat sig till den"
  (gapvänstern) skriver du och visst är det detta som är det förfärliga - att det kulturmarxistiska tankegodset genomsyrar och förblindar all vettig diskussion och har infekterat inte bara vänstern utan även alliansen.

  Regering och allians är naturligtvis tysta eller håller med gaparna. Sverigedemokraternas kritik var ju riktad mot dem och deras obefintliga politik. Så bra för dem att den kritiken skymdes av skrik om rasism, fascism och folkmord.

  SvaraRadera
 6. Pöbeln har återigen visat sitt fula tryne och blivit påhejade av våra media. Poliser står handfallna och tittar på ungefär som Svea Livgarde gjorde då pöbeln lynchade von Fersen. Nu undrar jag om någon rättsvårdande myndighet vågar åtala några av dem som på sociala medier uppmanat till skadegörelsen på Östermalms T-banestation. Det är väl stämpling till brott? Jag ser många likheter med skadegörelse av judisk egendom och förföljelse av judar på 1930-talet och dagen svenska vänsters skadegörelse på sådant de ogillar och hot mot och misshandel av de som har andra åsikter än vänstermaffian.
  Om jag nu skall diskutera tiggeriet så har jag svårt att tro att tiggeriet inte är organiserat. Det beror på att jag de senaste månaderna sett hur tiggare hittat till sommarkioskerna. Tidigare förundrades jag över hur tiggare kunde sitta utanför ensligt belägna affärer. Hur kan folk som inte är anställningsbara i sitt hemland hitta så många tiggerilämpliga platser i ett annat medlemsland. Sen kommer frågan hur de kommer dit, det är ju knappast gratis att åka till och från kåkstäderna till olika tiggeriplatser. I detta sammanhang frågar jag mig om polisen undersökt om deras bilar är trafiksäkra.
  Sedan är frågan om vi egentligen hjälper tiggarna genom att skänka dem lite pengar. Jag tror att vi gör livet svårare för dem eftersom de knappast har någon chans att förändra sin livssituation medan de använder sin tid till att sitta och tigga i Sverige. Om de stannat i sitt hemland hade de kunnat sträva efter att komma vidare i livet. Nu är deras enda möjlighet att återvända till den misär de lämnat när tiggeriet i Sverige tar slut och det kommer att ta slut. Frågan är bara hur, om det tar slut genom att tiggeriet blir olönsamt eller om det tar slut för att vårt samhälle agerar.
  Nu vill jag inte förbjuda tiggeri. Det kan väl vara OK att ge en hemlös eller A-lagare en skärv då och då. Men det är en helt annan sak att försörja folk som gjort tiggeri till sitt ”yrke”.
  Jag tycker att vårt samhälle skall agera och kräva att alla unionsmedborgare som kommer hit själva har ordnat för sin försörjning. Om de inte har ordnat sin försörjning skall de skickas hem och medan de är kvar i Sverige skall våra kommuner svara för deras uppehälle och sedan deras hemtransport. Det är standarden inom EU och det bör gälla för alla unionsmedborgare. Slutligen vill jag påpeka att jag inte anser att tiggeri kan anses som att man ordnat för sin försörjning och därför bör tiggarna resa hem.
  De senaste veckor har jag kunnat läsa om hur vänsterpolitiker försöker skapa legala kåkstäder för tiggarna. Om tiggarna inte reser hem anser jag att de borde bo på vanliga campingplatser och betala för detta precis som vi andra måste när vi är ute och semestrar. Det finns gott om campingplatser och det finns ingen anledning till att bygga nya slumområden.

  SvaraRadera
 7. Sorgsen och förfärad6 augusti 2015 16:34

  Det verkar som att alla ungdomsförbund inom borgerligheten, förutom KDU, har anammat den retorik som flödar från extremvänstern, för jag kan inte se någon större skillnad mellan dem och twitterpöbeln längre. Att ungdomsförbunden inte ställer sig upp och protesterar över att man river ner meningsmotståndares budskap, utan tvärtom delar tokvänsterns problemformulering visar bara hur långt relativiseringen av "demokratiska värderingar" har gått.

  Samtidigt har det liksom blivit hippt att vara lite vänster, säga sig vara emot rasism och för demokrati och sen trycka in allt ovidkommande man bara kan i de begreppen. Hävda att alla problem beror på förtryckande strukturer av olika slag och inget nånsin är någons eget fel, såvida man inte är vit man för då får man skylla sig själv (vadå rasistiskt?!). Personligt ansvar, saker som att vara sin egen lyckas smed, finns inte längre utan nu är du förfördelad alternativt rasifierad om du inte per automatik får samma saker som alla andra, oavsett ansträngning.


  De senaste dagarna har ju också visat hur sanslöst färgad Public service är, att ens tala om oberoende nyhetsförmedling i samma mening är skrattretande. Och de själva FATTAR det inte. Som Fnord skrev så har klyftan mellan traditionellt "normala" åsikter och de som omhuldas av vänster- och miljöpartister nu blivit så djup att de olika sidorna inte ens kan förstå varandra längre. Man pratar inte ens samma språk. Och hela tiden står de borgerliga rikspolitikerna knäpptysta. Jag sörjer verkligen med alla människor som, liksom jag, har blivt fullständigt övergivna av sina politiska företrädare och med förfäran står och ser hur extremisterna på varje kant fullkomligt tar över samhället. Försöker man inta en sansad hållning blir man genast anklagad för att tillhöra den ena eller andra kanten, varvid ens argument genast underkänns och misstänkliggörs, för argumenten i sig, avsett hur väl underbyggda de är, är bara värda så mycket, eller lite, som den politiska åskådningen eller etniska identiteten hos den som framför den.

  När man tänker på denna politiska utveckling och sen tänker på den radikalisering och kriminlisering som sker ute i förorterna och vår egen suicidala flathet inför densamma och därefter tar in det faktum att vi sen år 2000 tagit emotnärmare en miljon människor från länder präglade av klanmentalitet och djupa religiösa och etniska konflikter så inser man att det är lång dags färd mot natt som gäller. Särskilt när vi fortsätter att göra det med fler än 100 000 per år trots att vi inte har jobb, bostäder, sjukvård eller infrastruktur att ta hand om dem. Vad fan ska jag säga till mina barn om 20 år? Hur kan/kunde vi låta detta ske och vad kan man göra för att stoppa det? Eller är det redan försent, är det bara att spänna på sig säkerhetsbältet och huka inför färden nerför floden Styx?

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.

Gå ur PKU-registret innan det är för sent!

Regeringen vill göra PKU-registret – i vilket de flesta svenskar födda 1975 eller senares DNA finns lagrat – tillgängligt för polisen. Du har fortfarande möjligheten att gå ur detta register, vilket du också bör göra:

 • För att du under en vanlig dag lämnar spår av ditt DNA över stora områden, inklusive på platser där brott senare kan begås.
 • För att din kropp och ditt DNA tillhör dig, inte staten.
 • För att din uppfattning om vad som bör vara lagligt respektive olagligt förmodligen emellanåt skiljer sig markant från statens.
 • För att du är oskyldig tills motsatsen bevisats, inte det omvända.
 • För att register alltid kommer att missbrukas.
Använd denna blankett för att skydda ditt eget DNA och denna blankett för att skydda dina barns.