2015-08-06

När alla springer åt samma håll

Den kusligaste aspekten på de senaste dagarnas freak show är inte att en tunnelbanestation har stormats av en våldsam pöbel eller att många debattörer och politiker ännu en gång visat sig ta ytterst lätt på demokrati och yttrandefrihet. Den i särklass kusligaste aspekten är den närmast totala enighet som tycks råda om att ett tämligen oskyldigt budskap är hemskt, rasistiskt, obehagligt, djupt smaklöst, vulgärt och stötande.

Kampanjens budskap är att regeringen inte gör vad den borde. Kampanjens budskap är att att tiggare blir utnyttjade. Kampanjens budskap är att vi har "ett allvarligt problem" (bedömningsfråga) med fenomen som bevisligen existerar (även om omfattningen av dem är oklar). Rimliga (subjektiva) reaktioner på (det subjektiva) budskapet är att Sverigedemokraterna har fel, överdriver, förenklar, vilseleder eller är orättvisa mot regeringen. Att påstå att budskapet är rasistiskt, hetsande, obehagligt eller stötande är emellertid trams.

Detta hindrar emellertid inte stora delar av det offentliga Sverige (inklusive många av de som försvarar Sverigedemokraternas rätt att annonsera) från att påstå att så är fallet. En förkrossande majoritet av det offentliga Sverige väljer att springa åt samma håll med högafflar i händerna, utan att för en sekund överväga om reaktionen står i proportion till det man reagerar mot. I bästa fall handlar det om att man inte vågar säga vad man tycker. I värsta fall (och gissningsvis minst lika vanligt) handlar det om att man har dragits med i ett utbrott av masshysteri.

Det är denna sorts förrädiska masshysteri som fick kinesiska studenter att mörda sina barndomsvänner, lärare och föräldrar under kulturrevolutionen. Det är denna sorts förrädiska masshysteri som fick folket i Rwanda att massakrera sina grannar. Det är denna sorts förrädiska masshysteri som möjliggjorde massakern i Jonestown.

I den hätska svenska samhällsdebatten görs idag ofta paralleller till 30-talet. Vad få emellertid tycks se är att det är i denna masshysteri de uppenbara parallellerna till detta årtionde återfinns. Förmågan till masshysteri är en av de i särklass mest destruktiva och farliga krafterna människan bär inom sig. Att inte bara uppmuntra utan att därtill aktivt odla denna kraft är, bokstavligt talat, att leka med elden.
DN1, DN2, SvD1, SvD2, Exp1, Ab1, Ab2

8 kommentarer:

 1. Endast döda fiskar följer med strömmen.
  Frågan är då på hur sätt dessa människor är döda för nog följer de med strömmen och de har slutat med all egen styrning, all egen tankeverksamhet. De låter sig sugas med i kollektivets känslosvall där inget förnuft, ingen sans eller balans finns längre.
  Nog är detta otäckt. Inte orden i sig utan fenomenet.

  SvaraRadera
 2. Det här var så jäkla bra och påminde mig om varför jag började läsa här för fyra år sen.

  SvaraRadera
 3. Det mest hopplösa är att oavsett vad du gör och hur mycket du än försöker så är det totalt meningslöst att försöka varna för det som varje tänkande människa ser som det oundvikliga resultatet av dagens sk samhällsdebatt.

  Jag vet inte vem som skrev "jag vill inte längre betala skatt för att stödja inkompetenta politiker som spelar maktspel med medborgarnas liv som insats" .. men jag vet precis hur vederbörande känner sig.

  Det enda jag känner när jag loggar in på bloggen är uppgivenhet och hopplöshet och jag önskar varje dag att något .. vad det nu skulle kunna vara? .. ska hända som gör att vanvettet tar slut, eller åtminstone en annan riktning.

  Ett land där medborgarna känner sig värdelösa och utan valmöjligheter är en bra grogrund för masshysteri .. det visste både du, jag och många andra redan för många år sedan.

  SvaraRadera
 4. The Third Wave-experiementet visar på hur enkelt det går att skapa motsättningar, ett vi och dom och det speciellt när idealism och högre mål är drivkraften. Tips är att se nån filmatisering av experiementet: The Wave (1981) eller Die Welle (2008)
  https://en.wikipedia.org/wiki/The_Third_Wave

  SvaraRadera
 5. Har faktiskt sett The Wave en gång i tiden. Och ja, samma sak har slagit mig.

  SvaraRadera
 6. Ett slags Stockholmssyndrom.

  SvaraRadera
 7. Ja, obegripligt att så många verkar få det till rasism. När det är kritik mot styrande politiker.
  Jag tror faktiskt att en del vill ha tiggare på gatorna för att de ska kunna slänga åt dessa personer några mynt och känna sig goda. Om tiggarna studerar och skaffar jobb i sina hemländer så har man ju ingen att känna sig god mot, då är man själv kanske långt ner i hierarkin.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.

Gå ur PKU-registret innan det är för sent!

Regeringen vill göra PKU-registret – i vilket de flesta svenskar födda 1975 eller senares DNA finns lagrat – tillgängligt för polisen. Du har fortfarande möjligheten att gå ur detta register, vilket du också bör göra:

 • För att du under en vanlig dag lämnar spår av ditt DNA över stora områden, inklusive på platser där brott senare kan begås.
 • För att din kropp och ditt DNA tillhör dig, inte staten.
 • För att din uppfattning om vad som bör vara lagligt respektive olagligt förmodligen emellanåt skiljer sig markant från statens.
 • För att du är oskyldig tills motsatsen bevisats, inte det omvända.
 • För att register alltid kommer att missbrukas.
Använd denna blankett för att skydda ditt eget DNA och denna blankett för att skydda dina barns.