2015-08-08

Inrikes utrikesrapportering

"Trump portas efter sexistisk kommentar" rapporterar Dagens Nyheter idag, en nyhet som därtill återfinns i Svenska Dagbladet och i skrivande stund är länkad från båda tidningarnas respektive förstasidor. På Dagens Nyheters startsida länkas därtill för andra dagen i rad artikeln "Nyhetskommentator tröttnade på flyktinghatet" (nyhetskommentatorn i fråga är tysk).

Det intressanta i sammanhanget är att en snabb titt på tyska Der Spiegel eller Frankfurter Allgemeine Zeitung visar att det är helt andra ämnen som just nu präglar det tyska nyhetsflödet. Amerikanska CNN och Fox News berör däremot Donald Trumps kommentar, men rapporteringen om detta får samsas om utrymmet med ett flertal andra amerikanska inrikesnyheter som över huvud taget inte berörs på Dagens Nyheters eller Svenska Dagbladets sidor.

Detta är knappast någon slump. Ej heller är det någon slump att utvecklingen i St. Louis-förorten Ferguson har hårdbevakats av svenska medier eller att till exempel Dagens Nyheter publicerat åtskilliga artiklar om sydstatsflaggan. Givet det enorma flödet av utrikesnyheter är tvärtom urvalet i högsta grad signifikativt.

När svenska medier ägnar sig åt utrikesrapportering ägnar de sig i själva verket inte sällan åt vad som egentligen borde kallas för "inrikes utrikesrapportering". Omvärldens betraktas genom ett filter färgat av det senaste snattret i den svenska ankdammen. Omvärlden hålls upp som en spegel, i vilken kan skönjas en grynig reflektion av Sverige. När sjuttiotalet går i repris på hemmaplan projiceras detta på en omvärld som i själva verket i regel inte är drabbad.

Rapporteringen om Donald Trump handlar i grund och botten inte om amerikanska politikers eventuella sexism. Rapporteringen om Donald Trump handlar istället om det patriarkat som enligt spjutspetsforskning från Södertörns högskola håller Sverige i ett järngrepp. Artiklarna om Ferguson handlar varken om Ferguson eller USA, utan om den svenska polisen i allmänhet och Malmöpolisen i synnerhet.

Artiklarna om sydstatsflaggan handlar inte om sydstatsflaggan utan om chokladbollar och Lilla Hjärtat. Reportagen om den tyska nyhetsuppläsaren handlar inte om samhällsklimatet i Tyskland, de handlar om Sverigedemokraternas affischeringskampanjer.

Uppdatering: Några timmar efter den här texten skrevs blev, som av en händelse, en artikel om Ferguson Dagens Nyheters huvudnyhet.

Lästips:
Peter Santesson
DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, SvD1, SvD2, SVT1, Ab1, Ab2

8 kommentarer:

 1. MSM är inne på en mycket farlig väg just nu. Anarkism väntar runt hörnet. Och ingen i den statsbärande församlingen säger ifrån. Illa.

  SvaraRadera
 2. En mycket intressant iakttagelse, media förnekar sig inte.

  SvaraRadera
 3. Det tyska klippet har man dessutom helt missuppfattat. "Till slut gick det för långt...kunde helt enkelt inte tiga längre...utspel i direktsändning" är direkt missvisande. Tagesthemen på ARD (fördjupande nyhetsprogram, som Aktuellt, fast för vuxna, rekommenderas!) har alltid en subjektiv "Kommentar" på några minuter från en journalist. Inte sällan rätt skarpt formulerad. Man kan se det som en signerad ledarartikel på TV.

  SvaraRadera
 4. svensk vänster är så korkad

  SvaraRadera
 5. Ännu en mycket begåvad och insiktsfull kommentar från Fnordspotting. Tänk om det fanns en enda MSM-journalist som skrev på liknande sätt. Som räknar med att läsaren är en vuxen människa som kan följa med i en intellektuellt resonemang...Tänk om...

  SvaraRadera
 6. Sorry, lite off opic.

  Är detta det bästa det bästa Sveriges största morgontidnings chefredaktör förmår.
  http://www.dn.se/ledare/signerat/peter-wolodarski-lat-sd-vrala-for-sig-sjalva-i-svensk-politik/

  Lite gnäll att SD skruvar upp tonläget och en önskan att de övriga partierna levererar sakliga argument och svar på de problem SD tar upp.

  Det är väl det enda en majoritet av svenskarna har önskat i fem till tio år och samtliga övriga partier duckat för. Istället hör och ser vi den ena floskelsprutan och det andra stolpskottet efter varann.

  Vilken skitledare.

  SvaraRadera
 7. Bra spaning! /Ekvalist

  SvaraRadera
 8. Väl uttryckt. Jag läser svenska medier numera ytterst sporadiskt, däremot mer utländska som t.ex. The Economist eller der Spiegel. det har uppstått en gigantisk kvalitetsklyfta mellan dem och svenska medier.

  //Rick

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.