2015-08-08

Inrikes utrikesrapportering

"Trump portas efter sexistisk kommentar" rapporterar Dagens Nyheter idag, en nyhet som därtill återfinns i Svenska Dagbladet och i skrivande stund är länkad från båda tidningarnas respektive förstasidor. På Dagens Nyheters startsida länkas därtill för andra dagen i rad artikeln "Nyhetskommentator tröttnade på flyktinghatet" (nyhetskommentatorn i fråga är tysk).

Det intressanta i sammanhanget är att en snabb titt på tyska Der Spiegel eller Frankfurter Allgemeine Zeitung visar att det är helt andra ämnen som just nu präglar det tyska nyhetsflödet. Amerikanska CNN och Fox News berör däremot Donald Trumps kommentar, men rapporteringen om detta får samsas om utrymmet med ett flertal andra amerikanska inrikesnyheter som över huvud taget inte berörs på Dagens Nyheters eller Svenska Dagbladets sidor.

Detta är knappast någon slump. Ej heller är det någon slump att utvecklingen i St. Louis-förorten Ferguson har hårdbevakats av svenska medier eller att till exempel Dagens Nyheter publicerat åtskilliga artiklar om sydstatsflaggan. Givet det enorma flödet av utrikesnyheter är tvärtom urvalet i högsta grad signifikativt.

När svenska medier ägnar sig åt utrikesrapportering ägnar de sig i själva verket inte sällan åt vad som egentligen borde kallas för "inrikes utrikesrapportering". Omvärldens betraktas genom ett filter färgat av det senaste snattret i den svenska ankdammen. Omvärlden hålls upp som en spegel, i vilken kan skönjas en grynig reflektion av Sverige. När sjuttiotalet går i repris på hemmaplan projiceras detta på en omvärld som i själva verket i regel inte är drabbad.

Rapporteringen om Donald Trump handlar i grund och botten inte om amerikanska politikers eventuella sexism. Rapporteringen om Donald Trump handlar istället om det patriarkat som enligt spjutspetsforskning från Södertörns högskola håller Sverige i ett järngrepp. Artiklarna om Ferguson handlar varken om Ferguson eller USA, utan om den svenska polisen i allmänhet och Malmöpolisen i synnerhet.

Artiklarna om sydstatsflaggan handlar inte om sydstatsflaggan utan om chokladbollar och Lilla Hjärtat. Reportagen om den tyska nyhetsuppläsaren handlar inte om samhällsklimatet i Tyskland, de handlar om Sverigedemokraternas affischeringskampanjer.

Uppdatering: Några timmar efter den här texten skrevs blev, som av en händelse, en artikel om Ferguson Dagens Nyheters huvudnyhet.

Lästips:
Peter Santesson
DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, SvD1, SvD2, SVT1, Ab1, Ab2