2015-08-03

När allt är på låtsas

När jag en gång startade den här bloggen var det med ambitionen att vara en raljant olyckskorp (det kändes av en eller annan anledning precis rätt just då). Efter en tid blev emellertid samhällsdebatten och politiken så skruvad att jag bytte inriktning. Jag skrev vad jag skrev för att så få andra gjorde det. Ibland (periodvis kanske till och med rätt ofta) överreagerade jag och hamnade fel. Ofta skrev jag emellertid ungefär vad som borde ha stått på ledarsidorna, men som inte gjorde det. Det må låta grandiost och bombastiskt, men att ingen annan skrev det gjorde att jag själv helt enkelt kände mig tvungen.

Idag har relativt många ledarskribenter sent omsider börjat göra sitt jobb. Detta gör att jag inte längre i samma utsträckning känner behovet av att kommentera varje pajaskonst of the day. När till exempel Paulina Neuding, Håkan Boström, Ann-Charlotte Marteus eller Per Gudmundson redan har sagt vad som behöver sägas (och därtill från plattformar betydligt större än min egen) har jag helt enkelt inte upplevt samma behov av att själv basunera ut min åsikt.

Av både denna anledning och för att det helt enkelt varit slitsamt att uppdatera bloggen så ofta som jag gjort, kommer det sannolikt bli lite mindre skrivet här framöver. Att varje dag påpeka självklarheter och förklara varför uppenbara idiotier är idiotiska, men utan att de som faktiskt borde lyssna lyssnar, börjar helt enkelt kännas ganska tröttsamt.

Av denna anledning tänker jag inte kommentera kalabaliken kring Sverigedemokraternas senaste reklamkampanj, många av mina bloggkollegor har trots allt redan gjort detta alldeles föredömligt. Jag tänker inte kommentera vare sig hobbyhistorikerns eller Bianca Castafiores melodramatiska utspel. Vad jag däremot tänker kommentera är att en dagsfärsk artikel i DN om saken har rubriken "Ingen behöver känna sig otrygg vid Östermalmstorg".

Ingen känner sig såklart otrygg vid Östermalmstorg till följd av reklamkampanjen, men rubriken är trots detta väldigt talande. Den säger nämligen ungefär allt om vilka charader som idag pågår i Sverige. Ingen känner sig otrygg och alla vet att ingen känner sig otrygg, men många låtsas att de känner sig otrygga, andra låtsas som att de inte förstår att dessa personer låtsas och inom journalistkåren låtsas man i sin tur att allt det som man mycket väl vet är på låtsas är på riktigt. Sverige har blivit ett land för barn, av barn.

Jag kände länge en djup sorg över att det förhöll sig på det här sättet, men jag har blivit allt mer avtrubbad med tiden. Vad jag istället allt oftare börjar känna när allting exploderar upp i ansiktet på alla barnrumpor till idealistiska, förnumstiga och naiva viktigpettrar är skadeglädje. De ville leka radikaler, de ville starta en kulturrevolution och de gick all in för den hämningslösa idealismen. Nu får de skörda precis vad de har sått.

Sverigedemokraterna är på väg att bli Sveriges största parti, socialisternas kära steroidpumpade välfärdssystem är på väg att kollapsa under sin egen tyngd och de socialliberala dockhusen med sina vattenkammade dockor brinner. Jag och de som står mig nära kommer med allra största sannolikhet klara oss utmärkt framöver men idealisterna är i snabb takt på väg att såga av den gren de själva sitter på. Det är bara att gratulera dem.

Läs även:
Den sjätte mannen, Motpol, Dick Erixon, Anybody's Place
DN1, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, Ab1, Ab2, Ab3, Ab4, Ab5, Exp1, Exp2, Exp3

32 kommentarer:

 1. Det är och har varit en fröjd och ett andningshål att läsa dig.
  Du om någon kan se dina barnbarn i ögonen och säga att du åtminstone kämpade.
  Heders

  SvaraRadera
 2. Som du skrivit tidigare så är tidsandan helt absurd, och man hoppas att andan från t ex GPs ledarsida får fäste inom Alliansen. Men det kan dröja tills efter nästa val...

  Ledsen att behöva ta upp SD igen men deras framfart är helt klart en motreaktion på det rödgrönrosa flummet och nyliberalernas feghet. Det finns ingen annan stans att vända sig för alltfler.

  Den konservativa borgerligheten är nästintill utraderad i Sverige.

  SvaraRadera
 3. Äsch, jag kommer iallafall fortsättningsvis gå in här dagligen för att se om du skrivit nåt nytt tänkvärt :)

  SvaraRadera
 4. Jag håller helt med dig i sista stycket. Jag har varit en av dem som "vågat" framföra fakta och resonemang som många gärna vill hoppa på och kalla mig ett och annat. Folk som jag känt i 20+ år har slutat prata med mig och fått en hel del skit av andra. Bara för att jag vill påpeka de problem som kommer av detta och detta är problem som jag själv, i stor del inte drabbas av. Jag bor i en lugn kommun, har ett rätt välbetalt jobb, har även en examen inom ett annat yrke som är eftertraktad (men inte så välbetald) äger mitt boende utan lån och har inga barn jag behöver vara orolig för.
  Det är alltså inte främst för MIN skull jag tjatat om dessa saker, utan för DE som oftast tjatar emot mig. Det är ödets ironi att de själva argumenterar för problem som kommer drabba dem själva.

  Men jag känner mer och mer att skippa allt och bara låta det bli som det blir. Vill de ha det så här, fine, ta då konsekvenserna av det då. Men kom bara inte sen och fråga "varför var det ingen som varna".

  /Mattias

  SvaraRadera
 5. Det var tråkigt. Du har varit ett sunt alternativ till Aftonbladet med vänner och deras motpoler i FriaTider, Avpixlat och annan media. Det liberala alternativet så att säga.

  Må väl.

  SvaraRadera
 6. Du platsar på vilken ledarredaktion som helst.
  Ett nöje att läsa denna blogg.
  Ett annat plus i kanten för stilistisk perfektion då dagens tidningar (möjligen undantaget ledarredaktionen) är nedlusade med stav- och meningsbyggnadsfel.

  Lämna oss inte i sticket

  SvaraRadera
 7. Jag läser aldrig Aftonbladet, men det här kunde jag inte motstå .. http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/peterkadhammar/article21206344.ab

  För övrigt är jag fullständigt golvad av vansinnet som brutit ut på vänsterkanten! Storögd sitter jag och ser hur de Goda Människorna jämför en annonskampanj med folkmord, SL med Hitler och svenska tunnelbanetåg med boskapsvagnar mot förintelse. Annonsörerna kallas "lågpannade as" av dem som ser sig som vår yttersta elit, kulturarbetarna ivrar för "plankning" och i morgon .. jag kan nästan inte vänta .. ska det demonstreras mot ett rasistiskt budskap som bara vissa utvalda kan läsa in i bilder på en tunnelbanevägg.

  Det ska bli spännande att få höra vilken låt som Dror Feiler anser vara passande i sammanhanget? Pippi Långstrump? .. hmm .. känns ju nästan som en hyllning!

  Sällan har väl någon PR-byrå lyckats få ut så mycket av så lite :-D

  Så vill jag bara påminna om att Johan Westerholm invigt sina läsare i hemligheten att det i vår låtsas-regering inte bara finns en låtsas-vice statsminister utan också en låtsas-miljöminister, vilket tydligen låtsas-statsministern har bestämt.

  SvaraRadera
 8. Tack för ett bra jobb! Jag kommer så klart fortsätta titta in med jämna mellanrum ändå.

  Vi syns där vi syns :)

  SvaraRadera
 9. Jag kommer alltså inte sluta blogga, bara slå av lite på takten. :)

  SvaraRadera
 10. Jag håller med Riga, att läsa Fnordspotting nästan dagligen har varit en självklarhet och mycket berikande.
  Förstår att det är jobbigt att skriva ofta, men ser framemot skarpa inlägg då och då, för framtiden i Sverige kommer att bli "het" och bra analyser kommer att behövas.
  GP håller verkligen på att bli en riktigt bra tidning. En tidning som man vågar "lita" på till skillnad från många andra.

  SvaraRadera
 11. Förstår gott att du behöver ´slå ner på takten´Vem som helst kan bli helt matt av detta dårarnas paradis.Bra att du ändå fortsätter, du behövs.

  SvaraRadera
 12. Please don´t leave us

  /Frederick

  SvaraRadera
 13. Detta är min favoritblogg (åsikt jag sannolikt delar med många andra sanna liberaler/libertarianer). Resonemanget kring att trappa ned är logiskt, men jag kommer att sörja den lägre uppdateringsfrekvensen. Hoppas att Anders Lindberg kan provocera fram ny glöd när han kommer tillbaka från semestern ...

  SvaraRadera
 14. Kan bara instämma med andra tacksamma läsare.
  Det är ett mycket imponerande arbete du lagt ner, jag och många med mig har förundrats över både kvalitet och produktivitet. Personligen har det betytt mycket för mig och hjälpt mig stå ut med den svårartade "landssorg" jag levt med de senaste åren.

  Ser fram emot framtida inlägg, men nu när det lossnat kan du i alla fall luta dig tillbaks och vara mycket stolt, du har antagligen påverkat opinionen mer än du tror.

  /Plainview

  SvaraRadera
 15. Det var en nödvändighet under de gångna åren att ta till orda för att visa att det fortfarande finns människor som kan tänka rationellt. Denna blogg har därför lämnat ett viktigt bidrag.

  Dessvärre befarar jag att de ledarskribenter som fram till ungefär igår gapade hysteriskt får äran för att ha genomskådat vanvettet, eftersom de i elfte timmen bytte fot. Fnordspottning och liknande, är jag rädd, kommer inte att få något erkännande.

  Men här är åtminstone mitt erkännande.

  //Rick

  SvaraRadera
 16. Slå inte av på takten för mycket Fnord, då får jag abstinens. Du skriver fantastiskt bra.

  SvaraRadera
 17. "Jag kände länge en djup sorg över att det förhöll sig på det här sättet..."

  Det känner jag och kommer fortsätta känna.
  Även när "de goda" skäms ögonen ur sig och ber om ursäkt på sina bara knän samt gömt sig i gated communities kommer vi ändå sitta i ett land:

  som tappat all respekt internationellt
  där skolan knappt fungerar
  med utanförskapsområden och no-go zoner
  utan försvar
  med en halv till en miljon arbetslösa invandrare
  med havererad välfärd

  I svarta stunder hoppas jag det blir en sorts Nurnbergrättegång mot de politiker och journalister som trots otaliga varningsflaggor kört på precis som en liten korpral gjorde för många år sedan.


  SvaraRadera
 18. Tråkig nyhet, men förståelig. Man blir trött av att ropa i öknen. Kommer att sakna dina inlägg. Detta är i mina ögon Sveriges bästa blogg. Kommer att titta in då och då för att se vad som finns.

  SvaraRadera
 19. Bloggen är högst läsvärd och det är synd om den läggs ner eller om antalet uppdateringar minskas.

  SvaraRadera
 20. Fullt förståeligt om du vill dra ner på takten men det kommer att skapa en del abstinens. Din blogg är en av de första jag kollar på morgonen och detta trots att jag ogillar allt vad liberaler heter. Dina texter är på tok för bra för att inte läsas oavsett vilken politisk åsikt man än har :-)

  SvaraRadera
 21. Jag har inte kommenterat tidigare, men tror jag har läst nästan varenda rad du har skrivit. Har varit förbluffad både av din publiceringstakt och kvaliteten på dina alster. Ledarsidekvalitet eller bättre, som sagt. Tack för all bra läsning så här långt. /J.

  SvaraRadera
 22. Jag hoppas innerligt inte att du trappar ned för mycket fnord. Dina texter och analyser är sylvassa och otroligt välbehövda i dagens debattklimat. Du har rätt i att nu andra ledarsidor börjat få upp ögonen och tagit bladet från munnen men detta är utan tvekan Sveriges bästa blogg. Dina dagliga uppdateringar kommer att vara saknade.


  /Alex

  SvaraRadera
 23. Dessa rader är bland det bästa jag någonsin läst om samhällstillståndet i det galna landet Sverige:

  Ingen känner sig såklart otrygg vid Östermalmstorg till följd av reklamkampanjen, men rubriken är trots detta väldigt talande. Den säger nämligen ungefär allt om vilka charader som idag pågår i Sverige. Ingen känner sig otrygg och alla vet att ingen känner sig otrygg, men många låtsas att de känner sig otrygga, andra låtsas som att de inte förstår att dessa personer låtsas och inom journalistkåren låtsas man i sin tur att allt det som man mycket väl vet är på låtsas är på riktigt. Sverige har blivit ett land för barn, av barn.

  Snälla, snälla Fnordspotter, fortsätt att skriva! Du är ett ljus i ett allt kompaktare mörker.
  Peter

  SvaraRadera
 24. Ser fram mot nya vassa inlägg, även om de kommer komma mindre frekvent. Fnordspotting är en favoritblogg som alltid har något intelligent att säga.

  SvaraRadera
 25. Ville bara instämma i det övriga berömmet och säja att du är en lysande skribent med knivskarpa analyser man sällan läser någon annanstans. Det är en skam att du inte är en avlönad skribent! Jag själv är ingen libertarian utan mer av en kulturkonservativ och pragmatisk mittenperson men finner ditt perspektiv oerhört uppfriskande, ja - livsnödvändigt i det förkvävande svenska samhällsklimatet!
  Allså, tack för allt du skrivit och för din ypperliga insats!

  Allt gott,

  Frede

  SvaraRadera
 26. Din blogg har varit det första jag läst varje dag! Underbart med en tänkande människa! Hoppas att du fortsätter skriva även om det inte blir i lika stor omfattning. Kanske du kunde bli ledarskribent? Vore härligt om fler fick ta del av dina kloka ord.

  SvaraRadera
 27. Tack för att du finns, vårt värmeljus i det mediala mörkret. Mer sällan funkar bra mycket bättre än aldrig mer.

  Nisse Hult

  SvaraRadera
 28. Stort tack för alla dessa vänliga ord! :)

  SvaraRadera
 29. Jag har svårt att tro att tiggeriet inte är organiserat. Det beror på att jag de senaste månaderna sett hur tiggare hittat till sommarkioskerna. Tidigare förundrades jag över hur tiggare kunde sitta utanför ensligt belägna affärer. Hur kan folk som inte är anställningsbara i sitt hemland hitta så många tiggerilämpliga platser i ett annat medlemsland. Sen kommer frågan hur de kommer dit, det är ju knappast gratis att åka till och från kåkstäderna till olika tiggeriplatser.
  Sedan är frågan om vi egentligen hjälper tiggarna genom att skänka dem lite pengar. Jag tror att vi gör livet svårare för dem eftersom de knappast har någon chans att förändra sin livssituation medan de använder sin tid till att sitta och tigga i Sverige. Om de stannat i sitt hemland hade de kunnat sträva efter att komma vidare i livet. Nu är deras enda möjlighet att återvända till den misär de lämnat när tiggeriet i Sverige tar slut och det kommer att ta slut. Frågan är bara hur, om det tar slut genom att tiggeriet blir olönsamt eller om det tar slut för att vårt samhälle agerar.
  Nu vill jag inte förbjuda tiggeri. Det kan väl vara OK att ge en hemlös eller A-lagare en skärv då och då. Men det är en helt annan sak att försörja folk som gjort tiggeri till sitt ”yrke”.
  Jag tycker att vårt samhälle skall agera och kräva att alla unionsmedborgare som kommer hit själva har ordnat för sin försörjning. Om de inte har ordnat sin försörjning skall de skickas hem och medan de är i Sverige skall våra kommuner svara för deras uppehälle och hemtransport. Det är standarden inom EU och det bör gälla för alla unionsmedborgare. Dessutom vill jag påpeka att jag inte anser att tiggeri kan anses som att man ordnat för sin försörjning.
  Slutligen vill jag bara påpeka att pöbelns skadegörelse på Östermalms T-banestation är oacceptabel oavsett vad de anser om budskapet.

  SvaraRadera
 30. Tack för en av Sveriges i särklass bästa bloggar. Jag bara väntar på den dagen då någon av landets redaktioner hör av sig och vill ha din penna!

  Jana

  SvaraRadera
 31. Kära fnord!
  Lämna oss inte allt för mycket i sticket! Din blogg är ett andningshål där jag kan pusta ut och känna att jag inte är ensam med mina tankar om att Sverige blir mer och mer galet, skruvat, verklighetsfrånvänt. Jag befinner mig fortfarande i sorgfasen, och din blogg skänker tröst. Men din ilska får mig också att vilja kämpa emot dårskapen. Du behövs helt enkelt!
  Pella

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.