2015-10-24

Alla ketchupeffekters moder?

De svenska politikernas agerande allt sedan valet 2010 har, åtminstone i mitt fall, gett upphov till ett brett spektrum av reaktioner, rent känslomässigt. Jag har reagerat på nyheterna med oro, ilska, förakt och djup skadeglädje. Allt oftare känner jag mig numera emellertid bara avtrubbad.

Detta väl sagt så framstår politiken just nu, om inte annat, som påfallande intressant. Efter att politikerna ägnat flera år åt att sova på jobbet har de senaste dagarna, tycks det, krisinsikten faktiskt slagit rot på allvar. Bara timmar efter att gårdagens migrationsuppgörelse offentliggjordes, började såväl Socialdemokraterna som Moderaterna febrilt sända ut signaler om att betydligt mer långtgående åtgärder var att vänta.

I gårdagens Aktuellt (20:25) förklarade Moderaternas Elisabeth Svantesson att "det kommer inte att räcka" och att migrationsöverenskommelsens åtgärder bara var "ett första steg". Strax därefter publicerades en intervju i vilken Stefan Löfven för första gången framstod som en smula statsmannamässig.

"Alla förstår att det räcker inte", kommenterade statsministern med okaraktäristisk skärpa och rättframhet migrationsöverenskommelsen. "[V]i kommer att behöva göra mer" konstaterar Löfven, efter att ha antytt att gårdagens uppgörelse främst var viktig ur ett psykologiskt perspektiv. Löfven går till och med så långt att han börjar prata om att hjälpa i närområdet, eller som han uttrycker det, "den direkta omgivningen till Syrien".

Kanske bör gårdagens uppgörelse i första hand främst ses som en testballong. Det faktum att till och med Aftonbladet, via Lena Mellin, nu inte bara gett denna sin välsignelse, utan därtill hycklande förklarat att detta var precis vad man förespråkat hela tiden och att fler åtgärder nu behövs, talar för att denna testballong, de våldsamma överreaktionerna från gap- och skrikvänstern till trots, överlag har tagits emot väl.

Sannolikheten för att politikerna när det kommer till kritan inte förmår att hantera situationen är fortfarande skrämmande hög. Detta väl sagt bör man inte heller underskatta sannolikheten för att vi, under den närmaste tiden, får bevittna alla ketchupeffekters moder. Utvecklingen är som sagt väldigt intressant. I synnerhet om man är avtrubbad nog att bortse från vad som ligger i vågskålen.

Läs även:
Motpol, HAX

Kanske börjar man inne på LO-borgen allt oftare fråga sig huruvida det här med att plantera stora mängder draktänder egentligen var en så bra idé som det till en början framstod som.

DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, SvD1, SvD2, SvD3, Exp1

13 kommentarer:

 1. Det är ju väldigt ryggradslöst att nu erkänna att Sverige inte klarar mer. Detta hade varit att betrakta som värsta sortens rasism för bara några veckor sedan när den extrema invandringen och den extremt misslyckade integrationspolitiken ansågs rädda Sveriges ekonomi och kultur. Det hade bestraffats med uthängning och kanske hembesök av extremvänstern.

  SvaraRadera

 2. Är flyktinguppgörelsen bra? Jag är tveksam.
  Vi får läsa feta rubriker som låter jättebra, sedan följer en text som jag närmast vill jämföra med det finstilta i internetskojares konsumentavtal där “gratis” blir långvariga och dyra abonnemang. De åtgärder som de sex partierna kommit överens om denna vecka vill jag jämföra med att låta kastrera katten och bara ta bort ena testikeln.
  Varför inför partierna inte effektiva åtgärder?
  En sådan skulle kunna vara IDkontroll innan folk släpps iland från färjorna. Först släpper man iland de som har laglig rätt att vistas i Sverige. Sedan skall de som inte har rätt att vistas i Sverige och vill söka asyl lämna fingeravtryck, snabbscreenas och registreras innan de släpps iland medan de som inte söker asyl skall inte släpps iland. Det borde vara möjligt att göra detsamma stickprovsmässigt på tågen över Öresundsbron. Man skulle kunna köra in några tåg på ett stickspår och släppa över de som har rätt att vistas i Sverige till ett annat tåg som därefter transporterar dem vidare. För de som blir kvar upprepas processen jag föreslog för färjorna och de som inte söker asyl transporteras tillbaka till Danmark. Det senare skulle säkerligen motivera Danmark att se över gränsbevakningen mot Tyskland. En fungerande yttre gränskontroll förutsätter en fungerande inre gränskontroll!
  En annan åtgärd skulle kunna vara att kräva att all flyktinghantering blir en EU-uppgift. Tänk er tanken om Sverige ändrade asyllagen så att varje kommun själv skulle besluta om asylregler och sedan självständigt tillämpa dessa regler. Detta skulle naturligtvis skapa kaos när huvuddelen av alla flyktingar som kommit till Sverige söker asyl i kommuner där de får bäst villkor. Samma kaos uppstår idag när de olika medlemsstaterna var för sig har sina asylregler och egna flyktingförmåner. Därför måste asylgivandet flyttas från medlemsländerna till EU-kommissionen. Det ska inte ha någon betydelse var inom EU en flykting beviljas asyl. Om EU beviljar asyl kommer flyktingen få skydd i något medlemsland, men detta behöver inte vara det medlemsland där flyktingen befann sig vid asylsökandet. Just nu är antalet flyktingar i världen så många att knappast något medlemsland ensamt kan göra en rimlig insats.
  Jag tror faktiskt att Sveriges flyktingpolitik syftar till att tillfredsställa inrikespolitiska målsättningar. Vi har ju vår flyktingindustri som skär guld med täljkniv, rivningsfärdiga landsortshotell blir plötsligt otroligt lönsamma, volontärer får en möjlighet att umgås - så länge de orkar och har lust, de som inte vill arbeta inom äldreomsorgen kan hitta jobb inom flyktingmottagandet, de som vill ha billiga svartjobbare hittar sådana bland de som inte beviljats asyl, listan kan göras lång. Men framför allt är flyktingfrågan bekväm för politiker som kan sopa andra obekväma frågor under mattan genom att kommunicera verkningslösa åtgärder inom flyktingmottagandet.
  Vilket parti blir först med att kräva att ansvaret för flyktingmottagande flyttar från Sverige till EU?

  SvaraRadera
 3. Till Anonym 18:33. Det ligger nära till hands att önska att EU hade en gemensam asylhantering; både lagstiftning och förmåner borde vara gemensamma för alla EU-stater, och handläggningen borde ske gemensamt för hela EU av personal från t ex Frontex. Men detta lär aldrig inträffa, och jag förstår de länder som vägrar ta på sig ansvar för ansvar för asylsökande andra än egna myndigheter bedömt ha skyddsbehov.

  Enda realistiska möjligheten just nu är att Sverige stänger gränserna helt för alla som saknar pass/visum genom att införa en "inre gränskontroll" (vid Öresundsbron, färjelägen, flygplatser). Man måste (tillfälligt) upphäva möjligheten att söka asyl; utlänningslagen lär medge detta.

  Polismyndigheten lär (enligt DN) avrått politikerna som ingått Migrationsöverenskommelsen från att införa gränskontroll, med hänvisning till att man inte har personal till att upprätthålla en sådan kontroll. Detta är naturligtvis inte acceptabelt. I värsta fall kan rimligen exempelvis militär personal, eller säkerhetsvakter osv, anställas som polismän vid Polismyndigheten. I annat fall har Sverige gett upp alla ambitioner om att klara situationen, och accepterat att bli en "failed state"!

  SvaraRadera
 4. Om vi har Polismyndigheter som anser att man inte har personal så det räcker att utöva gränskontroll så vill jag bara säga ...

  Det är bättre att stämma i bäcken än i ån. På båe kort och lång sikt.

  Jag tror nog att pendlarna knappast opponerar sig mot att snabbvisa upp ev ID och baklucka. De förstår ... på samma sätt som vi vanliga dödliga plötsligt måste genomgå en massa mer eller mindre rigorösa kontroller när vi ska borda flygplan numera.

  Polismyndigheten måste vara av samma skrot och korn som Sveriges ledande. Fega som fan eller helt enkelt inte kan sitt jobb.

  SvaraRadera
 5. Det är väl inte så konstigt att polismyndigheten inte vill stänga gränsen! Dan Eliasson, Reinfeldts handgågne man på invandringsområdet är ju numera rikspolischef. Strax efter det att Reinfeldt hade tillträtt som statsminister utsåg han Eliasson som chef för Migrationsverket. Denne hade precis avgått som Tomas Bodströms statssekreterare på justitiedepartementet. Varför valdes en så inbiten sosse?
  På migrationsverket uppträdde Eliasson inte som en ämbetsman som följer utlänningslag och regleringsbrev för verket. Han agerade helt och hållet som en aktivist för invandring. Detta var naturligtvis med Reinfeldts goda minne annars hade han som fullblodssosse aldrig blivit utsedd till GD. Sedan han hann med att förstöra försäkringskassan och är på väg att förstöra polisen också. Båda dessa utnämningar utförda av Reinfeldt.
  Eliasson har en intressant CV (se Wikipedia) med bl a en period i SÄPO.
  Förresten nuvarande GD i MV Anders Danielsson var SÄPO-chef innan. Om man jobbar på SÄPO har man intressant information om politiker ända från försyndelser i ungdomsförbunden. Danielsson fick sina båda GD-poster av Reinfeldt. Danielsson är också invandringsaktivist.
  Den invandringspolitik vi har idag är ingen slump. Det är uträknat att Sverige skall utsättas för en stor invandringspåfrestning.
  Civilingenjör Bo Adolfsson

  SvaraRadera
 6. Varför kommer inte min kommentar in? Tål Du ingen krtik av Reinfeldt. Historien kommer att avslöja Borg och Reinfeldt som landsförrädare.
  Jag börjar tro att Du sitter på moderaternas partikansli!

  Civilingenjör Bo Adolfsson

  SvaraRadera
 7. Herr civilingenjören:
  Lugn bara lugn, ibland går det några timmar mellan kommentarsmodereringarna. Modererar dessutom i allmänhet inga kommentarer när jag sover. Vad det här med din teori om att jag sitter på Moderaternas partikansli beträffar så är det väl bara att erkänna att du har avslöjat mig. Jag är i själva verket Tomas Tobé.

  SvaraRadera
 8. Tack så mycket!
  boa

  SvaraRadera
 9. Det skall dock tilläggas att din kvot av kommentarer som innehåller ord som "landsförrädare" nu nog är fylld för de närmaste veckorna eller så. Inte för vad Moderaterna gjort inte förtjänar kritik (det skall gudarna veta att det gör), utan för att retoriken är så tråkigt Avpixlat-aktig.

  SvaraRadera
 10. Sen kan man ju för övrigt vara av inställningen att det viktiga nu är att försöka vara konstruktiv, och inte bara fortsätta älta vad som har hänt tidigare.
  (Bara en tanke.)

  SvaraRadera
 11. Ja det enda vettiga och konstruktiva alternativet som står till buds nu är att kontrollera alla som vill passera gränsen till Sverige. De utan identitetspapper får vackert vända på klacken. Dessutom så måste samtliga "ensamkommande barn" ålderskontrolleras. De som avslöjas med att ljuga om sin ålder utvisas omgående. Detta torde vara en bra start och något som regeringen tillsammans med alliansen borde fatta beslut om genast. //tompas11

  SvaraRadera
 12. "En anonym tipsare inom regeringskansliet avslöjar om full panik och interna krav på massiva besparingar."

  http://www.tino.us/2015/10/winter-is-coming/

  //tompas11

  SvaraRadera
 13. Många vill hjälpa till som volontärer för att ta emot flyktingar. Jag tror att många skulle kunna tänka sig att hjälpa till som volontärer för gränsbevakning. Och nej jag pratar inte om att beväpna vem som helst, men jag föreställer mig att det finns massor med mera administrativa enklare uppgifter som vanliga medborgare skulle kunna hjälpa till med för att avlasta poliserna. Jag tror faktiskt att många skulle kunna tänka sig att ställa upp om detta gjordes på ett bra och ordnat sätt. Bara en tanke om detta med resursbrist vid gränskontrollen.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.