2016-03-25

Värdegrundsarbete i terrorismens tjänst

Tidigare i veckan meddelades det att Göteborgs kommun med kort varsel hade dragit sig ur en överenskommelse om att hyra ut Lundbystrandshallen till Sveriges förenade muslimer. Anledningen till att hyresavtalet sades upp var enligt Göteborgs kommun att "ny information" om kopplingar till våldsbejakande extremism hade framkommit. Informationen var emellertid på inget sätt ny.

Att föreningen stod för en extrem och salafistisk linje stod klart redan 2012, då Per Gudmundson redogjorde för detta på sin blogg. Under åren som följde framkom dessutom uppgifter att organisationen hade kopplingar till IS, något som Naomi Abramowicz i detalj redogjorde för i Svenska Dagbladet för närmare ett år sedan.

Detta hindrade emellertid inte Göteborgs kommun från att 2014 stödja föreningen med 150 000 kronor av skattebetalarnas pengar. Året efter valde den i sammanhanget ökända myndigheten MUCF (före detta Ungdomsstyrelsen) att stödja föreningens salafistiska verksamhet med ytterligare 300 000 skattekronor. När man till slut reagerade var detta ännu en gång efter devisen vi har varit naiva.

Man har inte bara vägrat ta in den information som har funnits om Sveriges förenade muslimer, utan därtill sett organisationens som en del av vad som på politiskt fikonspråk kallas för det muslimska civilsamhället. Per Gudmundsons varningar har inte bara ignorerats, han har dessutom blivit systematiskt demoniserad. När han fått motta vad som om det drabbat en vänsterskribent hade kallats för mordhot, har få röster höjts till hans försvar.

När Göteborgs kommun sent omsider reagerar sker detta som av en händelse samma vecka som en terrorcell med starka kopplingar till Sverige begått ännu ett bestialiskt illdåd. När man motiverar sitt beslut med att "ny information" har framkommit ställer få eller inga journalister några följdfrågor. I stället upplåts medialt utrymme åt de islamistiska extremisterna i Sveriges förenade muslimer att ge sin syn på saken..

Vad som skaver är inte bara flatheten och naiviteten. Vad som kanske skaver allra mest av allt är att demoniseringen av de debattörer som varnat för utvecklingen har ansetts vara själva sinnebilden av god värdegrund.

2 kommentarer:

 1. Tack för att du skriver om det här. Din oberoende röst lindrar i dessa tider.
  Svensk etablerad media äcklar mig.

  SvaraRadera
 2. Helt sjukt att radikala muslimer får bidrag från staten !
  Läste deras svar på Perlenbergs ledare där dom verkar mena att
  du som vit inte får kritisera muslimer, i sann identitetspolitisk anda,
  och att polisen ägnar sig åt rasism när dom granskar deras verksamhet.
  Detsamma gäller naturligtvis Perlenberg. Han utmålas som en rasist och de menar
  att han skulle vilja klubba ner muslimer på stan.
  Dom skall inte ha en krona i bidrag och skall naturligtvis inte få hyra Göteborgs lokaler.
  Pelle2


  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.