2016-04-21

Om Miljöpartiets hycklande kritiker

Den flodvåg av kritik som nu överrumplat det fullständigt förbluffade Miljöpartiet är synnerligen befogad. Ironiskt nog är den också till stora delar påfallande orättvis. De flesta av de föreställningar, idéer och ställningstaganden som Miljöpartiet nu hudflängs för låg fram till nyligen i den politiska mittfåran. De kritiserades i regel varken av media eller övriga partier, utan framhölls om något snarare som föredömliga.

Debatten om könssegregerade badhus har inte varit en Miljöpartiets strid mot alla andra, utan en debatt där den könsseparatistiska linjen fått brett stöd. Ej heller är Yasri Khans vägran att skaka en kvinnlig reporters hand (vilket för övrigt är en bisak i sammanhanget) någon ny företeelse. Tvärtom har till exempel det svenska rättsväsendet förklarat det vara diskriminering att inte anställa den som precis som Khan vägrar att göra detta.

Än mer intressant är det faktum att Miljöpartiet varken har varit ensamma om eller först med att såväl rekrytera som hårdnackat försvara representanter som på goda grunder kunnat antas vara islamister. Både Moderaterna och Centerpartiet har gjort precis samma sak, och socialdemokratiska Tro och solidaritet har närmast satt i system att göra gemensam sak med ytterst mörka krafter.

Väldigt lite av det som Miljöpartiet nu får stå till svars för är några nyheter. Tvärtom har det mesta, inklusive Mehmet Kaplans AKP-kopplingar, varit känt sedan länge. En överväldigande majoritet av de journalister, politiker och debattörer som idag opportunt och ohämmat hudflänger, hånar och skämtar rått om Miljöpartiet var dock fram till för bara några dagar sedan inte bara knäpptysta. Många av dem var dessutom snabba med att å det grövsta misstänkliggöra den lilla kritik som ändå framfördes.

Att dessa debattörer och politiker nu blodtörstigt kastar sig över det skadeskjutna Miljöpartiet är ett utslag av monumentalt hyckleri. Att de tar avstånd från de postmoderna, identitetspolitiska och postkoloniala idéerna är utmärkt, men att självkritiken lyser med sin frånvaro stinker.
DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, SvD1, SvD2, SvD3, Ab1, SVT1, Exp1

9 kommentarer:

 1. Jag tror vi kan vara förvissade om att det kommer att slå över på Socialdemokraterna och i synnerhet dess organisation Tro och solidaritet. Denna avdelning förefaller ha starka band till islamistiska organisationer, vilker är något som pressen ej genomlyst än.

  SvaraRadera
 2. Någon/ några med stort inflytande har bestämt att köra detta race mot miljöpartiet.
  Journalisterna vänder kappan efter vinden, lyssnar på Husbondens röst.
  Alltså: Vem ligger bakom racet?

  SvaraRadera
 3. Hyckleriet har inga gränser.
  Uppsala Nya Tidning är en av de tidningar som varit mest avståndstagande till Sverigedemokraterna.

  Det har brunnit bilar i Gottsunda i många år nu. För någon vecka sedan brann det i en container i Valsättra, ett medelklassområde nåra Gottsunda som är invandrartätt. Några dagar senare tar men in en debattartikel av Kent Ekeroth, stort uppslagen på sid 5, med krav på ökad polisnärvaro.

  Att ställa till svars kanske är hårt men någon form av luftrensning där de som blivit utpekade som onda rasister får diskutera med de som nu vänder kappor i racerfart vore välgörande.

  Tror det skulle bli en uppskattad TV-serie och göra underverk för hur vi ser på varandra i Sverige.

  SvaraRadera
 4. "svenska rättsväsendet förklarat det vara diskriminering att inte anställa den som precis som Khan vägrar att göra detta"

  var det verkligen svenska rättväsendet?

  SvaraRadera
 5. Det var inte det svenska rättsväsendet som delade ut de 30 000 kronorna till kvinnohataren ( ja, om man påstår att man måste tvätta händerna efter att ha skakat hand med en kvinna är det inte pga respekt man inte skakar hand), det var den PK-nervösa Trollhättan kommun som direkt betalade ut dessa skattemedel.

  SvaraRadera
 6. http://ttela.se/nyheter/trollhattan/1.2525013--be-kvinnan-om-ursakt-

  Han är starkt kritisk till den tidigare tingsrättsdomen. En manlig praktikant som vägrat ta en kvinnlig chef i hand blev avstängd från arbetsförmedlingen. Han tilldömdes 60 000 kronor i skadestånd.
  – Den domen är fel. Om fallet prövats i högre instans skulle utfallet ha blivit annorlunda.


  – Att vägra skaka hand omfattas inte av religionsfriheten utan är ett uttryck för en personlig tolkning av religionen. Vilka religiösa handlingar som omfattas av religionsfriheten har definierats av Europadomstolen, det handlar till exempel om rätten till gudstjänst eller religiös undervisning.  SvaraRadera
 7. Europarådets resolution Women and religion in Europe från 2005 fastslår att jämställdheten är överordnad religionen. Ingen kvinna får diskrimineras med hänvisning till religion.

  (från samma artikel enl. tidigare länk)

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.