2016-04-11

Om problemformuleringsprivilegiet och hatets kolportörer

Begreppet "problemformuleringsprivilegiet" myntades på 1980-talet av den nyligen bortgångne författaren och filosofen Lars Gustafsson. Alltmer desillusionerad över utvecklingen i Sverige noterade Gustafsson att det för den mediala vänstern blivit till en central uppgift att vara först med att definiera samhällsproblemen, eftersom man då också blev den som fick styra vilka svaren på dem blev.

Med detta i bakhuvudet blir de senaste årens urspårade samhällsdebatt plötsligt begriplig. I en tid då vänsterns klassiska lösningar successivt blivit mer och mer ohållbara, samtidigt som en Alliansregering styrde Sverige, blev vänsterns tonläge alltmer rabiat av den enkla anledningen att problemformuleringsprivilegiet höll på att glida dem ur händerna.

Att högern i detta läge inte satte hårt emot hårt ens när åtskilliga vänsterdebattörer började försvara politiskt våld, utan tvärtom gång på gång valde att ta ett steg tillbaka, fick till följd att medievänstern valåret 2014 passerade alla anständighetens gränser.

Sedan dess har situationen förbättrats, men stora delar av vänstern är fortfarande kraftigt radikaliserad och i ständig stridsberedskap. Därför beter sig många vänsterdebattörer, trots de gigantiska helgonglorior de placerat över sina egna huvuden, gång på gång som riktiga svin.

Det senaste exemplet på detta fick vi idag, efter att den LO-finansierade nyvänstermegafonen Politism publicerat en krönika i vilken den professionelle vuxenmobbaren Kawa Zolfagary gick till frontalangrepp på moderate riksdageledamoten Hanif Bali. Efter texten om Bali (som av flera uppburna vänsterdebattörer för övrigt ses som rasförrädare på grund av sina högeråsikter) vällde ryggdunkningarna in i strid ström.

Enligt Ali "Feministisk alfahanne" Esbati var Balis retorik både vämjelig och extremistisk. Enligt Arbetets Jonna Sima (tidigare på bland annat Aftonbladet) borde Bali "sluta håna och hetsa mot meningsmotståndare". Advokatssamfundets generalsekreterare Anne Ramberg försatte heller inte sin chans, utan passade med en non sequitur på att sammanfatta Balis uppträdande med orden "[j]ärnrör och vulgaritet".

Givet Zolfagarys, Esbatis och Simas egna insatser för debattklimat blir deras kritik direkt surrealistisk. Esbati anklagade till exempel nyligen Paulina Neudings uppmärksammade texter om "stök" (det vill säga bland annat vandalism, hot och våld) på svenska bibliotek för att ha "rasistiska övertoner".

Sima var då inte bara snabb med att instämma, utan passade därtill på att hävda att Neudings texter om antisemitismen i Malmö var rena falsarier. Sima har därtill anklagat Ivar Arpi för att ha rasistisk musiksmak, och på Zolfagarys långa meritförteckning återfinns bland annat hans skämtande om att Per Gudmundson borde avrättas.

Dessa debattörer är respekterade i vänsterkretsar. De hyllas av sina kollegor, de får såväl prestigefulla som välbetalda jobb och deras uttalanden om andras moral anses väga tungt. Det står naturligtvis vänstern fritt att på detta ogenerade sätt basunera ut sin egen dubbelmoral, unkna värdegrund och uppenbara likgiltighet för alla människors lika värde, men att den breda högern låter detta passera är obegripligt.

Säg ifrån! Inte bara för att detta är det enda anständiga att göra, utan för att vänsterns problemformuleringsprivilegium dessutom aldrig kommer att brytas så länge ni accepterar att de beter sig som svin.

5 kommentarer:

 1. Ja,det är verkligen ironiskt när en hatare och vuxenmobbare som Zofalgary går ut och beklagar sig över andras debattmetoder.Han är som sagt var heller inte ensam.
  Twittervänstern utmärker sig gång på gång genom att brunmåla alla som inte delar deras ideologi i ett försök att tysta dom. Dom ger verkligen hyckleriet och dubbelmoralen ett ansikte...
  Det är som sagt var synd att inte Högern går till ett generalangrepp mot dom och ställer dom till svars för sitt ynkliga och moraliskt förkastliga beteende.

  Pelle2

  SvaraRadera
 2. Lätt att instämma i krönikans frustration, ja vrede rentav: "... men att den breda högern låter detta passera är obegripligt. Säg ifrån!"

  Tja, när en "högerman" som Ulf Adelsohn säger ifrån - tänker på den famösa artikeln i DN - så kommer ju förmaningar även från SvD:s chefredaktör Fredric Karén som blev "extra beklämd" över tilltaget att Adelsohn ibland läser Avpixlat! ( Huga vad hemskt! sådant kan ju blott anförtros Journalister som förmår förhålla sig till innehållet ) DN är ju bortom all räddning, så borgerlig den är. Men även SvDs och GP:s nyhets-ekonomi-och kulturredaktioner tycks stundom marinerade i postkolonialt tankegods. För att inte nämna SVT och SR. Vänstern har lyckats väl, det får man ge dem.

  Torbjörn Elensky hade en bra reflektion på facebook. Ungefär: att det är så svårt att bemöta populism utan att själv dras ned i skiten när man försöker tala till idiotin. Om jag tillåts förenkla. Läs själva - han bjuder på mycket tänkvärt.

  Vänsterdemagogerna saknar som bekant sans och balans och anser sig ha rätt att VRÅLA och låta KÄNSLORNA tala. Helt enligt den postmoderna praxis där logiska argument blott är en subjektiv konstruktion.

  Den s k välfärdsstaten sjunger på sista versen i den form vänstern tror sig värna. Skall bli intressant att se hur de mest högljudda demagogerna från vänster skall förhålla sig till att de i själva verket bidragit till dess nedmontering. Självrannsakan? Nej, tror inte det. På något vis kommer de att skylla på andra orsaker: vad sägs om Rasismens och Högerns triumf?

  SvaraRadera
 3. Vänster-hatarna skulle ha lite trovärdighet om man också angripit vänster-personer som kommit med väldigt grova angrepp mot andra. Som Athena Farrokhzad som fick en hel timme på P1 att hata, eller Zara Larsson som hatar män. Eller olika valarbetare som hatat moderater.
  Tvärtom ingår detta i den klassiska socialdemokratiska/vänsterpartistiska valmetoden. Man ber om en "ren" valrörelse tidigt. Hatare i den egna gruppen angriper moderaterna, då försvarar man sig med att det bara är enskilda personer som gör detta, vilket sällan skadat deras politiska karriärer, nyligen fick ju en socialdemokratisk hatare ett politiskt toppjobb (minns inte vad han heter, men mycket prat på twitter om honom). Och när borgarna inser att det är fula nyp som gäller, så är valet över.
  VIll minnas att man också i varje valrörelse innan sverigedemokraterna kom in i riksdagen anklagades moderaterna ifrån vänstern för "omänsklig människosyn", utan bevis.
  Oj. Ingen svårighet att hitta bevis för ovanstående sats:
  http://www.ltz.se/opinion/debatt/omansklig-manniskosyn
  https://skvitts.wordpress.com/category/moderaterna/
  http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=989&blogg=45881
  http://www.dagen.se/debatt/i-moderaternas-sveriges-tvingas-sjuka-söka-jobb-som-inte-finns-1.121545
  Kan också tillägga att Täbys kommunalråd Leif Gripestam får kritik för "dålig ton" på nätet. Kritiken härrör från socialdemokraterna, ingen är förvånad. Media spelar med.
  http://mitti.se/gripestam-m-sagas-for-sina-natinlagg/
  Vill också minnas att en massa vänster-personer för ungefär ett år sedan sa "Vadå god ton på nätet? Du kan (censurerat) din goda ton!"
  Så god ton gäller bara borgerliga

  SvaraRadera
 4. Edit:
  Det är inte bara jag som minns att vänstern tidigare vägrat god ton på twitter:
  https://twitter.com/Rocki__M/status/719546665678544896
  [Quote]Rocki Kızgın
  @Rocki__M

  Kommer ni ihåg för ett par år sedan? Gapvänstern som vägrade god ton. Nu: buuhuuääää..snyft. De har inte god ton mot mig när jag störar mig.[/Quote]

  SvaraRadera
 5. Nyvänstern är en sekt. Hur det gick till vet jag inte, men faktum är att åsiktsenigheten och sammanhållningen hos vänstern är klart mycket bättre än hos de ”borgerliga” eller hos regimkritiker. De sistnämnda två grupperingarna har en större variation av åsikter och saknar den sammanhållningen.

  Det som jag menar skulle behövas är att ett tjugotal borgerligt sinnade journalister och opinionsbildare sluter sig samman till ett informellt nätverk och därefter går till frontalattack mot nyvänstern. Man ska angripa hjärtat i nyvänsterns samhällsskadliga ideologi. Dessa cirka tjugo personer ska ha gjort upp sin ”anfallsplan” i förväg och ha låtit varandra läsa texter inom de publiceras. På det sättet kan de hela tiden få uppbackning av de andra tunga personerna i nätverket och slipper stå ensamma gentemot vänsterhatet. Det kommer att bli ett medialt krig, men om man vet att man inte är ensam vågar man nog ta värvning. Och poängen är att ha en massiv anfallsplan: olika medlemmar i nätverket ska pumpa på med artiklar och kommentarer varje dag. Och man ska inte besvara hatiska eller osakliga kommentarer – sådant tiger man ihjäl. Bara sakliga kommentarer ska besvaras, så det lär ju inte bli betungande.

  Anders Eriksson

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.