2016-04-12

Surrealistiskt

En perplex Stefan Löfven beskriver i dagens nätutgåva av Financial Times sin frustration över väljarnas brist på förtroende för hans regering.

Att allmänhetens uppfattning är att utvecklingen går åt fel håll är surrealistiskt, menar ledaren för partiet som år efter år hävdade att "något har gått sönder i Sverige". Detta trots att det bara är drygt tre månader sedan den politik som fick något att gå sönder slutade att gälla i Sverige.

I stället borde väljarna, är det underförstådda budskapet, vara utom sig av glädje. Inte minst då den artificiella högkonjunktur som negativa räntor, skenande skuldsättning och en massiv keynesiansk stimulanspolitik för lånade pengar tillfälligt gett upphov till, enligt Löfven, visar att "all the numbers are going in the right direction".

Att Löfven i begreppet "all the numbers" varken tycks inkludera Socialdemokraternas väljarstöd eller regeringens förtroendesiffror är uppenbart. Värt att notera är dock att två andra siffror idag kom till allmänhetens kännedom, som av en händelse samma dag som intervjun med Löfven publicerades.

Den första av dessa siffror är 150 000. Så många jobb har ministrarna fått i uppdrag av Löfven att på något sätt trolla fram under det närmaste åren, enligt uppgifter som trots Löfvens enträgna försök att undvika läckor har läckt ut till pressen. Dessa jobb skall, hoppas Löfven, skapas genom oöverträffad exponentiell tillväxt. Det antal jobb ministrarna förväntas trolla fram är nämligen initialt relativt blygsamt, men därefter förutsätts antalet nya jobb som trollas fram fördubblas för varje år.

Den andra av dessa siffror är 100, vilket enligt polisen motsvarar antalet IS-anhängare endast i Borås. Översätter man detta till nationella förhållanden innebär uppgiften att antalet anhängare av terrorsekten i Sverige uppgår till ungefär 10 000.

Till dessa bägge siffror skall läggas en tredje. I oktober varnade nämligen SKL att kommunerna till följd av den svenska asylpolitiken under de närmaste åren kommer att behöva höja skatten med två procentenheter. För ett hushåll bestående av två vuxna som båda tjänar 30 000 kr/månad innebär detta över 14 000 kr om året. Vad mer är, denna siffra baserar sig på hur situationen såg ut före höstens exempellösa anstormning av asylsökande.

I ljuset av detta är det inte det minsta surrealistiskt att den framtid väljarna ser framför sig är allt annat än rosenskimrande. Vad som däremot är surrealistiskt är det så kallade ledarskap Stefan Löfven utövar. Att han därtill anser att detta borde belönas med goda opinionssiffror bara understryker hur absurt hans utspel är.
DN1, DN2, DN3, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4

2 kommentarer:

 1. Det är väl ungefär fem år sedan jag började undra om politikerna var okunniga eller idoga lögnare. Inget är ju att föredra precis, men den här flyktingkrisen vi har haft har övertygat mig om att de är mer okunniga än lögnare.

  Jag har aldrig inbillat mig att det är lätt att vara politiker (borde inte vara det för en som är seriös i alla fall), men jag står helt oförstående till hur många tongivande genom åren som saknar gedigen allmänbildning. Hur i hela fridens namn kan man undvika det om man ska jobba med samhällsfrågor?

  Det är som att majoriteten bara klarar ett begränsat problem i taget, och vad som är ett problem, ja det störs ut av det moderna med "värdegrund".

  SvaraRadera
 2. Hej.

  Jag tror Löfven gör så gott han kan. Jag baserar detta på att han så gott som garanterat är en kompromisslösning inom Socialdemokraterna, och vad han säger och gör offentligt troligen diskuteras fram i Högsta Sovjet, jag menar i VU. Det är därför han framstår som både intetsägande, dumdryg, arrogant och okunnig på samma gång. Därur kommer också den mästrande och fostrande tonen, när vi väljare är olydiga och inte förstår att uppskatta att ledaren har svaren och kunskapen, utan är så ogina att vi inte bara håller reda på vilket parti som bestämde vad, utan även 'prognosticerar' sannolika utfall utifrån olika handlingar.

  Men vad vet jag. Kanske är det helt normalt att en för allmänheten relativt okänd person helt plötsligt blir partiets kronprins och ledare?

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.