2011-12-08

Mötet som inte löste krisen

Europa sätter nu sitt hopp till att kvällens toppmöte mellan EU:s ledare skall rädda euron och ekonomin. För det första skall ett beslut tas om att stärka EU:s räddningsfond - well, vi har hört det förut. Räddningsfonden har "förstärkts" flera gånger redan, i regel genom att uppfinna pengar som egentligen inte finns. Realiteten är att såväl Tyskland, Frankrike och EU i sin helhet riskerar sänkta kreditbetyg och så har börjat få problem med att låna upp pengar. Ett beslut om att förstärka räddningsfonden kommer inte att trolla bort denna realitet, och därmed inte heller trolla fram de pengar som räddningsfonden skall förstärkas med.

Vidare skall kontrollen av medlemsländernas budgetar skärpas, vilket hade varit ett utmärkt förslag om det kommit för tio år sedan. Idag däremot bevakar media och marknad samma budgetar som hökar, och glädjekalkyler blir genomskådade direkt. Italien och Grekland har fått teknokratregeringar (redan kontrollerade av tyska experter) vars enda uppgift är att försöka balansera budgetarna, men statsskulderna fortsätter att öka ändå. Om medlemsländerna ändå bryter mot reglerna så skall de bestraffas - med dryga böter! Det är ingen särskilt långsökt gissning att de kommer att behöva låna ännu mer pengar för att kunna betala dessa böter, vilket knappast lär minska deras underskott...

För att sammanfatta det hela, EU hoppas på att några fattade beslut på kvällens möte skall få krisen att försvinna. Frågan om hur skulderna skall betalas finns däremot inte på agendan, vilket innebär att Europas kris imorgon kommer vara lika djup som den är idag.

Det finns såklart en lösning, nämligen att krisländerna omedelbart (det vill säga inte på ett antal års optimistisk sikt) minskar sina utgifter till en nivå som understiger intäkterna, och börjar amortera istället för att låna. Resultatet kommer såklart inte bli någon dans på rosor, men det kommer bli oändligt mycket bättre än alternativet. Att som idag hoppas på att någon framtida mirakulös och massiv tillväxt i krisländerna skall lösa problemet är ingenting annat än önskedrömmar.

SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, SvD7, SvD8, SvD9, SvD10, SvD11, SvD12, DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, DN7, DN8, DN9, DN10, DN11, Exp1, Exp2