2014-12-28

Nog är nog, Alliansen

När allianspartierna 2010 förlorade sin parlamentariska majoritet hämnades de genom att göra upp med MP. Många alliansföreträdare har beskrivit detta som att de var tvungna, eller som att det var det rationella att göra i det uppkomna parlamentariska läget. Alliansregeringen var emellertid inte på något sätt tvungen, den kunde såväl ha valt att låta migrationspolitiken ligga fast som att göra upp med Socialdemokraterna istället, men det gjorde den inte. När Fredrik Reinfeldt därefter i ett flertal intervjuer påpekade hur Sverigedemokraternas intåg i riksdagen hade lett till ökad invandring, lämnade skadeglädjen i hans röst inga tvivel om vad hans syfte med uppgörelsen egentligen hade varit.

Efter att allianspartierna tidigare i år även förlorade regeringsmakten valde de, efter en kaotisk höst, att ännu en gång göra upp över blockgränsen, denna gång inte bara med Miljöpartiet utan också med Vänsterpartiet och Socialdemokraterna. Det är svårt att tolka detta som något annat än ännu ett försök att hämnas på väljarna, för vad de nu ställde sig bakom var fyra år av socialistisk politik, trots en icke-socialistisk riksdagsmajoritet. Budskapet lämnade inte särskilt mycket över till väljarnas fantasi: rösta på oss, annars...!

Ett nyval hade för allianspartierna varit ett chanstagande. I potten fanns regeringsmakten, men med chanserna att återvinna denna följde även en risk: man riskerade att förlora ännu fler platser vid köttgrytorna. För allianspartierna vägde uppenbarligen (den för väljarna tämligen irrelevanta) risken att förlora platser vid köttgrytorna tyngre än (de för väljarna högst relevanta) utsikterna till ett regeringsskifte. Decemberuppgörelsen var med andra ord inte bara resultatet av borgerlig hämndlystnad, den var också resultatet av feghet och omsorg om de egna karriärerna.

För mig var detta definitivt droppen som fick bägaren att rinna över. För några dagar sedan var jag beredd att lägga min röst på Kristdemokraterna, idag önskar jag ingenting hellre än att se detta parti långt under fyraprocentsspärren i nästa opinionsundersökning. Jag litar inte längre på något alliansparti, mitt tålamod är definitivt slut. Min egen politiska åskådning är inte bara blå utan mörkblå, men efter allianspartiernas senaste svek känns det mer lockande att lägga min röst på Socialdemokraterna (och därmed stärka dem på Miljöpartiets och Vänsterpartiets bekostnad) än att ännu en gång hjälpa Alliansen till makten.

Nog är nog, allianspolitiker. Ni håller alla Sveriges borgerligt sinnade väljare som gisslan, ni hoppas att genom er utpressningsstrategi få oss att rätta in oss i ledet och det hemska, det riktigt hemska är att vi inte har särskilt mycket att sätta emot. Men nog är som sagt nog, mitt tålamod är som sagt slut, så en sak är säker. Jag kommer inte belöna er strategi med min röst 2018 så länge ingenting extremt radikalt händer, och jag hoppas och tror att många resonerar som jag. Ert förtroende är förbrukat flera gånger om.

Därför vill jag uppmana alla moderata och andra borgerliga politiker som är förbannade över utvecklingen – och ni är många, i kommunerna rent av en majoritet – att starta ett nytt parti. Ni har inte längre någon framtid i den högtflygande Fredrik Reinfeldts och Anna Kinberg Batras nymoderata parti och allians. De gamla borgerliga partierna står inte längre för era värderingar, deras agenda är inte längre er agenda och de kämpar definitivt inte för era, era väljares eller era kommuners intressen.

Låt inte era namn eller ert förtroende bland väljarna fortsätta legitimera en politik som ni inte gillar. När era partier prioriterar Sverige status som EU:s största asylland med västvärldens sämsta integration av utlandsfödda framför skattesänkningar, valfrihet och arbetslinje, är det hög tid att ta farväl av det parti som en gång var Gösta Bohmans, men inte längre är det. Låt istället era namn och ert förtroende blir garanten för att ett nytt och verklighetsförankrat parti blir en maktfaktor i svensk politik. Kejsaren är naken, och nu är det er förbannade skyldighet att säga detta högt.

Läs också: Jens Kittel, Motpol, Christoffer Orméus


Mer om diagrammet ovan kan läsas här

DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, DN7, DN8, DN9, DN10, DN11, DN12, DN13, Sk1, Sk2, Sk3, Sk4, NSk1, NSk2, NSk3, LT1, LT2, LT3, SMP1, SMP2, SMP3, SMP4, SMP5, BT1, BT2, Re1, Re2, Re3, Re4, Re5, Re6, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, SvD7, Ex1, Ex2, Ab1, Ab2, Ab3

12 kommentarer:

 1. Ok, så förtroendet tog slut nu? När det fanns nog och övernog av information redan inför valet 2010? Alltså efter en mandatperiod av massinvandring från partier som hade låtit påskina att de skulle stoppa massinvandringen.

  Sen, att starta ett nytt parti är mer än lovligt korkat. Ett sånt parti får inte genomslag förrän 2022, väljarna behöver ett val att doppa foten i vattnet. Den här bloggposten berättar förhoppningsvis allt som läsarna behöver veta om fnordspotting.

  SvaraRadera

 2. Varför inte rösta på SD?

  SvaraRadera
 3. Det kan man såklart göra, men de lär varken få egen majoritet eller bli största block särskilt snart. Dessutom är de ett mittenparti, inget högerparti.

  SvaraRadera
 4. Jag har i decennier röstat på Moderaterna då de till skillnad från övriga borgerliga partier alltid haft en pålitlig liberalkonservativ kompass. Men Nymoderaterna under pastor Reinfeldt slängde kompassen och körde vilse i pannkakan. I höstas fick jag efter lång tvekan nog av Reinfeldts ideologiska dikeskörningar och vettlösa immigrationspolitik och röstade i brist på bättre alternativ på SD. Efter Alliansen skamlösa trixande med demokratin i Decemberuppgörelsen har de förbrukat sitt sista förtroende hos mig. I brist på bättre kommer jag fortsätta rösta på socialkonservativa SD, men jag skulle mycket hellre rösta på ett pålitligt liberalkonservativt parti med en verklighetsförankrad immigrationspolitik. Var finns ni gamla pålitliga M och KD politiker som fått nog? Är inte tiden mogen att starta ett nytt parti? Ett parti med pålitliga värderingar? Jag är övertygad att jag och massor av gammelmoderata väljare skulle rösta på er!

  SvaraRadera
 5. Hörde att Decemberpartiet ska börja med att rösta om en ny nationalsång. Antar att de inte ens behöver förhandla med V.

  http://youtu.be/BulFwGSi8bc

  SvaraRadera
 6. Johan, Hur kommer det sig att V är så jävla mycket mer rumsrena än SD som enlit dig är nationalsocialister.

  20 miljoner soldater säger du. Det är färre än vad Stalinregimen dödade. Varför skulle inte många mörkblåapersoner som mig och Fnord inte vara förbannade? Vi hatar kommunister lika mycket som nazister.

  https://pbs.twimg.com/media/BzMozc5CAAAI3k8.jpg:large

  Btw, Nazistpartiet i Sverige heter SVP inte SD.

  SvaraRadera
 7. Onekligen ett tydligt statement.

  Immigrationen är den enskilt största frågan i svensk politik. Den får absolut inte diskuteras. Den tvingar speciella sär regler i den parlamentariska ordningen. Den ger motståndarna mycket fördelaktiga fördelar och märkliga fribrev.

  Men den får inte diskuteras.

  Hade det varit tillåtet så behövdes inte denna vanskliga uppgörelse överhuvudtaget. Den historiskt svagaste socialdemokratiska regimen skulle suttit som på nålar under hela sin mandatperiod och ständigt riskera förluster. Stöd tvingades då fram från MP vilket många socialdemokrater kraftigt ogillar. Eller också från V vilket också många socialdemokrater kraftigt ogillar.

  Nu återstår bara att lura väljarna med att skolfrågan är ödesmättat viktig. Vem tror på det? (Där avgjordes ju inriktningen i början på sextiotalet och alla lappverk sedan dess har bara gjort det värre. Inga vettiga förslag finns där i sikte överhuvudtaget).

  Skall man lura väljarna med pensionerna? Påstå att SD är emot höjningar "för de röstade mot sin egen budget". När alliansen nu skall lägga ner sin egen budget är väl de månne mot sin egen politik hela tiden, kantro?

  Nä, öppnare självmål och tydligare stolpskott verkar svårt att fantisera ihop. Är det hela bara en bluff? Har M och S varit ense om allting hela tiden? Skattesänkningar och privatiseringar. Rörelsen var för svag att mäkta med detta inför sina medlemmar. Då gick M in och tog den biten. När nu skatterna har sänkts lite kan så S höja dem igen. Etappvis. Kanske var det uppgjort sedan länge.

  Och nåde den som nämner den i särklass viktigaste och mest kostsamma politiska frågan. Då blir du brännmärkt direkt! Egentligen oavsett vad du har sagt. Det är ämnet som gör dig till en dålig människa.

  Skämskudde 11818

  SvaraRadera
 8. Varför skall alliansen ha riksdagsmän? De har ju lovat att lägga ner sina röster oberoende av hur korkade förslag mp tvingat in i kommande budgetar. För mp är inget troget parti. De lierar sig med vem som helst så länge de själva tjänar på det. Därför kan decemberöverenskommelsen leda till att mp utövar utpressning mot Löfven och hotar med att stödja alliansen om de inte får in sina krav i budgeten. På detta sätt kan mp använda samma taktik som SD gjorde i samband med buggetomröstningen. Decemberöverenskommelsen var nog ingen förnuftig lösning eftersom den ger små grupperingar möjligheter att utöva utpressning inom ramen för vår cementerade blockpolitik. Nu återstår att se om nästa steg blir att rationalisera bort väljarna, de fattar ju beslut som inte gillas av vår politiska elitadel. För helst hade väl våra "folkvalda" velat ha blivit valda på livstid och därför tror jag att hotet om extraval var ett hot som upplevdes som mycket allvarligt för de som hade tänkt sig fyra sköna år på Helgeandsholmen och för att undanröja detta hot var de villiga att offra de åsikter som gjort att de blivit valda. Hur blir det då i nästa val? Alliansen har ju lovat att tyst godkänna de rödgrönas budgetar. Är det då meningsfullt att rösta på något allianparti överhuvudtaget?

  SvaraRadera
 9. Kanske finns det mer överenskommet bakom draperierna? Hemliga agendor för att hantera integrationen? Där man lovat att sitta still i båten när "motståndarna" kommer med förslag? Så länge det är enligt överenskomna riktlinjer tolererar man förslag till bättre integration? Privatiseringar inom skola-vård-omsorg, javisst om ni följer riktlinjerna som vi gjort upp. Osv. Vad vet man?

  Bara känslan av elitistiskt folkförakt räcker ganska långt här.

  Advokat samfundets Anne Ramberg säger att "sverige är nu en rättsstat". Kanske borde hon sagt "sverige är nu en rätt stat, där den som tycker rätt röner framgångar och ryggdunkningar. De andra kan brinna i kylan".

  SvaraRadera
 10. Värt att läsa om invandring och fundera över vem är rasist.
  http://cornucopia.cornubot.se/2014/12/den-riktige-sverigedemokraten-ingvar.html

  SvaraRadera
 11. Det nya parti du efterlyser verkar redan finnas:
  http://www.borgerligframtid.se/
  Spontant känns BF som ett intressant initiativ.

  Om Borgerlig Framtid lyckas få några kända borgliga profiler att byta parti, och därmed dra på sig medieintresse, kan man kanske ha en chans att ta sig in riksdagen redan 2018.

  SvaraRadera
 12. Har hört talats om dem. Kommer ha ögonen på dem framöver!

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.