2015-09-12

Regeringen sätter sitt hopp till ett gudomligt ingripande

Igår lät Magdalena Andersson meddela att det kan bli aktuellt att börja låna upp pengar i Europeiska investeringsbanken. Detta för att finansiera den svenska migrationspolitiken.

Att detta bara har genererat korta notiser långt ned i nyhetsflödet är i sig högst anmärkningsvärt. Vad som gör det hela ännu mer anmärkningsvärt är emellertid hur finansministern väljer att kommentera det hela:
"På kort sikt är flyktingmottagningen fullt hanterbart ekonomiskt och praktiskt om flyktingarna fördelas jämnt mellan EU-länder och inom länderna, även inom Sverige".
De nyckelord Andersson vill förmedla till allmänheten med detta uttalande är gissningsvis de som återfinns i fransen "fullt hanterbart ekonomiskt och praktiskt". Att hon inleder sitt uttalande med orden "[p]å kort sikt" är emellertid talande. Vad som pågår i Syrien, Somalia, Eritrea och Afghanistan har nämligen redan pågått under flera år, och lär med allra största sannolikhet pågå under åtskilliga år till.

Det riktiga nyckelordet i Anderssons budskap är emellertid ordet "om". Den situation som finansministern försöker utmåla som "fullt hanterbart ekonomiskt och praktiskt" visar sig i själva verket endast vara detta "[p]å kort sikt", och då endast "om flyktingarna fördelas jämnt mellan EU-länder".

Därmed visar sig sig lägesbeskrivningen "fullt hanterbart ekonomiskt och praktiskt" i själva verket avse en hypotetisk situation, som har väldigt lite gemensamt med den verklighet som finansministern faktiskt har att hantera. De asylsökande är idag nämligen inte jämt fördelade mellan EU:s medlemsländer. Tvärtom är fördelningen idag extremt skev och lär även fortsättningsvis så förbli.

Vad Magdalena Andersson i själva verket säger är att regeringen är desperat, att det i stället för ordning och reda råder full panik. Vad Magdalena Andersson i själva verket säger är i den mån regeringen har någon plan över huvud taget, så går denna plan ut på att sätta allt sitt hopp till det högst osannolika scenariot att EU:s medlemsländer likt deus ex machina skall gripa in och å Sveriges vägnar ta det ansvar som Löfven & co inte själva är kapabla att ta.

Läs även:
Motpol, Johan Westerholm, Anybody's Place
DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, SvD7, Ab1

7 kommentarer:

 1. Det är nog nu, vilket hån mot offer och alla våra hemlösa/äldre/unga/sjuka bostadslösa arbetslösa.
  Sprid dela demonstration avgå ett väl signalpolitiskt initiativ på att ngt är riktigt fel i vårt lands politik.
  https://www.facebook.com/events/1620974178174789/
  http://hejevent.se/event/dqgop6ql5bmuga/demonstration-avga

  SvaraRadera
 2. Men invandringen är ju en vinst för Sverige har vi fått lära oss av eliten innanför tullarna.
  Varför behöver vi då låna?

  Dessutom går ju både Grekland och Spanien knackigt, måste ju vara fantastiskt bra med invandring. Det borde ju enligt knallhattarna i Tjockhult vara en fantastisk lösning, eller?

  SvaraRadera
 3. Vad jag hör henne säga är att det håller på att gå fullständigt åt helvete och det enda som skulle kunna hindra det var om migrantströmmen plötsligt magiskt upphörde. Med andra ord kommer det att gå åt fullständigt åt helvete. Frågan är hur man som vanlig svensk ska hantera det? Lämna det sjunkande skeppet eller vad?

  SvaraRadera
 4. Gissar att hon menar de ca 4400 som skulle vara Sveriges del enligt artikel om storleken på kvoter och EU haveriet i Suddeutsche Zeitung igår.
  Ska man tolka det som om allt över de 4400 inte är hanterbart?
  Det vore en nyhet.

  SvaraRadera
 5. Jag ser framför mig Nederländerna, 1630-talet och tulpanlökar.

  SvaraRadera
 6. Det är klart att regeringen har panik. Integrationspolitiken har fungerat uruselt i Sverige under många år, det finns människor som har bott här i decennier och inte klarar sig utan tolkhjälp, många har inget arbete. Det pratas om låglönejobb, men var finns efterfrågan? Och nu verkar det som om lagar inte längre ska tillämpas utan vi ska ha anarki; alla som säger sig vara flyktingar ska få asyl, man behöver inte visa identitetshandlingar, man får åka gratis på tåg. Bostadsbristen är redan enorm. Ett rasistiskt parti har, i avsaknad av vettiga alternativ, seglat upp och är Sveriges största i opinionsmätningarna. Vad ska regeringen ta sig till? Jag skulle inte vilja vara i deras kläder.

  SvaraRadera
 7. Visst kostar invandrare något initialt men med tanka på vad vi har fått höra om hur oerhört lönsam invandringen är så är det en säker investering med mycket hög avkastning. Att avstå från en sådan investering skulle enbart vara dumt.

  /Eskil

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.

Gå ur PKU-registret innan det är för sent!

Regeringen vill göra PKU-registret – i vilket de flesta svenskar födda 1975 eller senares DNA finns lagrat – tillgängligt för polisen. Du har fortfarande möjligheten att gå ur detta register, vilket du också bör göra:

 • För att du under en vanlig dag lämnar spår av ditt DNA över stora områden, inklusive på platser där brott senare kan begås.
 • För att din kropp och ditt DNA tillhör dig, inte staten.
 • För att din uppfattning om vad som bör vara lagligt respektive olagligt förmodligen emellanåt skiljer sig markant från statens.
 • För att du är oskyldig tills motsatsen bevisats, inte det omvända.
 • För att register alltid kommer att missbrukas.
Använd denna blankett för att skydda ditt eget DNA och denna blankett för att skydda dina barns.