2011-11-08

Det som göms i snö...

Regeringens hårdnackade motstånd mot att öppna upp det omtalade Stasiarkivet är väldigt svårt att inte tolka i ett konspiratoriskt ljus. Vilka medlemmar av etablissemangets namn figurerar egentligen i dessa ljusskygga papper? Vilka idag tongivande, mäktiga och respekterade svenskar vaknar med jämna mellanrum kallsvettiga upp mitt i natten med ett ryck, efter ännu en mardröm om att deras inblandning skall bli allmänt känd? Vilka karriärer är bara ett offentliggörande från att krossas?

Centerpartiet tycks nu, om än försiktigt, föreslå att den kompakta sekretessen åtminstone luckras upp, och Kd, S, Sd och V tycks vara inne på samma linje. Självklart kan det finnas en poäng med att hantera uppgifterna med viss varsamhet, det är fullt möjligt att oskyldiga felaktigt utpekas i dokumenten. Nuvarande försök att sopa det hela under mattan är dock direkt skadlig, dels på grund av alla implikationer detta antyder, dels på grund av att personer i höga positioner med ett Stasiförflutet öppnar för utpressning.

Därtill framgår av boken "Inte bara spioner..." av Birgitta Almgren (som har fått studera arkivet på villkor att hon inte under några som helst villkor offentliggör några namn) att dokumenten antyder såväl att Säpo själva samarbetade med Stasi, som ljusskygg vapen- och teknikexport via DDR. Detta måste givetvis utredas vidare.